Βρήκαμε τα 5+1 καλύτερα πανετόνε της Αθήνας -Αφράτα και θεϊκά νόστιμα, αυθεντικά ιταλικά - iefimerida.gr

Βρήκαμε τα 5+1 καλύτερα πανετόνε της Αθήνας -Αφράτα και θεϊκά νόστιμα, αυθεντικά ιταλικά

Πανετόνε
Πανετόνε / Φωτογραφία: Noble Pastry Athens

Οι γιορτές των Χριστουγέννων έφτασαν και ήδη προμηθευόμαστε τα απαραίτητα χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα κοσμήσουν το εορταστικό τραπέζι, από τα παραδοσιακά μέχρι τα πιο μοντέρνα.

Ένα γιορτινό γλύκισμα που έχει κλέψει την καρδιά των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια είναι το πανετόνε, αυτό το γλυκό, αφράτο ψωμάκι, σαν κέικ ή και τσουρέκι, που μας έρχεται από την Ιταλία και συγκεκριμένα από το Μιλάνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία του πανετόνε

Οι απόψεις για την προέλευση τόσο της λέξης όσο και της ιστορίας του πανετόνε διίστανται. Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από το ιταλικό «panetto», που σημαίνει «μικρό ψωμί» και με την αυξητική κατάληξη «-οne» μετατρέπεται σε «μεγάλο ψωμί».

Άλλοι υποστηρίζουν ότι κατάγεται από τη μιλανέζικη φράση «pan del ton», που σημαίνει «ψωμί πολυτέλειας». Ο θρύλος πάλι θέλει τη λέξη να προκύπτει από σύντμηση της φράσης «Pan di Toni», δηλαδή «το ψωμί του Τόνι».

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Τόνι ήταν ο φούρναρης που επρόκειτο να επιμεληθεί τα αρτοσκευάσματα για το βασιλικό γιορτινό τραπέζι του Λουδοβίκο Ντι Μόρο τα Χριστούγεννα του 1476, στο Μιλάνο. Ενώ περίμενε τις φοκάτσιες να ψηθούν, τον πήρε ο ύπνος, έτσι αυτές έγιναν κάρβουνο. Απελπισμένος ο Τόνι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ζυμάρι που του είχε απομείνει, προσθέτοντας αυγά, μέλι, σταφίδες και ζαχαρωμένα φρούτα, δημιουργώντας τη συνταγή ενός γλυκού ψωμιού που στη συνέχεια εμφάνισε στο Λουδοβίκο ως δώρο.

Τα 5+1 πιο νόστιμα πανετόνε που θα βρεις στην Αθήνα

Όποια κι αν είναι η ιστορία του του μιλανέζικου πανετόνε, η γεύση του είναι όνειρο και κάθε μπουκιά λαχταριστή. Το γλυκό, αφράτο ψωμάκι με την υπέροχη μυρωδιά που μοσχοβολά μόλις το ανοίξεις, τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τα καραμελωμένα φρούτα και τη σοκολάτα είναι το ιδανικό κέρασμα για τις γιορτές. Μια φέτα του συνοδεύει τέλεια τον καφέ ή το ζεστό ρόφημα ενώ είναι ιδανικό για πριν ή μετά το φαγητό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς βρήκαμε τα διευθύνσεις για τα καλύτερα πανετόνε της πόλης, για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Διαφορετικά μεγέθη και περίτεχνα σχήματα, μεγάλη γκάμα σε γεύσεις και συστατικά στη γέμιση, που δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Antonis Selekos Conceptual Desserts

Ο pastry chef Αντώνης Σελέκος άνοιξε πριν δύο χρόνια το δικό του κατάστημα-εργαστήριο στο Παγκράτι, που μοσχοβολάει φρέσκο, χειροποίητο πανετόνε, το οποίο πουλάει και όλο τον χρόνο. Είναι το μοναδικό κατάστημα, άλλωστε, που ειδικεύεται σε αυτό!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος, εκεί θα βρεις τέσσερα διαφορετικά πανετόνε για όλα τα γούστα: Το xmas edition, με πράσινα μήλα, κανέλα και μοσχοκάρυδο, καραμέλα και streusel καστανής ζάχαρης. Το signature με σταφίδες, cranberries, χειροποίητο confit από πορτοκάλι και λεμόνι, σοκολάτα bitter. Το ιδιαίτερο pistachio με φιστίκι Αιγίνης, cranberries, πάστα φιστικιού και λευκή σοκολάτα. Για τους λάτρεις της σοκολάτας, το total hazelnut με gianduja, καραμελωμένα φουντούκια, αλμυρή καραμέλα και ανθό αλατιού.

Εριφύλης 2, Παγκράτι

Panettone by Paloglou

Ο ζαχαροπλάστης Χρήστος Παλόγλου έμαθε την τέχνη του πανετόνε και εδώ και λίγα χρόνια φτιάχνει από τα καλύτερα της Αθήνας. Χρησιμοποιεί προζύμι φυσικής ωρίμανσης με αγνά υλικά όπως αλεύρι panettone από μύλους στη Λομβαρδία, βανίλια Μαδαγασκάρης, βούτυρο παραδοσιακό Corman, ζαχαρωμένους κύβους πορτοκαλιού από την Ιταλία, θυμαρίσιο μέλι από την Αστυπάλαια, σταφίδες Κορίνθου σουλτανίνα εμποτισμένες σε κονιάκ και σοκολάτα Βελγίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βρίσκεις σε δύο διαφορετικές βερσιόν μέσα σε μια κομψή συσκευασία: Panettone Classico με πορτοκάλι και σταφίδες και Panettone Cioccolato με σοκολάτα και πορτοκάλι. Τα υπέροχα κουτιά σε κόκκινο και πράσινο χρώμα το καθιστούν ιδανικό δώρο.

Παλόγλου ζαχαροπλαστεία:

  • Παλαιό Φάληρο: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 68, τηλ: 210 9419010
  • Νέα Σμύρνη: Αγίας Σοφίας 111, τηλ: 210 9314731
  • Πειραιάς 1: Γρηγορίου Λαμπράκη 98-100, τηλ: 210 4127288
  • Πειραιάς 2: Λεωφ. Χατζηκυριάκου 6, τηλ: 210 4288066

Panettone by Paloglou, 210 4624405

Mito'21

To MiTo'21, του Κρητικού Μιχάλη Τυράκη, πήρε το όνομά του από τον μύθο (mito στα ιταλικά) και τις δύο πόλεις (Μιλάνο και Τορίνο) όπου έζησε ο ίδιος για 30 χρόνια, ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αυθεντικό μιλανέζικο πανετόνε με φρέσκες πρώτες ύλες, υψηλή τεχνογνωσία και πολλή αγάπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος τα Χριστούγεννα, θέλησε να εμπλουτίσει τη συλλογή του MiTo'21 με μια νέα δημιουργική γεύση, το Panettone Viennese, εμπνευσμένο από το βιεννέζικο γλυκό Sacher Torte. Τα αυθεντικά panettone artigianale κυκλοφορούν σε δυο εκδοχές, το Milano Basso των 500 γρ. και το Milano Alto του ενός κιλού.

Οι συσκευασίες του είναι εμπνευσμένες από τα μοτίβα της Stile Liberty, από την ιταλική εκδοχή της Art Nouveau και τις προσόψεις μιλανέζικων κτιρίων των αρχών του 20ού αιώνα. Μπορείτε να τα βρείτε: ΟΑΚ κάβες, Παλαιό Ψυχικό - Barolo, Γλυφάδα - Benito, Kέντρο Αθήνας- Ergon Αγορά, Κουκάκι - Gargaretta.

Noble Pastry Athens

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Noble Pastry φέρει την υπογραφή του Ευγένιου Βαρδακαστάνη και του Γιάννη Κίκιρα. Θα βρεις πανετόνε με πλούσια γεύση, αφράτη, κυψελωτή ζύμη και δυο επιλογές για να διαλέξεις: Το Classico με λεμόνι, πορτοκάλι και σταφίδα και το Marronchini με σοκολάτα γάλακτος και κάστανο.

Μάλιστα, φέτος το Noble συνεργάζεται με το Kora Bakery και δημιουργούν μαζί ένα πεντανόστιμο, ντελικάτο πανετόνε με λεμόνι και μαρέγκα (KORA x Noble Lemon Meringue Panettone).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Kora Bakery (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι)

Madame Fraise

Η άχαστη ομάδα του Noble Pastry έβαλε το χεράκι της, δημιουργώντας και τα πανετόνε του Madame Fraise. Ο pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης δημιούργησε το εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο με το υπέροχο, γλυκό όνομα που μοσχομυρίζει προζύμι όλο τον χρόνο.

Αφράτα, μοσχοβολιστά και κρεμασμένα ανάποδα, φουσκώνουν, κρυώνουν και ετοιμάζονται για να τα απολαύσουμε.

Τα βρίσκουμε σε δύο εκδοχές: Μια κλασική, με πορτοκάλι και λεμόνι confit, ξανθιά σταφίδα και βανίλια Μαδαγασκάρης και μία πιο ιδιαίτερη με κάστανο confit και σοκολάτα γάλακτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λ. Υμηττού 225 & Φρύνωνος, Παγκράτι

La Mole

Ο Ιταλός pastry chef Marco Muré, που φημίζεται για τα περίφημα γλυκά της πατρίδας του όπως τα κανόλι και το τιραμισού, φτιάχνει γνήσιο, αυθεντικό πανετόνε με μπόλικο μεράκι και μαεστρία.

Η κλασική, παραδοσιακή γεύση έχει σταφίδες, πορτοκάλι και κίτρο, ενώ θα βρεις με σταγόνες μαύρης σοκολάτας, με ολόκληρα κάστανα στη γέμιση και με σταγόνες λευκής σοκολάτας και μανταρίνι. Ακόμη μπορείς να απολαύσεις ένα βουτυράτο Pandoro με γεύση βανίλιας, που ανταγωνίζεται το πανετόνε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λ. Δημοκρατίας 3, Πεύκη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ