Πάσχα χωρίς τσουρέκια και κουλούρια δε γίνεται! Τα βρίσκουμε φρέσκα και λαχταριστά στους καλύτερους φούρνους και στα top ζαχαροπλαστεία της πόλης.
Η αλήθεια είναι ότι το να φτιάξεις μόνος σου τσουρέκια μοιάζει το ίδιο δύσκολο με το να χτίσεις σπίτι. Κατ΄ αρχάς θέλουν τρία μερόνυχτα για να γίνουν σωστά (ζύμωμα, αναμονή για φούσκωμα και ξανά ζύμωμα, πλέξιμο κ.ο.κ.). Επίσης χρειάζεται να έχεις εγγυημένη συνταγή και να την ακολουθήσεις με θρησκευτική ευλάβεια καθώς το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή.
Εντάξει, τα κουλούρια είναι σαφώς πιο εύκολα αλλά και πάλι θέλουν κι αυτά τη μαεστρία τους στο πλάσιμο, στο ψήσιμο κλπ. Γι αυτούς ακριβώς του λόγους εμπιστευόμαστε τους επαγγελματίες του είδους που με φροντίδα, μεράκι και τα καλύτερα των υλικών φτιάχνουν εξαιρετικά πασχαλινά γλυκά σε κάθε γωνιά της πόλης.

Τσουρέκια του ονείρου
Lido
Η μεγαλύτερη ουρά του Παγκρατίου τις ημέρες του Πάσχα είναι αυτή που δημιουργείται έξω από το μικρό αυτό μαγαζί. Ο χαμός ξεκινάει από νωρίς, τις ημέρες της Σαρακοστής, καθώς το Lido είναι το πρώτο και ίσως το μοναδικό ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα (εξαιρούνται τα εξειδικευμένα vegan κλπ.) που φτιάχνει νηστίσιμο τσουρέκι με ελαιόλαδο. Το αυθεντικό πολίτικο όμως που φτιάχνεται σύμφωνα με παραδοσιακή συνταγή από το 1967 είναι πραγματικά μοναδικό. Αφού φτάσατε ως εκεί και είχατε την υπομονή να περιμένετε στην ουρά πάρτε και από τα δύο, αξίζει τον κόπο.
Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι

Πελίτ
Άλλη μια πολίτικη επιλογή, στα βόρεια αυτή τη φορά, που αξίζει να απολαύσετε. Αέρινο και φουλ αφράτο, μοσχομυρίζει μαστίχα, μαχλέπι και έχει τη γαλατένια γεύση αληθινού βουτύρου. Με ή χωρίς το all time classic κόκκινο αβγό στη μέση και πασπαλισμένο γενναιόδωρα με τραγανό φιλέ αμυγδάλου από πάνω είναι πάντοτε φρέσκο. Στα θετικά του, ότι κρατάει μέρες χωρίς να ξεραίνεται, δύσκολο βέβαια να μην το εξαφανίσει κανείς σε λίγα λεπτά.
Ρόδου 9 & Μιλτιάδου


Τα Γιούλια
Ένα από τα καλύτερα τσουρέκια ολόκληρης της Αθήνας, αξίζει να πάτε μέχρι τη Νέα Ιωνία για να το προμηθευτείτε ακόμα κι αν μένετε στην άλλη άκρη του λεκανοπεδίου. Ορίτζιναλ πολίτικο με έντονο το μαχλέπι στο άρωμα αλλά και στη γεύση και σούπερ μαστιχωτή υφη. Η γεμιστή βερσιόν με την σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού είναι σκέτη κόλαση ενώ η μίνι εκδοχή είναι ό.τι πρέπει για να συνοδεύσετε το καφεδάκι σας.
Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ. Παραγγελίες: τηλ. 210 27 91 538

Πνύκα
H φήμη των ψωμιών της έχει φτάσει μέχρι το Harvard αλλά και τα υπόλοιπα που φτιάχνει είναι αριστουργήματα. Τα τσουρέκια της γίνονται ανάρπαστα κάθε Πάσχα αφού είναι φτιαγμένα παραδοσιακή σύμφωνα με συνταγή που ακολουθείται εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες. Τα αγνά υλικά και η φρεσκάδα κάνουν τη διαφορά. Δοκιμάστε τα κλασικά αλλά και τα σοκολατένια. Πηγαίνοντας προς το ταμείο τσιμπήστε και μια τυρόπιτα, θα με θυμηθείτε.
Πετράκη 24, Σύνταγμα

Rio
Τη φήμη των μπαμπάδων αυτού του ζαχαροπλαστείου δεν τη φτάνει εύκολα κανένα άλλο γλυκό. Ωστόσο, οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων ορκίζονται στο τσουρέκι του Rio γι αυτό το εξαφανίζουν σε χρόνο μηδέν. Πληθωρικό σε αρώματα και γεύση, με το αγνό βούτυρο, τη μαστίχα και το μαχλέπι να πρωταγωνιστούν είναι ο ορισμός του αυθεντικού πολίτικου.
Πρωτέως 4-8, Παλαιό Φάληρο
Βάρσος
Αυτό το τσουρέκι είναι της «γαλλικής σχολής». Μοιάζει περισσότερο με μπριος και είναι φίνο, ανάλαφρο και σχεδόν άγλυκο. Φτιάχνεται με βούτυρο που παράγεται στο εργαστήριο του Βάρσου και στα αρώματά του ξεχωρίζει διακριτικά το πορτοκάλι. Έχει μεγάλο κοινό που το επιλέγει όλο το χρόνο αλλά το Πάσχα δικαιωματικά έχει την τιμητική του.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά
Ρίζος
Τα best seller σε αυτό τον φούρνο είναι τα ψωμιά, όταν έρχονται οι γιορτές όμως, και ειδικά το Πάσχα, πελάτες από όλη την Αθήνα φτάνουν ως την πόρτα του για την κολόμπα πασκουάλε (colomba pasquale) που σημαίνει «πασχαλινό περιστέρι». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πασχαλινό ιταλικό γλυκό με ξερά φρούτα, σοκολάτα, γλάσο πικραμύγδαλου κλπ. που είναι πραγματικά απολαυστικότατο.
Ματρόζου 12, Κουκάκι
Emmanuel
Ο Μανώλης Παπαχρήστος φτιάχνει κατά κανόνα φίνα γαλλικά γλυκά αλλά γνωρίζει εξίσου καλά και την τέχνη του τσουρεκιού. Τρυφερό, με αρκετή υγρασία, το τσουρέκι του είναι φουσκωτό με ισορροπημένα αρώματα και πλούσια γεύση.
Περικλέους 16, Μαρούσι
Δήμητρα Γουναρίδη
Μπορεί να είναι διάσημη για τις πίτες της αλλά και το τσουρέκι της είναι ονειρεμένο. Μαλακό και απαλό σαν μετάξι, μοσχοβολάει μαστίχα από χιλιόμετρα και είναι πάντα βουτυράτο και ολόφρεσκο. Μακρουλές και στρογγυλές πλεξούδες ξεφουρνίζονται καθημερινά και ξεπουλάνε πριν καν κρυώσουν. Φιλική συμβουλή: πάρτε κατευθείαν δυο, τον ένα δεν είναι ποτέ αρκετό.
Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία

Maxim
Ξακουστά σε όλη την Αττική αυτά τα τσουρέκια είναι αφρός. Τα ποιοτικά υλικά και η ορίτσιναλ πολίτικη συνταγή τα κάνουν ακαταμάχητα. Στα αρώματά τους κυριαρχεί το μαχλέπι το οποίο αλέθεται επί τόπου στο εργαστήριο του Maxim ενώ στη γεύση τους «ακούς δυνατά» το βούτυρο.
Τσακίρογλου 23, Ν. Σμύρνη
Λαμπροκούλουρα σαν της μαμάς και της γιαγιάς
Αρτοποιείο Δαρεμά
Ευτυχώς που τα προϊόντα του, αν και παράγονται στο Μαρκόπουλο, κυκλοφορούν σε διάφορα μαγαζιά ολόκληρης της Αθήνας. Τα κουλούρια του Δαρεμά είναι εθιστικά και ολόιδια με τα σπιτικά. Χειροποίητα και πάντα φρέσκα φτιάχνονται με βούτυρο γάλακτος και συνταγή παραδοσιακή. Αυτή την εποχή βεβαίως έχουν μεγαλύτερη ζήτηση τα σμυρνείκα αλλά και τα διάσημα μουστοκούλουρά του δεν πάνε πίσω.
Λεωφόρος Σουνίου 2, Μαρκόπουλο

Rita’s cookies
Το Πάσχα είναι η τέλεια εποχή να επισκεφθείτε το εργαστήριο της Ρίτας Αμιραλιάν. Με ειδικότητα και πολλή εμπειρία στα μπισκότα και τα κουλούρια γενικώς, τα πασχαλινά της είναι πραγματικά ασύγκριτα. Τραγανά και ανάλαφρα φτιάχνονται πάντα με διαλεχτά υλικά και άψογη τεχνική. Λιώνουν στο στόμα και τρώγονται δύο δύο γι αυτό πάρτε μπόλικα για να τα ευχαριστηθείτε.
Δομοκού 40Α, Πειραιάς

Στάνη
Τα κουλούρια του θρυλικού γαλακτοπωλείου της Ομόνοιας περιέχουν φρέσκο ζωικό βούτυρο το οποίο φτιάχνεται στο εργαστήριο τους και μπαίνει κατευθείαν στη ζύμη, μαζί με τα υπόλοιπα κορυφαίας ποιότητας υλικά της παραδοσιακής τους συνταγής. Τραγανά εξωτερικά και και αφράτα μέσα είναι ό,τι πρέπει για να τα βουτήξετε σε έναν ποτήρι χλιαρό γάλα. Φέυγοντας πάρτε και ένα ανθόγαλο με μέλι, θα με θυμηθείτε.
Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια
Το μεράκι
Τα λαμπροκούλουρά του είναι λατρεία καθώς έχουν όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του αγαπημένου πασχαλινού γλυκού. Είναι αφράτα, αρωματικά και φτιάχνονται στο χέρι με αγνά υλικά. Μαζί τους δοκιμάστε και το τσουρέκι τύπου babka που φτιάχνει, θα το ερωτευτείτε με την πρώτη μπουκιά.
Αντήνορος 9, Παγκράτι
Sweet shop
Μικρές βουτυρένιες πλεξουδίτσες ροδοψήνονται κάθε μέρα και γίνονται ανάρπαστες μέσα σε λίγες ώρες. Φτιαγμένες πατροπαράδοτα θυμίζουν αυτές που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά στο σπίτι μας ή στα σπίτια συγγενών και φίλων με έφεση στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική.
Βασ. Σοφίας 21, Μαρούσι
Πολίτικος φούρνος - Λ. Σταυρόπουλος
Όποιος κατάγεται από την Πόλη το χει στο αίμα του να κάνει φανταστικά γλυκά γι αυτό και αξίζει να τον προτιμάμε με κάθε ευκαιρία. Τα σμυρναίκα κουλούρια του φούρνου Σταυρόπουλου ειναι 100% αγνά και παραδοσιακά από όλες τις απόψεις. Θα κάνουν το σπίτι σας να μυρίζει Πάσχα και ας μην τα έχετε φουρνίσει εσείς. Αφού θα πάτε ως εκεί δοκιμάστε και το αλμυρό αρμένικο τσουρέκι που φτιάχνουν κατ’ αποκλειστικότητα.
Γαμβέτα 4, Ομόνοια
Ηπειρώτισσα
Αυτά τα κουλούρια είναι μεγάλα και παχουλά. Θα τα βρείτε στους πάγκους της Ηπειρώτισσας κλεισμένα σε σακουλάκια με το απαραίτητο γιορτινό αμπαλάζ. Στη γεύση τους κυριαρχεί το καλό βούτυρο που τους δίνει τραγανή υφή και πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με τη χαρακτηριστική γεύση του. Στρογγυλά και πλεξούδες για να διαλέξετε όποια σας αρέσουν περισσότερο.
Λεωφ. Ευελπίδων 32, Βούλα/ Εμπορικό κέντρο Golden Hall, Μαρούσι
Kritsinia Kouveletsos
Τα δεκάδες διαφορετικά είδη κριτσινιών που φτιάχνει καθημερινά πραγματικά δεν παίζονται και εννοείται ότι αξίζει να «τραβηχτείς» μέχρι τα Μελίσσια για να τα δοκιμάσεις. Στο ίδιο level και τα πασχαλινά γλυκά του. Από την πρώτη μπουκιά φαίνεται ότι έχει μεράκι σε ό,τι κι αν φτιάχνει γι αυτό πάρε σίγουρα τραγανά, μυρωδάτα κουλούρια αλλά δοκίμασε οπωσδήποτε και το τσουρέκι του.
Γράμμου 1, Μελίσσια

Βυζάντιον
Στρογγυλά, πλεξουδάκια και στριφτά, σκέτα ή με σοκολάτα, αυτά τα κουλουράκια ζυμώνονται με αγνό βούτυρο, φρέσκα αβγά και διαλεχτό αλεύρι. Όποιος τα δοκιμάζει δύσκολα σταματάει να τρώει μέχρι να αδειάσει το κουτί, κι αν μένεις κέντρο το refill είναι ευκολότερο.
Αγ. Μελετίου 67, Αγίου Μελετίου
Choc O Rock
Η Ρένα Οροκλού έχει ιδιαίτερη σχέση με τα πολίτικα γλυκά καιαυτό φαίνεται καθημερινά. Ειδικά τώρα το Πάσχα όμως βρίσκεις στο ζαχαροπλαστείο της υποδειγματικά σμυρνέικα κουλουράκια φτιαγμένα αποκλειστικά με φρέσκο βούτυρο όπως ακριβώς επιβάλλει η παράδοση.
Βουτσινά 105, Χολαργός