Την Τσικνοπέμπτη το κρέας έχει την τιμητική του και αν είστε από εκείνους που θεωρούν ότι φαγητό ίσον κρέας, τότε τα παρακάτω εστιατόρια πρέπει οπωσδήποτε να τα επισκεφθείτε.
Με ένα μενού βασισμένο σε εκλεκτά κρέατα προκύπτουν πιάτα στα οποία η διαφορετική μαγειρική προσέγγιση χαρίζει άλλη διάσταση. Σίγουρα, και ο τρόπος ψησίματος απογειώνει τις γεύσεις, ενώ και το περιβάλλον συμπληρώνει την εμπειρία.
Τα εστιατόρια της Τσικνοπέμπτης
Wood Restaurant
To Wood στην Κηφισιά είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό steak house. Μήνες πριν το εστιατόριο ανοίξει τις πόρτες του, τον Απρίλιο του 2019, η ομάδα του έψαξε και βρήκε τους καλύτερους κτηνοτρόφους, τυροκόμους και παραγωγούς. Διάλεξε προσωπικά όλες τις πρώτες ύλες. Ξεχώρισε τον ανθό Αλατιού που έρχεται από την Κρήτη και το οξύμελο από το Κρανίδι, από μικρές παραγωγικές μονάδες.
Όσο για τα κρέατα, είναι προσεκτικά διαλεγμένα με επιτόπια έρευνα. Στο Wood καταφθάνουν ολόκληρα ελληνικά ζώα, μοσχίδες, βόδια και όλες οι παρασκευές γίνονται στην κουζίνα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Μπιφτέκια, burgers, λουκάνικα, φτιάχνονται εξαρχής από την ομάδα του Wood, ενώ ωριμάζουν οι ίδιοι το κρέας, σε ειδικό ψυγείο ωρίμανσης, με έλεγχο PΗ, θερμοκρασίας και υγρασίας.
Έχοντας εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας προϊόντα, σειρά έχει το μαγείρεμα. Το είδος του κρέατος, η κοπή και το ιδανικό ψήσιμο μελετήθηκαν και επιστρατεύθηκαν φωτιές, σούβλες σε κάρβουνο, ξυλόφουρνος, robata, ακόμα και αντικρυστά.
Η γνώση και η αγάπη για τη ελληνική γαστρονομία «παντρεύονται» με την κουλτούρα του κρέατος και τις διεθνείς τάσεις, για να σας χαρίσουν ένα γεύμα που θα το θυμάστε.
Μοντέρνος γύρος χοιρινός, ταλιάτα μοσχαρίσια με αργεντινό chimichurri, rib-eye Ουρουγουάης μερίδα με steak fries, μακαρούνες με μοσχαράκι ραγού, σιγομαγειρεμένο οσσο μπούκο από μοσχάρι γάλακτος, αναδεικνύουν έναν γαστρονομικό θησαυρό που σερβίρεται αποκλειστικά στο Wood.
Πού: Wood Restaurant, Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Κηφισιά, τηλέφωνο 2108074416
Beefbar Athens
To concept restaurant που συνέλαβε πριν από δεκαοχτώ χρόνια ο Riccardo Giraudi, ενσαρκώνοντας το όραμά του για τη δημιουργία ενός χώρου όπου η φιλοσοφία του καλού κρέατος συναντά τη φαντασία των διαφορετικών κοπών και την ποικιλία μίας ευρείας γκάμας επιλογών από όλο τον κόσμο, σας περιμένει για μια… κοσμοπολίτικη Τσικνοπέμπτη.
Στο πρώτο επίπεδο του Beefbar, ο χώρος του lounge φιλοξενεί το bar με μία δυνατή λίστα από ιδιαίτερα ποτά, κοκτέιλ και μοναδικές ετικέτες κρασιών, το καταλληλότερο πρώτο κεφάλαιο στη γευστική εμπειρία του open kitchen εστιατορίου που περιμένει τους επισκέπτες του στο δεύτερο επίπεδο, ακριβώς από κάτω.
Street food με έμπνευση από τα παραδοσιακά πιάτα που ανακάλυψε από πρώτο χέρι στα ταξίδια του ο Riccardo Giraudi παρέα με τον executive chef του, Thierry Paludetto: Ασιατικά gyoza και bao buns, μεξικάνικες quesadillas γεμιστές με καπνιστό Kobe beef, ταρτάρ μοσχαριού & τόνου και ceviche, φέρουν την αίσθηση των μικρών και ιδιαίτερων food trucks του κόσμου, και το μαγικό άγγιγμα της υψηλής γαστρονομίας που προσεγγίζει την αυθεντικότητα της παράδοσης με πρωτοτυπία και σεβασμό.
Τα signature πιάτα του Beefbar είναι με τα πιο εξαιρετικά κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος μαγειρεμένα με επιστημονική ακρίβεια και σερβιρισμένα με το ιδανικότερο comfort food, τον πιο κρεμώδη πουρέ πατάτας στον χώρο της γεύσης.
Αμερικάνικο Black Angus, αργεντίνικο Angus Beef, αυστραλιανό Waqyu Beef και το διάσημο, πιστοποιημένο Kobe Beef από την Ιαπωνία… η μεγάλη κληρονομιά της οικογένειας του Riccardo Giraudi, που τα τελευταία 50 χρόνια θεωρούνται ηγέτες στην εισαγωγή κρεάτων στην Ευρώπη, και πρωτοπόροι, σε παγκόσμιο επίπεδο, στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας μοσχαρίσιου κρέατος, είναι εμφανής σε κάθε μοναδική ποικιλία που φιλοξενείται στο concept.
Ένα τέλειο μείγμα μπαχαρικών και η φωτιά της σχάρας, του μπάρμπεκιου ή του wok είναι τα τελευταία βήματα πριν φτάσει στο τραπέζι άλλο ένα άψογα κομμένο κομμάτι.
Που: Beefbar Athens, Απόλλωνος 40 (Four Seasons Astir Palace) Βουλιαγμένη, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 9670700
Τηλέμαχος Athens
Ενα όνομα, μια ιστορία που ξεκίνησε στην Κηφισιά από τα χρόνια του μεσοπολέμου, όταν ο Τηλέμαχος, παππούς των σημερινών ιδιοκτητών, έφτιαχνε σπιτικά πιάτα κι έψηνε κρέατα για τους φιλοξενούμενους του και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα όπου στο τιμόνι βρίσκεται η τρίτη γενιά.
Ο Τηλέμαχος Athens γράφει τη δική του ιστορία κρεατικής υπεροχής στο βάθος της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 10.
Σε ένα ιστορικό σημείο στην καρδιά της Αθήνας, σε μια νοσταλγική κλιματιζόμενη σάλα με σύγχρονη δυναμική και γοητευτικό αστικό χαρακτήρα, ένας υπέροχος κρυστάλλινος πολυέλαιος, επιβλητικοί καθρέπτες, άνετα δερμάτινα έπιπλα και ρετρό λεπτομέρειες τυλίγουν τους καλεσμένους με φιλόξενη αύρα και προσδίδουν στην κρεατοφαγία διαχρονική κομψότητα.
Υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, επιμονή στη λεπτομέρεια και βαθιά αφοσίωση στην ουσιαστική, ατόφια γεύση δίνουν το στίγμα ενός χώρου όπου το κρέας είναι έμπνευση.
Εδώ θα απολαύσετε μπριζόλες, αρνίσια παϊδάκια, φιλέτα, και ποικιλίες κρεάτων στη σούβλα. Εξαιρετικά ενημερωμένη η λίστα κρασιών με προτεραιότητα στον ελληνικό αμπελώνα.
Πού: Τelemachos Athens, Πανεπιστημίου 10, Αθήνα , Τηλέφωνο: 210 3613300
Basegrill Athens
Ο Βαγγέλης και ο Σπύρος Λιάκος ξεκίνησαν το Basegrill το 2005. Σύντομα στην ομάδα προστέθηκε ο αδερφός τους, Γιάννης. Τo Basegrill αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για το καλό κρέας και την εξαιρετική φιλοξενία.
Ο ορισμός του καλού φαγητού έχει μόνο μια ανάγνωση: μπορεί να μη θυμάσαι το όνομα του πιάτου που δοκίμασες αλλά ανακαλείς τη χαρά, το ξάφνιασμα, την ισορροπία, την ευτυχία.
Κάπως έτσι προέκυψαν όλα τα πιάτα: μπροστά στον παλιό ξυλόφουρνο, ο οποίος δεν υπάρχει πια, συνταγές κι ιδέες γίνονταν πράξη... Γίνονται γεύση, απόλαυση, επικοινωνία, έγιναν οι πυλώνες της σωστής φιλοξενίας, τους οποίους υπηρετούν με συνέπεια.
Τα καλύτερα κρέατα προετοιμάζονται και κόβονται όπως πρέπει, προετοιμάζονται και ψήνονται όπως τους αρμόζει και έρχονται κατευθείαν στο τραπέζι.
Φιλέτο σπάλας rib-eye2 100+ ημερών ωρίμανσης, πικάνια φιλεταρισμένη, σπαλομπριζολάκια καλοψημένα, βοδινά μπιφτέκια, χοιρινή μπριζόλα Νάξου, ψαρονέφρι, τα πιάτα του Basegrill είναι ένα κι ένα.
Πού: Basegrill Athens, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, Τηλέφωνο: 210 5757455
Meat the Stars
Το Meat The Stars προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γαστρονομίας σε έναν ανανεωμένο χώρο του στο Πικέρμι.
Ξύλο, δέρμα και πέτρα συνθέτουν μια ζεστή ατμόσφαιρα που θυμίζει ταινία Far West και γεννά την αστείρευτη ανάγκη να απολαύσετε ένα γεύμα που δεν μοιάζει με κανένα προηγούμενο.
Πίσω από το Meat the Stars βρίσκονται η Χριστίνα Λαμπίρη και o σύζυγος της Θανάσης Αδαμόπουλος (πρώην δήμαρχος Πικερμίου), οι οποίοι δημιούργησαν ένα ξεχωριστό σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του καλού κρέατος, μέσα από εκλεκτά πιάτα και μία μεγάλη ποικιλία από κρασιά για ένα μοναδικό ταξίδι γευσιγνωσίας.
Κεφτεδάκια, ποικιλία από λουκάνικα, συκώτι μόσχου γάλακτος, μοσχαρίσιο φιλέτο, σταβλίσια μπριζόλα, tagliata από κόντρα μοσχαριού, αρνί κότσι και άλλα πολλά κρεατικά εδέσματα συνθέτουν το μενού.
Πού: Meat the Stars, Λεωφ. Μαραθώνος 63, Πικέρμι, Τηλέφωνο: 210 6039417