Η αρχή της ιστορίας του πασχαλινού σοκολατένιου αυγού δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί με ακρίβεια, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος εμπνεύστηκε το πρώτο γλύκισμα.
Τα σοκολατένια αυγά άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να πρωτοστατούν. Φέρεται, ωστόσο, να μην ήταν τόσο νόστιμα όσο σήμερα, καθώς φτιάχνονταν από συμπαγή μαύρη σοκολάτα, η οποία είχε κόκκους και ήταν πικρή.
Το σύγχρονο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό με την απαλότητα, το σχήμα και τη γεύση οφείλει την ύπαρξή του στις δύο μεγαλύτερες εξελίξεις στην ιστορία της σοκολάτας -την εφεύρεση πρέσας για το διαχωρισμό του βουτύρου κακάο από τον κόκκο από τον Ολλανδό εφευρέτη Van Houten το 1828 και την εισαγωγή ενός καθαρού κακάο από τους αδελφούς Cadbury το 1866.
Το πρώτο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να παρουσιάστηκε το 1873 από την οικογενειακή εταιρεία Fry's. Ο ιδρυτής της, ο Joseph Fry, ξεκίνησε να πουλάει βρώσιμη σοκολάτα τη δεκαετία του 1750 και οι εγγονές του δημιούργησαν τις πρώτες σοκολάτες τη δεκαετία του 1860. \
Το ιδιαίτερο επίτευγμα της Fry's εκείνη την εποχή ήταν η σοκολάτα Cream Bar, ένα προϊόν που πωλείται ακόμη και σήμερα.
Άλλες αναφορές σημειώνουν ότι ο John Cadbury κατασκεύασε την πρώτη του «γαλλική σοκολάτα προς βρώση» το 1842, αλλά τα πρώτα πασχαλινά αυγά Cadbury φέρεται να δημιουργήθηκαν το 1875. Ωστόσο, αυτά τα αυγά δεν ήταν προϊόντα μαζικής παραγωγής, όπως γνωρίζουμε σήμερα. Οι διακοσμημένες στο χέρι, βικτοριανές εκδοχές ήταν πολυτελείς και ακριβές, φτιαγμένες από πικρή μαύρη σοκολάτα και συχνά γεμάτες με σταγόνες σοκολάτας με επικάλυψη ζάχαρης.
Από τότε μέχρι σήμερα, η δημιουργία των σοκολατένιων αυγών έχει περάσει από διάφορα στάδια, με ζαχαροπλάστες να δημιουργούν πραγματικά κομψοτεχνήματα.
Τα σοκολατένια αυγά της Αθήνας
Μια ματιά στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας επιβεβαιώνει ότι ζαχαροπλάστες και pastry chefs έχουν έμπνευση, διάθεση και όρεξη να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τα σοκολατένια αυγά.
Dimitris Economides
Γλυπτό ή σοκολατένιο αυγό; Κοιτώντας το αυγό του Δημήτρη Οικονομίδη δεν μπορείς να καταλάβεις ακριβώς αν πρέπει να το τοποθετήσεις προσεκτικά στο coffee table και να το κοιτάς, θαυμάζοντάς το, ή να το αφήσεις για λίγο στην τραπεζαρία περιμένοντας να το σπάσεις και να το απολαύσεις.
Αλλά ειλικρινά πώς γίνεται να το κάνετε κομμάτια;
Το The Cubist Egg, όπως ονομάζεται το σοκολατένιο αυγό του Δημήτρη Οικονομίδη, φτιάχνεται από κουβερτούρα γάλακτος, πραλίνα καρύδας, φρούτα του πάθους και μπανάνα. Η έμπνευση πίσω από αυτό έρχεται από την Τέχνη του 20ού αιώνα, με τον «pastritect» (pastry+architect) να δημιουργεί, εκ νέου, ένα γλυκό αρχιτεκτόνημα.
Λεωφ. Κηφισίας 340, Ψυχικό
Ourse
Στο αγαπημένο Ourse, ο ταλαντούχος Σπύρος Πεδιαδιτάκης εμπνεύστηκε ένα αυγό μέσα σε ένα αυγό. Μέσα σε ένα κατακόκκινο κέλυφος φωλιάζει ένα λευκό αυγό, σαν να προστατεύει τη μοναδικότητά του.
Γεύση και υφές συνθέτουν αυτό το ξεχωριστό σοκολατένιο αυγό που εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά.
Το ένα αυγό δημιουργήθηκε με πραλίνα φουντουκιού, γέμιση από καραμελωμένη λευκή σοκολάτα και μια δόση από ανθό αλατιού, ενώ το άλλο από σκούρα σοκολάτα 65%.
Μυστρά 39, Γλυφάδα
Kora Bakery
Το Kora Bakery, ο απόλυτος προορισμός για κρουασάν όπου οι Αθηναίοι κάνουν ουρά, έβαλε φαντασία και όρεξη και δημιούργησε τα πιο ξεχωριστά σοκολατένια πασχαλινά αυγά. Μια κλασσική αυγοθήκη ανοίγει και μέσα της στέκονται λαμπερά έξι κίτρινα αυγά, αλλά δεν είναι αυτό που φαντάζεστε.
Πρόκειται για σοκολατένια αυγά λευκής σοκολάτας με καραμελωμένα κομμάτια κρουασάν, τα οποία αποτελούν έμπνευση σε συνεργασία με την Esophy.
Αν θέλετε να βρεθούν στο τραπέζι σας, σπεύστε, καθώς ήδη έγιναν sold out και οι άνθρωποι του Kora τα δημιούργησαν ξανά!
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι
Antonis Selekos
Ο Αντώνης Σέλεκος, που έχει κάνει όλη την Αθήνα να τρώει πανετόνε από τα χέρια του -όχι μόνο τα Χριστούγεννα, εμπνεύστηκε δύο χρωματιστά σοκολατένια αυγά, ένα κόκκινο και ένα πετρόλ, και ένα λευκό.
Από αυτά αναμφισβήτητα ξεχωρίζει το πετρόλ που θυμίζει την τεχνική του ντρίπινκ, με τον pastry chef να βρίσκει τον δικό του καμβά επάνω στη σοκολάτα.
Το σοκολατένιο αυγό δημιουργείται από σοκολάτα γάλακτος, βούτυρο κακάο και χρυσά στοιχεία.
Εριφύλης 2, Παγκράτι
Fresh Patisserie
Για το φετινό Πάσχα, τα ζαχαροπλαστεία Fresh έκαναν την έκπληξη και συνεργάστηκαν με την σχεδιαστή Δημήτρη Πέτρου. Η ζαχαροπλαστική ενώθηκε με την μόδα και ένα νόστιμο σοκολατένιο αυγό τυλίχθηκε με ένα πανέμορφο μεταξωτό μαντίλι, που θυμίζει το ελληνικό καλοκαίρι.
Το σοκολατένιο αυγό, που δημιουργήθηκε από καραμελωμένη λευκή σοκολάτα με φουντούκι, με το limited edition μαντίλι δημιουργεί μια διαφορετική ιδέα γι’ αυτό το Πάσχα.
Nouvelle Patisserie
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα σοκολατένια αυγά του Nouvelle Patisserrie ξεχωρίζουν χάρη στην όρεξη που έχει η Κορίνα Τσιροπούλου και η παρέα της.
Το μικρό ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Να γεμίζει μυρωδιές και γεύσεις σε όποιον περάσει την πόρτα του ή ανοίξει τα κουτιά του.
Η Κορίνα, που μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στο ζαχαροπλαστείο, δημιούργησε σοκολατένια αυγά για μικρούς και μεγάλους. Άλλα γεμίζουν ζαχαρόπαστα και μεταμορφώνονται σε αγαπημένους ήρωες και άλλα ζωγραφίζονται ένα-ένα στο χέρι.
Nouvelle Patisserie, Λεωφόρος Αμφιθέας 168, Παλαιό Φάληρο