Ο Αρούν Γκάντι ήρθε στην Αθήνα και μίλησε για το νόημα της ζωής με βάση όσα έμαθε από τον παππού του, Μαχάτμα Γκάντι - iefimerida.gr

Ο Αρούν Γκάντι ήρθε στην Αθήνα και μίλησε για το νόημα της ζωής με βάση όσα έμαθε από τον παππού του, Μαχάτμα Γκάντι

Αρούν Γκάντι στην Αθήνα
Αρούν Γκάντι στην Αθήνα / φωτογραφία: intimenews Βαρακλάς Μιχάλης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία συνάντηση με το αθηναϊκό κοινό είχε από τα Public Συντάγματος ο Αρούν Γκάντι, ο οποίος τόνισε ότι ο παππούς του, Μαχάτμα Γκάντι, συμπονούσε και σεβόταν όλους τους ανθρώπους.

Τον καιρό που έζησε μαζί του ήταν μια από τις κρισιμότερες περιόδους του βίου του, ποτέ όμως δεν ένιωσε δυστυχισμένος γιατί ήταν σίγουρος πως έκανε το σωστό, είπε. Παρά τις καθημερινές απασχολήσεις του, αφιέρωνε πάντοτε κάποιες ώρες στον εγγονό, εξηγώντας πως δεν είχε χρόνο για χάσιμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κληρονομιά μου», παρατήρησε ο Αρούν «είναι η φιλοσοφία της προσωπικής μεταμόρφωσης - μια μεταμόρφωση που είναι σε θέση να προσδώσει στην ύπαρξη σκοπό και νόημα. Το ζήτημα δεν είναι να μας δέχονται όπως είμαστε, αλλά να αλλάζουμε συνεχώς και να γινόμαστε όλο και καλύτεροι». Ο πλούτος και η ευμάρεια δεν αποτελούν, όπως κακώς πιστεύεται, πολιτισμό. Τον πολιτισμό τον φτιάχνουν οι ανθρώπινες σχέσεις και αυτό είναι το αίτημα της νέας χιλιετίας.

Η φιλοσοφία ζωής του Αρούν Γκάντι

Ποια είναι, ωστόσο, η φιλοσοφία του ίδιου του Αρούν; «Σέβομαι την ανθρώπινη ύπαρξη και τη ζωή. Εκείνο που επιζητώ είναι να πείσω όσους με ακούν να αναγνωρίσουν τις αδυναμίες τους, μετασχηματίζοντας την υστέρηση σε δύναμη. Όσο για τη βία η οποία μας περιβάλλει από παντού, οφείλεται στην κυριαρχία του υλιστικού τρόπου ζωής. Μιλάμε βίαια, αθλούμαστε με βίαιο τρόπο, διασκεδάζουμε βίαια. Αν θέλουμε να δώσουμε διαφορετική ρότα στην κοινωνία, οφείλουμε πρωτίστως να αλλάξουμε την κουλτούρα του χρήματος, της ισχύος και της βίας, που δεν ανήκει στην ανθρώπινη φύση και υποφέρουν από αυτήν τόσο ο ανατολικός όσο και ο δυτικός πολιτισμός. Στη φύση μας ανήκει ο θυμός που κανείς δεν μας μαθαίνει πώς να αντιμετωπίσουμε. Εμείς, όμως, χρειάζεται να κατανοήσουμε τον θυμό και να τον απομακρύνουμε. Ο παππούς θύμωνε με την αδικία, αλλά ήλεγχε τον θυμό του και τον χρησιμοποιούσε για να επιλύσει συγκρούσεις».

Ο φόβος, το μεγάλο πρόβλημα του Αρούν Γκάντι

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα για τον Αρούν Γκάντι είναι ο φόβος. Σε κάθε στάδιο της ζωής μας υποτασσόμαστε στον φόβο και στον ίδιο οφείλονται το μίσος και ο ρατσισμός. Ο νόμος δεν είναι σε θέση να λύσει τέτοια ζητήματα: «Η μόνη λύση είναι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, να θεμελιώσουμε ένα καινούργιο εκπαιδευτικό σύστημα με κεντρικούς πυλώνες την αγάπη και τον σεβασμό. Με τον φόβο δεν θα γίνουμε ποτέ ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, έλεγε ο παππούς μου. Κι αν μπορούσα να τον ρωτήσω σήμερα κάτι, αυτό θα ήταν το αν μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία της μεταμόρφωσης». 

Εζησε με τον Μαχάτμα Γκάντι από τα 12 του χρόνια

Ο Αρούν Γκάντι γεννήθηκε το 1934 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Σε ηλικία δώδεκα ετών πήγε στην Ινδία για να ζήσει με τον παππού του Μαχάτμα Γκάντι. Τότε ασπάστηκε το πιστεύω της μη βίας το οποίο δεν έχει πάψει να προασπίζεται μέχρι σήμερα. Ο Αρούν Γκάντι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στην Ινδία, δουλεύοντας ως δημοσιογράφος και δίνοντας αγώνες για τους φτωχούς και τις μειονότητες. Ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του το Κέντρο Κοινωνικής Αλλαγής που συνέβαλε στην καλυτέρευση των κοινωνικών συνθηκών για εκατομμύρια ανθρώπους σε χωριά του δυτικού κράτους Μαχαράστρα. Το 1987 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1991 ίδρυσε το Ινστιτούτο Μη Βίας Μ.Κ. Γκάντι στο Πανεπιστήμιο Christian Brothers, στο Τενεσί. Το 2007 το ινστιτούτο μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Rochester στη Νέα Υόρκη. Το 2008 δημιούργησε το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Εκπαίδευσης Γκάντι, με σκοπό την ίδρυση σχολείων βασικής εκπαίδευσης για τα φτωχά παιδιά του κόσμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρούν Γκάντι
Με τον φόβο δεν θα γίνουμε ποτέ ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, έλεγε ο παππούς μου..

Ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν Γκάντι, ακτιβιστής κατά της βίας και συγγραφέας του βιβλίου «Το δώρο του θυμού» (εκδόσεις Διόπτρα, από τις οποίες πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το «Περί ζωής»), βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Public του Συντάγματος.
Το Σάββατο 1/6, ο εγγονός Γκάντι θα μιλήσει στην Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ