Τώρα που οι μέρες μεγαλώνουν και ο καιρός γλυκαίνει όλο και περισσότερο, τόσο που δεν μας κάνει όρεξη να γυρίσουμε από νωρίς στο σπίτι, τα wine bars της πόλης όπου το κρασί παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο αποτελούν θελκτικό after office προορισμό.
Μαζί με φινετσάτα τσιμπολογήματα και προτάσεις για εμπνευσμένο pairing μάς ξεμυαλίζουν με ταξίδια σε μυρωδάτους αμπελώνες, με όχημα τις εκλεκτές τους ετικέτες.
Από την πληθώρα των wine bars της Αθήνας σας ξεχωρίσαμε αυτή τη φορά τέσσερα ολοκαίνουργια, για να περάσετε την άνοιξη.
Dear Manouka
Ένα νέο wine bar άνοιξε στο Παγκράτι κάνοντας ακόμη πιο γλυκά τα απογεύματα και τα βράδια μας. Ο λόγος για το Dear Manouka που μετρά μόνο λίγες εβδομάδες λειτουργίας. Ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος στην πόλη, όπου το κρασί και η καλή μουσική έχουν τον πρώτο λόγο. Και αν το όνομα σας θυμίζει κάτι είναι επειδή την άνοιξη του 2021 το wine bar του Manouka μας συστήθηκε στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia, τώρα όμως επανασυστήνεται.
Η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω του είναι απλή: Καλές επιλογές σε κρασιά από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες αλλά και μικρά και άγνωστα οινοποιεία, πολλοί και καλοί φίλοι που επιστρέφουν συχνά και δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, ποτήρια που τσουγκρίζουν, ωραίες μουσικές, η μυρωδιά από καπνισμένο βαρέλι, η ευωδιά ενός ελληνικού τυριού, το μεράκι και το πάθος για εξέλιξη και η αναζήτηση νέων γεύσεων είναι μερικά μόνο από τα συστατικά που εξηγούν γιατί το Dear Manouka είναι ήδη ένας αγαπημένος οινικός προορισμός.
Πού: Dear Manouka, Ηρώνδα 8, Παγκράτι, τηλ. 210-7293628
Wine is Fine
Άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Μάρτιο, και ήδη κατέχει περίοπτη θέση στη λίστα με τα αγαπημένα μας νέα μπαρ της πόλης. Οι λόγοι είναι πολλοί. Θυμίζει κάτι από δεκαετία του '90, παίζει σούπερ μουσικές και έχει τους πιο cool ιδιοκτήτες.
Ο λόγος για τους Γάλλους Rafael Wallon-Brownstone και Τhomas
Brengou που μαζί με τον Έλληνα σεφ Σταύρο Χρυσαφίδη ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν το μοντέρνο wine bar.
Η λίστα περιλαμβάνει, προς το παρόν, περίπου ογδόντα ετικέτες από φυσικά κρασιά από όλο τον κόσμο, κρασιά από ελληνικό αμπελώνα και πολλές επιλογές από τον γαλλικό. Κανείς, λοιπόν, δεν μένει δυσαρεστημένος. Εξαιρετικό και το μενού! Πατατοσαλάτα με ρέγκα, σπιτικό χοιρινό πατέ, rillette με αγγουράκια τουρσί, τραγανά μανιτάρια σοτέ ή μοσχαρίσιο ταρτάρ, μακαρονάδα με τριμμένο αυγοτάραχο, είναι κάποιες από τις επιλογές.
Πού: Wine is Fine, Βύσσης 6, Αθήνα, τηλέφωνο 210 3230304
Lost Roots
Σε μία από τις πιο αγαπημένες γειτονιές της Αθήνας, στο Θησείο, γεννήθηκε ένας χώρος φωτεινός και μοντέρνος, που διατηρεί μέσα του όμορφα στοιχεία από το παρελθόν.
Minimal γραμμές, ξύλο, απαλά χρώματα, φυτά και πολλά κρασιά, αυτό το wine bar δηλώνει πως στήθηκε για «μποέμ» τύπους. Στον κατάλογο των 130 ετικετών κυριαρχούν οι ελληνικοί και διεθνείς αμπελώνες, ενώ από την κουζίνα βγαίνουν πιάτα όπως τάρτα αγριογούρουνο, χοιρινό pullerd pork με ροζ coleslaw, σκουμπρί και κολοκύθι και φυσικά οι καθιερωμένες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών για να συνοδέψετε το κρασί σας.
Πού: Lost Roots, Ηρακλειδών 30, Αθήνα
Terroirist
Σε μια μονοκατοικία του '60, το Terroirist έχει στηθεί σε ένα φοβερά προνομιακό σημείο στο Χαλάνδρι που μοιάζει με το σπίτι ενός πολύ καλού φίλου που σας υποδέχεται και σας κάνει το τραπέζι. Μάλιστα έχει και αυλή, ότι πρέπει για τις ανοιξιάτικες εξόδους!
Η λίστα των κρασιών είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα, όπως και στα διαφορετικά στυλ που μπορεί να έχει η ίδια ποικιλία, αναλόγως με την οινοποίηση και την περιοχή. Έτσι βρίσκουμε τόσο
από Ελλάδα όσο και από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Αργεντινή.
Οσο για το φαγητό, είναι βέβαιο ότι θα φάτε πολύ καλά καθώς το μενού υπογράφει ο σεφ με δύο αστέρια Michelin Άγγελος Λάντος.
Πού: Terroirist, Θουκυδίδου 12, Χαλάνδρι, Τηλέφωνο: 21 6004 6388