Γνωστά εστιατόρια και επώνυμοι σεφ φρόντισαν να ετοιμάσουν εορταστικά μενού για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς με φίνες γεύσεις και festive ατμόσφαιρα.
The Architects Of Time
Στο Μέγαρο Παπαθανασίου, στο Νο3 της Πλατείας Αγίων Θεοδώρων, βρήκε τον ιδανικό του χώρο από το καλοκαίρι το The Architects of Time, ένας νέος all-day χώρος για brunch, φαγητό μεσημέρι και βράδυ, αλλά και signature cocktails, ενώ τα decks του θα φιλοξενούν κατά καιρούς γνωστούς guest DJs.
Η σεφ Βιβή Λαμπροπούλου έχει σχεδιάσει ένα σούπερ εορταστικό μενού για την Πρωτοχρονιά, που αποτελείται από 5 πιάτα. Το ειδικό μενού που έχει αναρτηθεί στο Instagram είναι στα 55€ το άτομο και ξεκινάει με βελουτέ σούπα καραβίδας με crispy λωτό. Η δροσερή σαλάτα είναι πράσινη με kale, baby λαχανικά, ποσέ αχλάδι, cranberry, ξινό με επικάλυψη φιστίκι Αιγίνης και vinaigrette κόκκινων φρούτων. Τα ορεκτικά περιλαμβάνουν αλμυρή τάρτα με mousse παντζαριού, κρέμα από βολάκι Τήνου και καπνιστό χέλι Αρτας ή κατσικίσιος κορμός με κρούστα στάχτης, αποξηραμένα δαμάσκηνα και χειροποίητη μαρμελάδα αχλάδι. Και φυσικά, κυρίως πιάτα με γιορτινό χαρακτήρα, όπως μαύρος χοίρος με σάλτσα porto, πουρέ μανιταριών και τραχανά από κατσικίσιο γάλα ή φιλέτο πάπιας με σάλτσα πορτοκαλιού, πουρέ σελινόριζας και saute baby πατάτες αρωματισμένες με πάστα δεντρολίβανου. Για το φινάλε pavlona ή σουφλέ σοκολάτας.
Πού: The Architects Of Time, Πλ. Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα, Τηλέφωνο: 698 027 9538
Κρίθαμος
Σε ένα ζεστό χώρο, διακοσμημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να σας κάνει να νοιώθετε σαν στο σπίτι σας, εκτυλίσσονται καθημερινά οι πιο γευστικές ιστορίες.
Η γιορτινή περίοδος φέρνει ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις με εορταστική ατμόσφαιρα, ζωντανή μουσική και τις φυσικά τις γνώριμες, αγαπημένες γεύσεις. Πιο συγκεκριμένα οι υπέροχες φωνές της Αθηνάς-Μαρία Μυλωνά και της Λουκίας Γκαρδιακού με την συνοδεία πιάνου θα συνοδεύσουν αυτή τη βραδιά σε ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα jazz και έντεχνου ρεπερτορίου!
To εορταστικό μενού που είναι στα 95€ το άτομο, ξεκινά με Prosecco με φρούτα του δάσους και μπλινίς με κρέμα ελληνικών τυριών και παστράμι. Τα ορεκτικά περιλαμβάνουν βελουτέ σούπα άγριων μανιταριών αρωματισμένη με λευκή τρούφα με χειροποίητο ραβιόλι γεμιστό με αγριογούρουνο και λευκά κρεμώδη τυριά καθώς και τραγανές καραμέλες με χειροποίητο φύλλο γεμισμένο με παραδοσιακά τυριά, κάστανο, γαλοπούλα και ρόδι σε σάλτσα από γλυκό Σαμιώτικο κρασί με δαμάσκηνα.
Η σαλάτα στο πνεύμα της ημέρας, πρωτοχρονιάτικη πράσινη με baby σπανάκι, ρόκα, καυκαλήθρες, πράσινο κρεμμύδι, φέτα, άγριο μάραθο και αυγό παναρισμένο με σουσάμι και vinaigrette λεμόνι-μυρώνι. Για το κυρίως οι επιλογές είναι δύο. Rib-eye USA Black Angus ξηρής ωρίμανσης μέτρια ψημένο στην σχάρα σε σάλτσα bourguignon με τρίχρωμο πουρέ σελινόριζας, δαμάσκηνο, καρότο και παντζάρι ή ταλιάτα ξηρής ωρίμανσης με ζεστή σαλάτα κινόα, φρέσκα μυρωδικά, ρόδι, cranberry συνοδευμένη με σάλτσα από βατόμουρα.
To γεύμα θα κλείσει ο φρέσκος μπακλαβάς ρολό με ξηρούς καρπούς, κολοκύθα, cranberry σε σιρόπι φραμπουάζ και μους κάστανο, οι φρέσκοι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα και η σπιτική βασιλόπιτα.
Πού: Κρίθαμος, Μπουμπουλίνας 25, Νέο Ψυχικό, Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 6728790
Μικρές Κυκλάδες
Η γιορτινή περίοδος φέρνει ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις και στις Μικρές Κυκλάδες στην Κηφισιά, εδώ όπου οι αναμνήσεις, τα βιώματα και οι εκλεκτές πρώτες ύλες του Αιγαίου μετουσιώνονται σε ευφάνταστα πιάτα θαλασσινών και ψαριών σε μια πανδαισία γεύσεων και συνδυασμών.
Ο σεφ αναδεικνύει την εξαίρετη πρώτη ύλη μέσα από ένα μενού με συναρπαστικές υφές και συνδυασμούς, ορμώμενος από τους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας σε μια καλαίσθητη ατμόσφαιρα. Το ειδικό μενού είναι στα 90€ το άτομο και αποτελείται από πέντε εμβληματικά πιάτα.
Ξεκινάμε με welcome Prosseco και choux με μους από συκώτι πεσκανδρίτσας και αφρό βασιλικού. Συνεχίζουμε με βελουτέ κάστανου με γλυκοκολοκύθα και φασκόμηλο, tartar καραβίδας με γλάσο ιβίσκου και λουΐζα και χτένι arroser με πουρέ γλυκοπατάτας, σάλτσα από μανιτάρια και crispy προσούτο. Η σαλάτα πολύ ιδιαίτερη με πικλαρισμένο μήλο, νατόμουρο, μύρτιλο, μιζούνα, κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα σύκου. Και περνάμε στο κυρίως με φιλέτο σφυρίδας με σάλτσα visanto, φρούτα του δάσους και πουρέ από αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Για επιδόρπιο o σεφ έχει ετοιμάσει crumble μελομακάρονου με bitter σοκολάτα και σάλτσα λευκής σοκολάτας αρωματισμένη με Τόγκα.
Κατά τη διάρκεια της εορταστικής βραδιάς θα υπάρχει ζωντανή μουσική.
Πού: Μικρές Κυκλάδες, Αγ. Τρύφωνος 15, Κηφισιά Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 6230930
Βασίλαινα
Μια εντυπωσιακή σάλα με στιλπνές μαύρες και γκρι επιφάνειες, ένα πλέγμα από φιάλες κρασιού με οπτικές ίνες στην οροφή και μια όμορφη walk-in κάβα σε ένα εστιατόριο με μεγάλη ιστορία και μοντέρνο πρόσωπο, σας περιμένει να υποδεχθείτε το 2023. Τα πολυσύνθετα, νεωτεριστικά ελληνικά πιάτα δίνουν έμφαση στο ψάρι, χωρίς να λείπει και το κρέας στην τιμή των 105€ το άτομο. Το μενού μπορεί να συνδυασθεί και με κρασί στην τιμή των 45 €/άτομο.
Εδώ ξεκινάμε με amuse bouche (διασκεδαστής του στόματος), που σερβίρεται σε μέγεθος μπουκιάς και κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Προετοιμάζει το στόμα για μια γαστρονομική εμπειρία.
Και περνάμε στη βελουτέ πράσσου με καπνιστό χέλι και μανιτάρια και ταρτάρ γάμπαρης Αμβρακικού με ξινόμηλο, τσίλι, μάραθο. Συνεχίζουμε με σφυρίδα beurre blanc με σέσκουλο, μπρόκολο, φασολάκι ασπρομύτικο Λήμνου και ibérico με μαϊντανόριζα, μύρτιλο, παντζάρι. Και μια σοκολάτα με καραμέλα, καφέ, ρόδι, βατόμουρο για το τέλος. Δεν λείπει ούτε η βασιλόπιτα.
Πού: Βασίλαινας, Βρασίδα 13 (Χίλτον), Αθήνα, Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 7210501
Cookoovaya
O Περικλής Κοσκινάς και η ομάδα της Cookoovaya στην περιοχή του Χίλτον έχουν σχεδιάσει ένα σούπερ εορταστικό μενού για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Είναι πραγματικά πλουσιοπάροχο και η τιμή του είναι στα 100€ το άτομο.
Το μενού της Cookoovaya ξεκινά με κονσομέ από άγρια μανιτάρια και φρέσκια τρούφα και συνεχίζει με ένα πιάτο σε family style που αποτελείται από βoδινό carpaccio με καπνιστό χέλι και μαγιονέζα άνηθο, χτένια στα κάρβουνα, πουρές καπνιστής μελιτζάνας και νούμπουλο Κερκύρας και σαλάτα με γαρίδες, φινόκιο, αντίβ και βινεγκρέτ πορτοκάλι -αμύγδαλο.
Οι τρεις επιλογές για το κυρίως πιάτο είναι wellington με πουρέ τρούφας και σάλτσα Πόρτο ή στήθος πάπιας, πουρέ κολοκύθας και σάλτσα κυδώνι-αμύγδαλο ή σφυρίδα αχνιστή με ντομάτα, βασιλικό, πατάτες και καρότα.
Το πρωτοχρονιάτικο γεύμα κλείνει γλυκά με προφιτερόλ με ζεστή σοκολάτα και παγωτό βανίλια και μαρέγκες σοκολάτας με μους λευκής σοκολάτας, cremeux γάλακτος, crumble σοκολάτας και anglaise σοκολάτας.
Πού: Cookoovaya, Χατζηγιάννη Μέξη 2a, Αθήνα, Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 7235005