«Στη μνήμη του αγαπημένου μας Kαίσαρα», αρχίζει η συγκινητική επιγραφή στην ταφόπλακα ενός μνήματος σε κοιμητήριο μικρών ζώων στην Aττική.
Ο Καίσαρας ήταν στην πραγματικότητα ο σκύλος μιας οικογένειας της οποίας οι ιδιοκτήτες πιστεύουν, όπως τόσοι πολλοί, σε μια μετά θάνατον ζωή, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τα κατοικίδια τους. Αυτή η οικογένεια είναι πεπεισμένη ότι θα ξαναδεί τον αγαπημένο της σκύλο. Η επιγραφή τελειώνει με μια νοσταλγική σημείωση: «Όταν η μοναχική μας ζωή τελειώσει και τα πνεύματά μας από αυτή τη γη θα περιπλανηθούν, ελπίζουμε ότι θα είσαι εκεί και θα μας περιμένεις, για να μας καλωσορίσεις στο σπίτι».
Λίγο πιο πέρα, υπάρχουν και άλλοι τάφοι κατοικίδιων όπου οι ιδιοκτήτες τους γίνονται ακόμα πιο άνετοι με την έκφραση των συναισθημάτων τους υπογράφοντας στις επιγραφές η «μαμά» ή ο «μπαμπάς», ενώ ο σκύλος και η γάτα έχουν και το επίθετο της οικογένειας. Πλέον οι άνθρωποι πενθούν τα κατοικίδιά τους όπως θα έκαναν με οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας τους.
Και μπορεί σε κάποιους να φαντάζει αυτό υπερβολή, όμως η απόφαση να θάψει κανείς ένα ζώο συντροφιάς σε κοιμητήριο, φανερώνει από μόνο του πόσο σημαντικό υπήρξε το κατοικίδιο, δείχνει σεβασμό και αγάπη προς το ζώο και πρακτικά σημαίνει - όπως και για τους ανθρώπους - πως υπάρχει ένα μέρος εκεί έξω όπου μπορεί κανείς να το επισκεφθεί, να νιώσει πιο κοντά στο τετράποδο που έχασε και να τιμήσει τη μνήμη του.
Για την ιστορία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά τα ίχνη ενός κοιμητηρίου ζώων στην Παλαιστίνη, το οποίο χρονολογείται στο 332 π.Χ. Μεταξύ των σκελετών που ανακαλύφθηκαν, βρέθηκαν και πάνω από 1.000 δοχεία με τέφρα σκύλων.
Στην Eλλάδα η ταφή επιτρέπεται μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους και απαιτεί ένα επιπλέον κόστος κατασκευής και διατήρησης τάφου.
Παράλληλα, η συμβατική ταφή μετά από κάποιο διάστημα απαιτεί εκταφή του ζώου, μια διαδικασία βέβαια ιδιαίτερα επώδυνη, όπως και για τους ανθρώπους. Aπό την άλλη, από άγνοια και έλλειψη πληροφόρησης, η συντριπτική πλειοψηφία δεν γνωρίζει ότι με νόμο απαγορεύεται να θάψει κανείς ένα ζώο στην αυλή του σπιτιού του ή στο δάσος.
Στο κοιμητήριο μικρών ζώων ο Ελαιώνας στα Μέγαρα
Kαι επειδή όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων καλούνται κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τον θάνατο του μικρού τους φίλου η κ. Κούτση Aλίντα υπεύθυνη του κοιμητηρίου μικρών ζώων «Ο Eλαιώνας» στα Μέγαρα, συμβουλεύει πώς να απευθυνθούν και ποια η διαδικασία που ακολουθείται.
«Η διαδικασία συνήθως είναι να παίρνουν ένα τηλέφωνο, αφού πρώτα μας βρίσκουν στο site ή στα social media. Στη συνέχεια γίνεται η παραλαβή από εμάς ή γίνεται παράδοση από τον ιδιοκτήτη που έχει χάσει το ζωάκι του και ακολουθεί η ταφή στον χώρο μας. Γίνεται άμεσα, ακόμα και την ίδια ημέρα εκτός κι αν είναι κάποια ώρα περίεργη. Σε αυτή την περίπτωση, η ταφή γίνεται την επόμενη ημέρα. Κάποιοι, εφόσον το επιθυμούν, βάζουν μια πλάκα στο σημείο όπου έχει ταφεί το ζωάκι τους, μια φωτογραφία, ένα πετραδάκι, το αγαπημένο παιχνίδι που είχε στο σπίτι του. Ο καθένας έχει τον τρόπο του.», αναφέρει στο iefimerida η κ. Κούτση.
Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των ζώων να τα επισκέπτονται τις Κυριακές. Η τελευταία ημέρα της εβδομάδας έχει καθιερωθεί ως επισκεπτήριο από τις 11:00 - 13:00 για το κοιμητήριο. Ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται τους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων που φιλοξενεί. «Μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι για κάποιους ανθρώπους, που έχουν την ευκαιρία να μνημονεύσουν το κατοικίδιο τους να συνομιλήσουν με κάποιον διπλανό τους, που συμπάσχει και τους καταλαβαίνει πραγματικά και να μοιραστούν την απώλειο. Είναι ένας τρόπος να ξεπεράσουν το πένθος.», συμπληρώνει η κ. Κούτση.
«Θυμάμαι πολλές συγκινητικές ιστορίες. Μια κυρία μας είχε φέρει κάποτε την πάπια της, μας έχουν φέρει κουνελάκια, σκύλους και γάτες μαζί που ζούσαν στο ίδιο σπίτι και ήθελαν να είναι μαζί στο τελευταίο τους ταξίδι, υπάρχουν πολλές ιστορίες, όλες είναι πολύ ξεχωριστές».
Μάλιστα η κ. Κούτση υπογραμμίζει πως ιδιαίτερα συγκινητική είναι η αφοσίωση που δείχνουν οι ιδιοκτήτες στα κατοικίδιά τους ακόμα και μετά το θανατό τους. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται πιστά για χρόνια. Δεν τα ξεχνάνε, έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο δέσιμο και το βλέπουν και ως ησυχαστήριο για τον εαυτό τους», λέει χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση τα κατοικίδια ζώα κάνουν τόσα πολλά για να μας βοηθήσουν σε αυτό το σπουδαίο ταξίδι που λέγεται ζωή, και έχουμε καθήκον φροντίδας απέναντί τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους αλλά και μετά το θάνατό τους με όποιον τρόπο κι αν επιλέξει κανείς.
Τα κοιμητήρια μικρών ζώων στην Αττική
- Ο Ελαιώνας - Μέγαρα, Αττική, Πέγκου Ρέθι, Μέγαρα Αττικής, 2108323633
- Cats ‘n’ Dogs -Κορωπί, Αττική, Πλησίον της εξόδου 20 της Αττικής οδού, 2106623307
- Ο Άγιος Φραγκίσκος - Άγιος Στέφανος - Μαλακάσα, 34o χλμ Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας 2295022491
- Ο Άγιος Μόδεστος - Λ. Θησέως 35, Νέα Ερυθραία, 210.8134772,
- ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. - Σχιστό, Πέραμα, Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, 2104015451