Τα ωραιότερα σοκολατένια αυγά της Αθήνας για το Πάσχα -Μικρά και γευστικά έργα τέχνης - iefimerida.gr

Τα ωραιότερα σοκολατένια αυγά της Αθήνας για το Πάσχα -Μικρά και γευστικά έργα τέχνης

Ένα σοκολατένιο αυγό γλυπτό δια χειρός Δημήτρη Οικονομίδη
Ένα σοκολατένιο αυγό γλυπτό, διά χειρός Δημήτρη Οικονομίδη
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΑΠΟΝΤΕ

Η αρχή της ιστορίας του πασχαλινού σοκολατένιου αυγού δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί με ακρίβεια, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος εμπνεύστηκε το πρώτο γλύκισμα.

Τα σοκολατένια αυγά άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να πρωτοστατούν. Φέρεται, ωστόσο, να μην ήταν τόσο νόστιμα όσο σήμερα, καθώς φτιάχνονταν από συμπαγή μαύρη σοκολάτα, η οποία είχε κόκκους και ήταν πικρή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύγχρονο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό με την απαλότητα, το σχήμα και τη γεύση οφείλει την ύπαρξή του στις δύο μεγαλύτερες εξελίξεις στην ιστορία της σοκολάτας -την εφεύρεση πρέσας για το διαχωρισμό του βουτύρου κακάο από τον κόκκο από τον Ολλανδό εφευρέτη Van Houten το 1828 και την εισαγωγή ενός καθαρού κακάο από τους αδελφούς Cadbury το 1866.

Το πρώτο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να παρουσιάστηκε το 1873 από την οικογενειακή εταιρεία Fry's. Ο ιδρυτής της, ο Joseph Fry, ξεκίνησε να πουλάει βρώσιμη σοκολάτα τη δεκαετία του 1750 και οι εγγονές του δημιούργησαν τις πρώτες σοκολάτες τη δεκαετία του 1860. \

Το ιδιαίτερο επίτευγμα της Fry's εκείνη την εποχή ήταν η σοκολάτα Cream Bar, ένα προϊόν που πωλείται ακόμη και σήμερα.

Άλλες αναφορές σημειώνουν ότι ο John Cadbury κατασκεύασε την πρώτη του «γαλλική σοκολάτα προς βρώση» το 1842, αλλά τα πρώτα πασχαλινά αυγά Cadbury φέρεται να δημιουργήθηκαν το 1875. Ωστόσο, αυτά τα αυγά δεν ήταν προϊόντα μαζικής παραγωγής, όπως γνωρίζουμε σήμερα. Οι διακοσμημένες στο χέρι, βικτοριανές εκδοχές ήταν πολυτελείς και ακριβές, φτιαγμένες από πικρή μαύρη σοκολάτα και συχνά γεμάτες με σταγόνες σοκολάτας με επικάλυψη ζάχαρης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τότε μέχρι σήμερα, η δημιουργία των σοκολατένιων αυγών έχει περάσει από διάφορα στάδια, με ζαχαροπλάστες να δημιουργούν πραγματικά κομψοτεχνήματα.

Τα σοκολατένια αυγά της Αθήνας

Μια ματιά στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας επιβεβαιώνει ότι ζαχαροπλάστες και pastry chefs έχουν έμπνευση, διάθεση και όρεξη να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τα σοκολατένια αυγά.

Dimitris Economides

Γλυπτό ή σοκολατένιο αυγό; Κοιτώντας το αυγό του Δημήτρη Οικονομίδη δεν μπορείς να καταλάβεις ακριβώς αν πρέπει να το τοποθετήσεις προσεκτικά στο coffee table και να το κοιτάς, θαυμάζοντάς το, ή να το αφήσεις για λίγο στην τραπεζαρία περιμένοντας να το σπάσεις και να το απολαύσεις.

Αλλά ειλικρινά πώς γίνεται να το κάνετε κομμάτια;

Το The Cubist Egg, όπως ονομάζεται το σοκολατένιο αυγό του Δημήτρη Οικονομίδη, φτιάχνεται από κουβερτούρα γάλακτος, πραλίνα καρύδας, φρούτα του πάθους και μπανάνα. Η έμπνευση πίσω από αυτό έρχεται από την Τέχνη του 20ού αιώνα, με τον «pastritect» (pastry+architect) να δημιουργεί, εκ νέου, ένα γλυκό αρχιτεκτόνημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λεωφ. Κηφισίας 340, Ψυχικό

Ένα σοκολατένιο αυγό γλυπτό διά χειρός Δημήτρη Οικονομίδη
Ένα σοκολατένιο αυγό γλυπτό διά χειρός Δημήτρη Οικονομίδη

Ourse

Στο αγαπημένο Ourse, ο ταλαντούχος Σπύρος Πεδιαδιτάκης εμπνεύστηκε ένα αυγό μέσα σε ένα αυγό. Μέσα σε ένα κατακόκκινο κέλυφος φωλιάζει ένα λευκό αυγό, σαν να προστατεύει τη μοναδικότητά του.

Γεύση και υφές συνθέτουν αυτό το ξεχωριστό σοκολατένιο αυγό που εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά.

Το ένα αυγό δημιουργήθηκε με πραλίνα φουντουκιού, γέμιση από καραμελωμένη λευκή σοκολάτα και μια δόση από ανθό αλατιού, ενώ το άλλο από σκούρα σοκολάτα 65%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μυστρά 39, Γλυφάδα

Η έμπνευση του Σπύρου Πεδιαδιτάκη στο Ourse
Η έμπνευση του Σπύρου Πεδιαδιτάκη στο Ourse

Kora Bakery

Το Kora Bakery, ο απόλυτος προορισμός για κρουασάν όπου οι Αθηναίοι κάνουν ουρά, έβαλε φαντασία και όρεξη και δημιούργησε τα πιο ξεχωριστά σοκολατένια πασχαλινά αυγά. Μια κλασσική αυγοθήκη ανοίγει και μέσα της στέκονται λαμπερά έξι κίτρινα αυγά, αλλά δεν είναι αυτό που φαντάζεστε.

Πρόκειται για σοκολατένια αυγά λευκής σοκολάτας με καραμελωμένα κομμάτια κρουασάν, τα οποία αποτελούν έμπνευση σε συνεργασία με την Esophy.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν θέλετε να βρεθούν στο τραπέζι σας, σπεύστε, καθώς ήδη έγιναν sold out και οι άνθρωποι του Kora τα δημιούργησαν ξανά!

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι

KORA x Esophy
KORA x Esophy

Antonis Selekos

Ο Αντώνης Σέλεκος, που έχει κάνει όλη την Αθήνα να τρώει πανετόνε από τα χέρια του -όχι μόνο τα Χριστούγεννα, εμπνεύστηκε δύο χρωματιστά σοκολατένια αυγά, ένα κόκκινο και ένα πετρόλ, και ένα λευκό.

Από αυτά αναμφισβήτητα ξεχωρίζει το πετρόλ που θυμίζει την τεχνική του ντρίπινκ, με τον pastry chef να βρίσκει τον δικό του καμβά επάνω στη σοκολάτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σοκολατένιο αυγό δημιουργείται από σοκολάτα γάλακτος, βούτυρο κακάο και χρυσά στοιχεία.

Εριφύλης 2, Παγκράτι

Το πετρόλ σοκολατένιο αυγό του Αντώνη Σελέκου
Το πετρόλ σοκολατένιο αυγό του Αντώνη Σελέκου

Fresh Patisserie

Για το φετινό Πάσχα, τα ζαχαροπλαστεία Fresh έκαναν την έκπληξη και συνεργάστηκαν με την σχεδιαστή Δημήτρη Πέτρου. Η ζαχαροπλαστική ενώθηκε με την μόδα και ένα νόστιμο σοκολατένιο αυγό τυλίχθηκε με ένα πανέμορφο μεταξωτό μαντίλι, που θυμίζει το ελληνικό καλοκαίρι.

Το σοκολατένιο αυγό, που δημιουργήθηκε από καραμελωμένη λευκή σοκολάτα με φουντούκι, με το limited edition μαντίλι δημιουργεί μια διαφορετική ιδέα γι’ αυτό το Πάσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φέτος τα αυγά είναι sur mesure!
Φέτος τα αυγά είναι sur mesure!

Nouvelle Patisserie

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα σοκολατένια αυγά του Nouvelle Patisserrie ξεχωρίζουν χάρη στην όρεξη που έχει η Κορίνα Τσιροπούλου και η παρέα της.

Το μικρό ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Να γεμίζει μυρωδιές και γεύσεις σε όποιον περάσει την πόρτα του ή ανοίξει τα κουτιά του.

Η Κορίνα, που μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στο ζαχαροπλαστείο, δημιούργησε σοκολατένια αυγά για μικρούς και μεγάλους. Άλλα γεμίζουν ζαχαρόπαστα και μεταμορφώνονται σε αγαπημένους ήρωες και άλλα ζωγραφίζονται ένα-ένα στο χέρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Nouvelle Patisserie, Λεωφόρος Αμφιθέας 168, Παλαιό Φάληρο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ