Στο 1,2 δισ. το κόστος των φοροελαφρύνσεων Μητσοτάκη για το 2020 -Ποιοι θα ωφεληθούν - iefimerida.gr

Στο 1,2 δισ. το κόστος των φοροελαφρύνσεων Μητσοτάκη για το 2020 -Ποιοι θα ωφεληθούν

Κόσμος περπατά σε δρόμο με μαγαζιά
Αμεσα οφελειμένοι από τις φοροελαφρύνσεις θα είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι / Φωτογραφία: shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Συμπληρώνονται ένα-ένα τα κομμάτια του φορολογικού παζλ για την επόμενη χρονιά, μετά τις εξαγγελίες για εφαρμογή από το 2020 της πρώτης παρέμβασης στη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων, ήτοι την εισαγωγή νέου χαμηλού συντελεστή 9%, με ένα κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Αμεσα ωφελημένοι από την εφαρμογή του 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, θα είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς από την Πρωτοχρονιά αλλάζει η παρακράτηση φόρου. Με δεδομένο ότι το σύστημα του έμμεσου αφορολογήτου δεν αλλάζει- σύμφωνα με πληροφορίες διατηρείται το σύστημα της έκπτωσης φόρου, η οποία ως τις 10.000 ευρώ διαμορφώνεται στα 777 ευρώ κι από τις 10.000 ευρώ και πάνω παραμένει στα ισχύοντα επίπεδα- υπολογίζεται ότι το άμεσο όφελος είναι 177 ευρώ. Σε δεύτερο χρόνο, όφελος θα δουν ελεύθεροι επαγγελματίες- αγρότες, καθώς στην εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2020, που θα γίνει το 2021, θα δουν ελάφρυνση ως 1.300 ευρώ! Αυτό είναι, πάντως, το πιο “επικίνδυνο” σημείο της παρέμβασης ήτοι η τεχνητή συμπίεση των εισοδημάτων κάτω από αυτά τα όρια- κοινώς η φοροδιαφυγή- και δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πολύ αυστηρούς ελέγχους, βάζοντας έτσι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα στην ΑΑΔΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 1,2 δισεκ. τα μέτρα ελάφρυνσης το 2020

Πέρα από τα 250 εκατ. Ευρώ για το χαμηλό συντελεστή 9%, άλλα περίπου 500 εκατ. Ευρώ κοστίζει στον Προϋπολογισμό η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ το συνολικό “πακέτο”, που περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις στις εισφορές, τα επιδόματα νέων παιδιών, το ΦΠΑ στην οικοδομή υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα αγγίξει τα 1,2 δισ ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει, όμως, κανείς το κόστος των μέτρων που ψηφίστηκαν πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με κόστος 667 εκατ. Ευρώ, τα 830 εκατ. Ευρώ για το ειδικό επίδομα- έναντι 13ης σύνταξης- στους συνταξιούχους, ενώ από την εξισορρόπηση της διατήρησης του αφορολογήτου και της κατάργησης φορολογικών αντιμέτρων έμεινε μια διαφορά περίπου 460 εκατ. Ευρώ.

Πέρα από την ομιλία του Πρωθυπουργού, ενώπιον των παραγωγικών φορέων, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του σχεδιασμού για το επόμενο 12μηνο, ειδήσεις για τα νοικοκυριά έκρυβε και η συνέντευξη Τύπου. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, αναφορικά με την υψηλή φορολογία στα καύσιμα και ειδικά στο πετρέλαιο, ο Κ. Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το “παράθυρο” για παρεμβάσεις, ακόμα κι από φέτος, εφόσον, όμως, υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Πέρα από το υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες, τα πιο αδύναμα νοικοκυριά υποφέρουν λόγω του υψηλού κόστους προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης.

Σημειωτέον ότι στις παλαιότερες πολυκατοικίες, με σύστημα κεντρικής θέρμανσης, δεν πιάνει τόπο ούτε το επίδομα θέρμανσης, καθώς αν οι υπόλοιποι ένοικοι δεν συμφωνούν στην προμήθεια πετρελαίου, τότε και οι δικαιούχοι επιδόματος μένουν μετέωροι. Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα αναθεωρηθούν οι Ζώνες, με βάση τις οποίες υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες διορθώσεις, εξακολουθούν να παρατηρούνται στρεβλώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Δευτέρα όλα στο τραπέζι με τους Θεσμούς

Αυτό ακριβώς το... κοκτέιλ θα συζητηθεί αναλυτικά εκ του σύνεγγυς με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, που έρχονται στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους επικεφαλής, οι οποίοι αναμένονται μια εβδομάδα αργότερα. Αυτό που σημειώνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι όλες οι εξαγγελίες έγιναν σε πλήρη γνώση των Ευρωπαίων, ωστόσο όπως δείχνει η εμπειρία των προηγούμενων ετών, είναι άλλο η γνώση και άλλο η συμφωνία, οπότε ως την κατάθεση του Προσχεδίου στις 7 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η επικαιροποίηση των στοιχείων.

Το σίγουρο- όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών- είναι ότι στο επίμαχο φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να υπάρξουν ελαφρύνσεις, οι οποίες δεν αφορούν στο 2020, συνεπώς θέματα που σχετίζονται π.χ. με τη σταδιακή κατάργηση της Εκτακτης Εισφοράς και του Τέλους Επιτηδεύματος, θα συμπεριληφθούν σε μελλοντικά νομοσχέδια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ