Το διάστημα μεταξύ 5 και 9 Οκτωβρίου εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η επανέναρξη των επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων θα γίνει με συγκεκριμένη ατζέντα από την ελληνική πλευρά, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί -μετά τη Σύνοδο Κορυφής- στην Κωνσταντινούπολη.
Ατζέντα με δύο ζητήματα από την Αθήνα
Η ελληνική πλευρά θα πάει στις επαφές με την Τουρκία με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Αυτή αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά και τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν αποκλείεται ωστόσο η Τουρκία να βάλει και άλλα θέματα στη συζήτηση, κάτι που είχε επαναλάβει και σε προηγούμενες επαφές με την Αθήνα, κάτι που ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να συζητήσει, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των συζητήσεων
Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το βάρος των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη είναι ο κ. Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επί τιμή, και ο κ. Τ. Ετσιγές, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αμφότεροι έμπειροι σε τέτοιες συζητήσεις. Τα πρόσωπα που ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες για τον διάλογο είναι η κυρία Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, και ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν.
Το δημοσίευμα της Hurriyet για πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet κάνει λόγο για πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Αυτό είναι, ωστόσο, κάτι που η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να μην το έχει θέσει ως αίτημα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την Αγκυρα για μια επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών και αυτό καθώς ο Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο -μετά την κρίση στον Έβρο- είχε πει ότι δεν συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, πάντως, έχει τονίσει επανειλημμένα πως είναι υπέρ του διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση και μένει να φανεί αν θα γίνει μια κίνηση από την πλευρά του Ερντογάν για επικοινωνία των δύο ηγετών.