Ποιος άραγε μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά και τη γεύση ενός καλοφτιαγμένου κρουασάν που μόλις έχει βγει από τον φούρνο; Κανείς! Ιδού τα καλύτερα της πόλης:
Αν και δεν ανήκουν στην παραδοσιακή γαστρονομική μας κουλτούρα, τα κρουασάν είναι ίσως η δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή πρωινού, μετά την αγαπημένη μας τυρόπιτα, φυσικά. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που τα απολαμβάνουμε πιο σωστά, δηλαδή από εξειδικευμένες croissenterie και όχι από σακουλάκια περιπτέρου, τα αγαπάμε όλο και περισσότερο.
Ευτυχώς, οι καλές επιλογές που έχουμε στην Αθήνα όλο και πληθαίνουν. Εργαστήρια, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία δίνουν πλέον μεγαλύτερη έμφαση στις αγνές πρώτες ύλες, ακολουθούν με ακρίβεια την αυθεντική γαλλική τεχνική και πειραματίζονται με απολαυστικές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις.
Neropistolo
Σε αυτόν τον παιχνιδιάρικο φούρνο νέας γενιάς τα κρουασάν έχουν μεγάλη ζήτηση όχι μόνο γιατί είναι καλοφτιαγμένα και πεντανόστιμα αλλά και γιατί οι παραλλαγές τους είναι πραγματικά εμπνευσμένες. Φέτα, μέλι και μαραθόσπορος, καραμελωμένα μήλα, αλατισμένη καραμέλα και crumble κανέλας και παστράμι, κασέρι και μπεσαμέλ μαύρης μπίρας είναι μόνο μερικές από όσα φτιάχνουν καθημερινά.
Βουλής 35, Αθήνα
Tempes perdu
O pastry chef Γιάννης Βλασίου και ο αρτοποιός Δημήτρης Δρίτσας φτιάχνουν 12 διαφορετικές εκδοχές κρουασάν, ικανές να καλύψουν με το καλύτερο τρόπο ακόμα και τα πιο εξειδικευμένα γούστα. Κρουασάν με γέμιση μόκα, αχλάδι και σουμάδα, τσαλαφούτι και μείγμα ζάταρ, σοκολάτα-πορτοκάλι και φιστίκι-πορτοκάλι, λουκάνικο με σάλτσα χαρίσα είναι μόνο μερικοί από τους επιτυχημένους πειραματισμούς που έχουν κάνει.
Καραΐσκου 114, Πειραιάς


Bread B.C.
Όταν άνοιξε έγινε αμέσως γνωστός για τα ψωμιά του, πολύ σύντομα όμως ξεχώρισε και για τα κρουασάν. Τεχνικά άψογα, με το ποιοτικό βούτυρο να ξεχωρίζει στο άρωμα και στη γεύση, κάνουν 3 ολόκληρες ημέρες να φτιαχτούν για να γίνουν σωστά, δηλαδή τραγανά έξω και κυψελωτά μέσα. Το σκέτο είναι πολύ ωραίο, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε και αυτό με τη φίνα κρέμα λεμονιού και την αέρινη μαρέγκα και φυσικά το new entry με την κρέμα μπισκότου, την αρωματική κρέμα καφέ και το crumble από σοκολατένια μπισκότα. Όσο για τα αλμυρά, το viral ήταν, είναι και θα παραμείνει αυτό με τη σιγομαγειρεμένη προβατίνα και τη γραβιέρα, το οποίο προς το παρόν διατίθεται μόνο τις ημέρες κοντά στην Τσικνοπέμπτη, αν και φήμες λένε ότι οι φαν του έχουν αιτηθεί να παράγεται πιο συχνά.
Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι
Τρομερό παιδί
Το γαλλικό βούτυρο που χρησιμοποιούν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τελικό αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα. Εξαιρετικά μυρωδάτο και βαθιά νόστιμο, το κρουασάν που φτιάχνουν εδώ είναι φουσκωτό και ανάλαφρο με υποδειγματική ψίχα (ελαστική υφή με την απαραίτητη υγρασία) και κρατσανιστή επιφάνεια. Τα σκέτα ξεπουλάνε πριν καν βγουν από τον φούρνο, ενώ στα best seller του συγκαταλέγονται αυτό με την πλούσια κρέμα αμυγδάλου και εκείνο με τις σταφίδες.
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια

Τάκης
Όποτε περάσει κανείς απ’ έξω από αυτόν τον φούρνο θα αντικρίσει ουρά. Ο κόσμος τον αγαπάει και τον προτιμάει για πολλά, με πρώτο και καλύτερο το ψωμί του. Μαζί όμως με το ψωμί αποκλείεται να μην πάρεις και χειροποίητο κρουασάν, που φουρνίζεται κάθε πρωί και σε τραβάει από τη μύτη. Για τους αμετανόητους γλυκατζήδες, έχει σοκολατένια αλλά και γεμιστά με πληθωρική λευκή κρέμα και μπόλικη άχνη από πάνω.
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι

Overoll
Από τους πρώτους που μας έβαλαν στη φάση κρουασάν, φτιάχνοντας αποκλειστικά και μόνον αυτό το είδος αρτοσκευάσματος σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Τα κρουασάν των Overall εντυπωσιάζουν πρώτα με την εμφάνισή τους και ύστερα με τη γεύση τους. Αδιαμφισβήτητα φαβορί το κρουασάν με φιστίκι και αυτό με την κρέμα cheesecake και τη μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Στα κλασικά πλέον ανήκουν το κρουασάν σπανακόπιτα και το κρουασάν croque madame.
Αγίου Κωνσταντίνου 45, Μαρούσι

Kora
Είναι από εκείνα τα πολύ αφράτα, ανάλαφρα και φουσκωτά κρουασάν που το βούτυρό τους είναι διακριτικό στο άρωμα και η υφή τους τόσο μαλακή που θυμίζει μετάξι. Για να φτιαχτούν θέλουν τρεις ολόκληρες ημέρες, για να φαγωθούν όμως αρκούν τρία μόνο λεπτά. Σκέτα ή με δύο σοκολάτες (μαύρη και γάλακτος σε συνδυασμό), γίνονται ανάρπαστα κάθε πρωί.
Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα

Queen Bee
Έβαλε ψηλά τον πήχη στην κατηγορία κρουασάν όταν ακόμα έπαιζε μπάλα σχεδόν μόνο του σε ολόκληρη την Αθήνα. Αν και το σκέτο είναι πραγματικά άπαιχτο, αυτά που ξεχωρίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη είναι σίγουρα ο συνδυασμός μασκαρπόνε με μούρα και αμυγδαλόκρεμα με σιρόπι από ρούμι που φουρνίζεται διπλά.
Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Αθήνα

Fika
Η Ιφιγένια Ζάχου φτιάχνει κρουασάν με φοβερή αφοσίωση και προσοχή στη λεπτομέρεια, γι' αυτό και έκανε επιτυχία από την αρχή. Βούτυρα γαλλικής προέλευσης, βελγικές σοκολάτες, χειροποίητες κρέμες, φρέσκα φρούτα εποχής, τυριά και αλλαντικά μικρών παραγωγών κ.ά. συνδυάζονται στις δημιουργίες της και ξεπουλάνε όλες τις ώρες. Πέρα από τα κλασικά, αξίζει δοκιμής το πιο ιδιαίτερο κρουασάν της, που περιέχει μυζήθρα, μέλι και ξερό σύκο.
Βούρβαχη 6, Ακρόπολη
Crescenses
Η σχετικά νέα άφιξη στα νότια προάστια κοντράρει στα ίσια όσες croissanterie έχουν ήδη εδραιώσει τη θέση τους στην Αθήνα. Όλα τα προϊόντα είναι ημέρας, φτιάχνονται στο εργαστήριό τους με προσεγμένα υλικά και συνδυάζουν το κλασικό με το αναπάντεχο, αφού περιέχουν από απαλή κρέμα gianduja και καραμελωμένη λευκή σοκολάτα μέχρι λουκάνικο, κοτόπουλο και μανιτάρια.
Δημ. Γούναρη 118, Γλυφάδα