Η Τήνος αποτελεί σίγουρα έμπνευση για τον γνωστό σεφ Δημήτρη Κατριβέση που, μετά το «Thama», έκανε και πάλι την έκπληξη με το Bogan, μια ολοκαίνουρια βερμουτερία στεγασμένη σε ένα κτίριο - αρχιτεκτονικό κόσμημα του 18ου αιώνα.
Σε μια προνομιακή τοποθεσία μέσα στην Χώρα ο Δημήτρης Κατριβέσης και η Μαριάντα Πιερίδη, που είναι πάντα στο πλευρό του, άνοιξαν κάτι εντελώς νέο, φρέσκο, καλαίσθητο με πρωταγωνιστή το βερμούτ που όμως πλαισιώνεται από ψαγμένα κοκτέιλς, γιγαντιαία Gin & Tonics και ενημερωμένη λίστα κρασιών. Το tapas menu που έρχεται να συνοδεύσει ιδανικά το ποτό είναι εμπνευσμένο από την τοπική πρώτη ύλη της Τήνου και έτσι το φρυγανισμένο ψωμάκι έχει πάνω του ντόπιες μυρωδάτες τοματούλες, Λούζα, αγκινάρες από τα χωράφια, φυσικά φρουτάλια και μαρμελάδα από κρεμμύδι, αλλά και καρίκι, τηγανητές σαρδέλες με λεμόνι αιόλι και ό,τι άλλο χωράει ο νους σας από την εξαιρετική πραγματικά παραγωγή του νησιού.
«Εχουμε σπάνια είδη βερμούτ και φτιάχνουμε και εμείς το δικό μας βερμούτ, τη συνταγή του οποίου μπορεί να ανακαλύψει κανείς όταν επισκεφτεί το μαγαζί καθώς αναγράφεται στον μεγάλο καθρέφτη» λέει στο iefimerida η Μαριάντα Πιερίδη.
Γλυκύτατο και φινετσάτο, σαν τους φιλόξενους ιδιοκτήτες του, δεν χρειάζεται να είσαι «σοφός» για να καταλάβεις ακόμα και μέσα από τις φωτογραφίες πόσο όμορφα και με αγάπη είναι φτιαγμένο.
«Μπαίνοντας στο μαγαζί, θα δείτε οld fashioned κάδρα από παλιές διαφημίσεις βερμούτ, έντονα χρώματα στους καναπέδες και πολλά κεριά γιατί μας αρέσει να είναι ρομαντική η ατμόσφαιρα. Και επειδή το κτίριο είναι του 1800 φροντίσαμε να αναδειχθεί αυτό ακόμα περισσότερο», περιγράφει η Μαριάντα Πιερίδη.
Ετσι στο Bogan, που εκ πρώτης όψεως γιορτάζει την πολυτέλεια της απλότητας σε συνδυασμό με το μεγαλείο της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, ξεχωρίζουν οι δύο τεράστιες καμάρες που επισκευάστηκαν με την διαδικασίας της αναπαλαίωσης ώστε να αναδειχθούν τα ιστορικά στοιχεία, το μάρμαρο και οι πέτρες. «Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος και εφόσον είναι έτσι θεωρήσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι ρομαντικό, που να παντρεύει το παλιό με το καινούριο», συμπληρώνει η Μαριάντα Πιερίδη.
Το λευκό που βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία προς την απλότητα των αρχιτεκτονικών γραμμών έρχεται να σπάσει το mint green στις πόρτες και τις καρέκλες σε συνδυασμό με το κίτρινο του καναπέ, στο κατά τα άλλα ολόλευκο χώρο.
Οσο για το πολύ ιδιαίτερο όνομα η Μαριάντα Πιερίδη εξηγεί: «Προέκυψε από μία τραγουδίστρια της δεκαετίας του '20, την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Και όταν το ψάξαμε περισσότερο ανακαλύψαμε ότι Bogan σημαίνει ταυτόχρονα pleasure - seeker, αυτός δηλαδή που ψάχνει την ικανοποίηση. Μας άρεσε και αυτή η ερμηνεία και στην συνέχεια βρήκαμε και άλλες σημασίες στη λέξη. Στη Νέα Ζηλανδία, για παράδειγμα, Bogans λέγονται εκείνοι που αγαπούν τη heavy metal. Ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα και κάπως έτσι καταλήξαμε στο όνομα».
Και φυσικά το Bogan αποτελεί το στέκι όλων όσων επισκέπτονται την Τήνο γιατί συνθέτει ένα μαγαζί όπου θα θέλαμε να περάσουμε όλο το καλοκαίρι μας. Να απολαμβάνουμε τον καφέ μας το πρωί, να καταφεύγουμε τα μεσημέρια για δροσιστικά ροφήματα, να χαλαρώνουμε το σούρουπο και τα βράδια με αρωματικά ντελικάτα βερμούτ. Κι όσο για τα Σαββατοκύριακα οι λάτρεις της φρενίτιδας του brunch έχουν έναν λόγο παραπάνω να επισκεφτούν το Bogan που σερβίρει επικό μενού της χαλαρής αυτής συνήθειας και εξιτάρει τον ουρανίσκο.
Που: Bogan, Αλέξανδρου Λαγουρου 6, Τήνος, τηλέφωνο: 2283 022568
Δείτε φωτογραφίες του Bogan στην Τήνο:
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι στο Bogan μπορείτε να πάρετε θέση στο μεγάλο μπαρ, ρίχνοντας κλεφτιές ματιές στην κουζίνα ή αν επιθυμείτε λίγες στιγμές ιδιωτικότητας και απομόνωσης υπάρχει το κελάρι, το οποίο μπορείτε να εξασφαλίσετε για εσάς και την παρέα σας.