Λίγα φαγητά μπορούν να αγαπηθούν για την τολμηρή και διαφορετική τους γεύση. Το φαλάφελ είναι, ίσως, το καλύτερο παράδειγμα.
Πάρτε ρεβίθια, μουλιάστε τα όλη τη νύχτα και αλέστε τα. Ανακατέψτε με μαϊντανό, κρεμμυδάκια και σκόρδο (επίσης ψιλοκομμένα), και στη συνέχεια ρίξτε μερικά μπαχαρικά. Τυλίξτε το μείγμα σε μπιφτέκι ή μικρές μπάλες, τηγανίστε και έχετε φαλάφελ. Απλό, νόστιμο και οικονομικό στην παρασκευή του - δεν είναι περίεργο που το φαλάφελ είναι τόσο δημοφιλές φαγητό σήμερα.
Πρόκειται για ένα πιάτο της Μέσης Ανατολής με καταγωγή από την Αίγυπτο, που συνήθως σερβίρεται σε πίτα με σαλάτα, μπαχαρικά και σάλτσα ή ως συνοδευτικό. Πολύ σπουδαία είναι και η διατροφική του αξία, καθώς τα ρεθίθια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο. Τα φαλάφελ διακρίνονται, επίσης, για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Ωστόσο, απορροφούν λάδι κατά το τηγάνισμα, πράγμα που δεν είναι και το πιο υγιεινό.
Βέβαια δεν γίνεται να αλλάξουμε τον τρόπο παρασκευής του φαλάφελ, αλλά μπορούμε να φάμε καλό φαλάφελ. Με τραγανή κρούστα, ζεστό, σχεδόν κρεμώδες εσωτερικό και μια αλμυρή, ξηρή γεύση. Δείτε πού θα δοκιμάσετε τα καλύτερα φαλάφελ της Αθήνας.
La Cantina streetfood
Στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα από τη Σόλωνος, υπάρχει ένα μικρό μαγαζί με ωραίο πάντρεμα γεύσεων της Ανατολής και του Μεξικού και αρκετά μεγάλη ποικιλία.
Ο λόγος για το κουκλίστικο Lacantina street food, που είναι βαμμένο σε μια χαρούμενη απόχρωση του μπλε και παρότι τοσοδούλικο κρύβει στο βάθος του μια «μεγάλη» και νόστιμη κουζίνα. Πεντανόστιμο φαλάφελ αρωματικό σε πίτα ή ταμίγια με ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, σως γιαουρτιού με δυόσμο, παραδοσιακό με χούμους,, αγγούρι τουρσί και ταχίνι σως, το babaganoush με λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα ή πολύχρωμο με παντζάρι, λάχανο, καρότο, σουμάκ, πιπεριά φλωρίνης.
Βρίσκετε και ωραιότατες μερίδες φαλάφελ με ταμπουλέ σαλάτα ή με πολύχρωμη σαλάτα και babaganoush με αραβικές πίτες.
Πού: Lacantina street food, Ζωοδόχου Πηγής 24, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3810542
Falafellas
Από τα πρώτα μαγαζιά με εξειδίκευση στο φαλάφελ στην Αθήνα, πάντα με κόσμο που περιμένει υπομονετικά στην ουρά για να να απολαύσει το αγαπημένο street food.
Ροδαλά και τραγανά με ταχίνι, αγγούρι, ντομάτα, μαρούλι, ή γιαούρτι, μέσα σε μέγεθος τσέπης, γίγας, μερίδα ή και τεμάχιο.
Μπορείτε να το συνοδεύσετε με σαλάτα ταμπουλέ ή χούμους.
Πού: Falafellas, Αιόλου 51, Αθήνα
Falafel Abu Milad
Εδώ θα βρείτε το πιο original φαλάφελ της Αθήνας δια χειρός Ιμπραήμ. Βρίσκεται στην πλατεία Βάθη και είναι αγαπημένο spot των κατοίκων της περιοχής, αλλά και από άλλα προάστια.
Στο μαγαζί του Ιμπραήμ θα γευτείτε ακόμη κίμπε καθώς και λαχταριστά σάντουιτς με κεμπάπ από κοτόπουλο ή κρέας, κοτόπουλο μαριναρισμένο σε αραβική σάλτσα, συκωτάκια κοτόπουλου μαγειρεμένα με μπαχαρικά και αρνίσιο κεμπάπ.
Πού: Falafel Abu Milad, Λιοσίων 1, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 5224880
Baba Ghanoush Vegetarian Restaurant
To χορτοφαγικό, vegan εστιατόριο στο Παγκράτι σερβίρει φαλάφελ σε πίτα ή στο πιάτο για το χέρι, το τραπέζι, το σπίτι ή το γραφείο.
Σε πίτα τα βρίσκετε σε δύο διαφορετικές εκδοχές: η πρώτη με χούμους, μπάμπα γκανούς (αραβική μελιτζανοσαλάτα) και καυτερή χαρίσα, και η δεύτερη με γιαούρτι και λαχανικά. Στο πιάτο, συνοδεύονται από χούμους, σαλάτα κους κους και χαρίσα. Φυσικά δοκιμάστε και τα δύο!
Πού: Baba Ghanoush Vegetarian Restaurant, Εμπεδοκλέους 25 - 27, Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, Αθήνα