Είδαμε πώς φτιάχνονται τα ξακουστά πεϊνιρλί Ιωνίας στους Αμπελόκηπους -Με αυθεντική μικρασιατική συνταγή - iefimerida.gr

Είδαμε πώς φτιάχνονται τα ξακουστά πεϊνιρλί Ιωνίας στους Αμπελόκηπους -Με αυθεντική μικρασιατική συνταγή

Πεϊνιρλί Ιωνίας παραδοσιακή μικρασιατική συνταγή Σπύρος Ανδριώτης
Ο Σπύρος Ανδριώτης, ιδιοκτήτης του Πεϊνιρλί Ιωνίας, φτιάχνει την παραδοσιακή μικρασιατική συνταγή σε ξυλόφουρνο - Φωτογραφίες: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Μπήκαμε στο εργαστήριο του διάσημου φούρνου των Αμπελοκήπων και παρακολουθήσαμε βήμα-βήμα πώς φτιάχνονται τα φημισμένα πεϊνιρλί Ιωνίας, για τα οποία δημιουργούνται ουρές καθημερινά στη γωνία Αλεξάνδρας και Πανόρμου.

Όπως γίνεται πάντα με όλα τα πράγματα που αξίζουν αληθινά, τα πεϊνιρλί Ιωνίας στους Αμπελόκηπους διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα και έγιναν ένας μικρός αστικός θρύλος στην πόλη. Τα ζουμερά και μυρωδάτα πεϊνιρλί του Σπύρου Ανδριώτη, με την αυθεντική συνταγή από τη Μικρά Ασία, με πλούσια γέμιση, τέλεια ψημένο μαστιχωτό ζυμάρι και μια ελαφριά στρώση από βούτυρο -ένα μείγμα από αιγοπρόβειο και αγελαδινό- από πάνω, δημιουργούν καθημερινές ουρές στις αρχές της Πανόρμου, στη γωνία με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα λαχταριστά πεϊνιρλί της Ιωνίας που τις ώρες αιχμής δημιουργούν ακόμα και ουρές στην Πανόρμου.
Τα λαχταριστά πεϊνιρλί της Ιωνίας που τις ώρες αιχμής δημιουργούν ακόμα και ουρές στην Πανόρμου.

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό, πίσω από τους πάγκους εξυπηρέτησης και τις θερμαινόμενες βιτρίνες που είναι γεμάτες με πεϊνιρλί κάθε είδους: το παραδοσιακό Ιωνίας, το λεγόμενο σπιτικό, με μελιτζάνα, φέτα, ανθότυρο και άνηθο, το φημισμένο με κιμά που έχει μια καταληκτική γέμιση που λιώνει στο στόμα, το ζουμερό γεμουρταλί με αυγό και κασέρι, το κλασικό με ζαμπόν και ή με κασέρι, ντομάτα και τυρί, το πικάντικο με σουτζούκι και τυρί ή το παστουρμαλί με παστουρμά κ.ά. Εκτός από την γκάμα των ξεροψημένων πεϊνιρλί για όλα τα γούστα, υπάρχουν επίσης χωριάτικη τυρόπιτα Ιωνίας, η ξυλοπεταχτή με ελαιόλαδο και ρίγανη, μια πολύ νόστιμη πίτσα με ωραίο ζυμάρι, η φημισμένη πλούσια λουκανικόπιτα και μια χορτόπιτα με αγνά υλικά. 

Τα πεϊνιρλί ψήνονται σε αυθεντικό ξυλόφουρνο όπως τον 19ο αιώνα στην Ιωνία της Μικράς Ασίας.
Τα πεϊνιρλί ψήνονται σε αυθεντικό ξυλόφουρνο όπως τον 19ο αιώνα στην Ιωνία της Μικράς Ασίας.

Με ιστορία από τη Μικρά Ασία 

Τις ώρες αιχμής τα αυτοκίνητα διπλοπαρκάρουν έξω από το μαγαζί, επί της Πανόρμου, και η ουρά φτάνει μέχρι τη γωνία της Αλεξάνδρας. Τι είναι αυτό, όμως, που εδώ και 21 χρόνια έχει μετατρέψει αυτό τον φούρνο σε τοπόσημο των Αμπελοκήπων;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η θερμαινόμενη βιτρίνα είναι γεμάτη με πεϊνιρλί σε μεγάλη ποικιλία, για κάθε γούστο.
Η θερμαινόμενη βιτρίνα είναι γεμάτη με πεϊνιρλί σε μεγάλη ποικιλία, για κάθε γούστο.

Εκτός από την ακαταμάχητη γεύση, έπαιξε ρόλο και η τολμηρή απόφαση του ιδιοκτήτη του, του Σπύρου Ανδριώτη, να μη φτιάξει γενικά έναν μικρασιατικό παραδοσιακό φούρνο, αλλά έναν φούρνο αφιερωμένο κατά 99% στο πεϊνιρλί.

Πριν τα δώσουν στον πελάτη περνάνε με πινέλο τα πεϊνιρλί με μια ελαφριά στρώση από αιγοπρόβειο και αγελαδινό βούτυρο. Αυτό δίνει μια πολύ ωραία ζουμερή αίσθηση στη ζεστή ζύμη, καθώς το βούτυρο λιώνει πάνω της.
Πριν τα δώσουν στον πελάτη περνάνε με πινέλο τα πεϊνιρλί με μια ελαφριά στρώση από αιγοπρόβειο και αγελαδινό βούτυρο. Αυτό δίνει μια πολύ ωραία ζουμερή αίσθηση στη ζεστή ζύμη, καθώς το βούτυρο λιώνει πάνω της.

Πώς φτιάχνεται το ζυμάρι βήμα-βήμα

Ο Ανέστης Ανδριώτης, γιος του Σπύρου, φτιάχνει μπροστά μας τη ζύμη για να μας δείξει πώς φτιάχνονται τα φημισμένα πεϊνιρλί Ιωνίας:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ανέστης Ανδριώτης, γιος του Σπύρου, μάς δείχνει πώς φτιάχνονται τα παραδοσιακά πεϊνιρλί της Ιωνίας.
Ο Ανέστης Ανδριώτης, γιος του Σπύρου, μάς δείχνει πώς φτιάχνονται τα παραδοσιακά πεϊνιρλί της Ιωνίας.
Η ζύμη περιμένει ζυμωμένη σε έτοιμα μπαλάκια για να πάρει το σχήμα του πεϊνιρλί.
Η ζύμη περιμένει ζυμωμένη σε έτοιμα μπαλάκια για να πάρει το σχήμα του πεϊνιρλί.
Το αλεύρι περνάει από κόσκινο.
Το αλεύρι περνάει από κόσκινο.
Στον ξύλινο πάγκο εργασίας υπάρχει μόνο μία σπάτουλα.
Στον ξύλινο πάγκο εργασίας υπάρχει μόνο μία σπάτουλα.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η φωτιά τροφοδοτείται συνέχεια με ξύλα.
Η φωτιά τροφοδοτείται συνέχεια με ξύλα.

«Ξεκινήσαμε το 2001, με δυσκολία, γιατί θέλαμε να φτιάξουμε αυθεντικό ξυλόφουρνο και να ζυμώνουμε-ψήνουμε φρέσκα ζυμάρια όπως έκαναν στον περασμένο αιώνα στην Ιωνία της Μικράς Ασίας. Τη δεκαετία του 2000 αυτό δεν ήταν τάση όπως σήμερα, ο κόσμος ήταν προσανατολισμένος στο έτοιμο, το να επιμένεις στην παράδοση φαινόταν λίγο ρομαντικό, παλιακό», λέει στο iefimerida ο ιδιοκτήτης Σπύρος Ανδριώτης. Όντως, σε μια εποχή ξενομανίας, όπου η Αθήνα ακκιζόταν με μια ψευτογκλάμορους αμερικανικού τύπου πολυτέλεια αποθεωμένη στα lifestyle περιοδικά, με εξεζητημένα brunch και γκουρμέ ξενόφερτα σνακ, το παραδοσιακό, το χειροποίητο που φτιαχνόταν χωριάτικα μπροστά σου σε ένα αυθεντικό μικρασιατικό ξυλόφουρνο, ήταν λίγο out of fashion. Ο Σπύρος Ανδριώτης, ένας Κερκυραίος γραφίστας, απόφοιτος της Βακαλό, δεν επηρεάστηκε από τις τάσεις της εποχής. Με αυθεντικές συνταγές Ιωνίας από τον πεθερό και την πεθερά του, οι γονείς των οποίων οποίων είχαν έρθει στη Νέα Ιωνία από τη Μικρά Ασία το 1922, αποφάσισε να παίξει απολύτως παραδοσιακά. Επέμεινε και τελικά με τον καιρό δικαιώθηκε; Πώς έγινε αυτό; Το προϊόν μίλησε από μόνο του. Τα πεϊνιρλί Ιωνίας άρχιζαν να γίνονται γνωστά από στόμα σε στόμα. Οι περαστικοί, έμπαιναν στο μαγαζί ακολουθώντας τη μυρωδιά της φρεσκοξεφουρνισμένης ζύμης. Η Πανόρμου μύριζε και μυρίζει ακόμα ξύλο, χωριό. Μια μυρωδιά οικεία και ζεστή που σου ανοίγει την όρεξη. 

Η φωτιά στη βάση του ξυλόφουρνου, κάτω από την εστία με πυρότουβλα, καίει συνέχεια, όλη μέρα.
Η φωτιά στη βάση του ξυλόφουρνου, κάτω από την εστία με πυρότουβλα, καίει συνέχεια, όλη μέρα.
Το ζύμωμα του ζυμαριού.
Το ζύμωμα του ζυμαριού.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τη μεγάλη ζύμη δημιουργούνται μικρά αφράτα μπαλάκια.
Από τη μεγάλη ζύμη δημιουργούνται μικρά αφράτα μπαλάκια.

«Όταν εγώ έφτιαξα αυτό που λέμε open kitchen και οι πελάτες έβλεπαν τα ζυμάρια, φαινόταν φολκλόρ. Δεν είχα λαμπερή αίθουσα με εντυπωσιακές βιτρίνες και design, όπως βλέπεις μπαίνεις κατευθείαν στο εργαστήριο όπου όλα γίνονται μπροστά σου. Όταν ξεκίνησα δεν είχα καμία σχέση με τη ζύμη, ήμουν γραφίστας πτυχιούχος της Βακαλό. Ο πεθερός μου ήταν Μικρασιάτης, εκείνος με μύησε στο αυθεντικό πεϊνιρλί. Είχαν ένα φούρνο στη Νέα Ιωνία και πήγαινα και βοηθούσα καμιά φορά. Από τα μολύβια και τις μακέτες βρέθηκα στα ζυμάρια. Φαντάσου, έπιανα άτσαλα τις λαμαρίνες και καιγόντουσαν τα χέρια μου. Μαζί με τη γυναίκα μου ήρθαμε στους Αμπελοκήπους και ανοίξαμε αυτό το φούρνο πολύ δειλά, φτιάχνοντας μόνο πεϊνιρλί. Δεν είχαμε λεφτά για διαφήμιση, ούτε για φυλλάδια που πετούσαν στις πολυκατοικίες. Ό,τι καταφέραμε το χρωστάμε στο προϊόν», λέει ο Σπύρος Ανδριώτης.

Κάθε μικρό μπακάκι πασπαλίζεται με αλεύρι.
Κάθε μικρό μπακάκι πασπαλίζεται με αλεύρι.
Μικρές πιέσεις με το δάχτυλο πάνω στη ζύμη.
Μικρές πιέσεις με το δάχτυλο πάνω στη ζύμη.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ζυμάρι με το χέρι παίρνει το σχήμα του πεϊνιρλί.
Το ζυμάρι με το χέρι παίρνει το σχήμα του πεϊνιρλί.
Το ζυμάρι έτοιμο για να μπει η γέμιση.
Το ζυμάρι έτοιμο για να μπει η γέμιση.

Το αυθεντικό πεϊνιρλί από την Ιωνία – Η παραδοσιακή συνταγή

Το αυθεντικό πεϊνιρλί, το μικρασιάτικο, δεν είναι με αυγό και μπέικον, είναι με μια γέμιση από φέτα, ανθότυρο, μελιτζάνα και άνηθο. Οι γυναίκες που είχαν έρθει από τη Μικρά Ασία έφτιαχναν τη γέμιση στο σπίτι τους όπως είχαν μάθει από τις γιαγιάδες τους και την πήγαιναν στο φούρνο της γειτονιάς τους, όπου ζητούσαν στον φούρναρη να τη βάλει πάνω σε δικό του ζυμάρι. Η γυναίκα πλήρωνε μόνο το ζυμαράκι και το ψήσιμο. Τώρα, πια, γίνεται το αντίθετο. Στο φούρνο του Ανδριώτη μπορείς να αγοράσεις, αν θέλεις, ζυμάρι για πεϊνιρλί ή για πίτσα και να φτιάξεις στο σπίτι τις δικές σου εκδοχές με ό,τι γέμιση επιθυμείς. Φεύγοντας, πήραμε κι εμείς ζύμη για πίτσα και τη φτιάξαμε την επόμενη ημέρα με μοτσαρέλα και πεπερόνι. Το ζυμάρι αυτό είναι μαστιχωτό, λεπτό, μυρίζει θεϊκά, και έχει μια πολύ ωραία γεύση σαν αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα

Μετά από λίγα λεπτά στον ξυλόφουρνο τα πεϊνιρλί βγαίνουν με το μακρύ ξύλινο φτυάρι.
Μετά από λίγα λεπτά στον ξυλόφουρνο τα πεϊνιρλί βγαίνουν με το μακρύ ξύλινο φτυάρι.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο υπόγειο υπάρχει αφθονία σε ξύλα που τροφοδοτούν τον ξυλόφουρνο.
Στο υπόγειο υπάρχει αφθονία σε ξύλα που τροφοδοτούν τον ξυλόφουρνο.
Τα καυτά πεϊνιρλί έτοιμα για κατανάλωση.
Τα καυτά πεϊνιρλί έτοιμα για κατανάλωση.

«Κάθε πρωί φτιάχνουμε τα πάντα από την αρχή. Τα ζυμάρια είναι ολόφρεσκα. Ζυμώνουμε το απόγευμα της προηγούμενης μέρας και το πρωί, τα χαράματα, αρχίζουμε να ψήνουμε στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο τα ζυμάρια. Δεν ζυμώνουμε μια φορά μόνο, αλλά τρεις με τέσσερις φορές», εξηγεί ο Σπύρος Ανδριώτης.

Από τη γραφιστική στα πεϊνιρλί και μετά στο θέατρο 

Ο Σπύρος Ανδριώτης, είναι ένας ωραίος τύπος, έξω καρδιά, που δεν χορταίνεις να τον ακούς να σου λέει ιστορίες. Εκτός από τα φημισμένα πεϊνιρλί του ασχολείται ερασιτεχνικά και με το θέατρο, το οποίο λατρεύει. «Ήθελα να γίνω ηθοποιός από την ημέρα που γεννήθηκα! Ήταν όμως μια εποχή δύσκολη. Μια μέρα λέω, βρε δεν το κάνεις κι αυτό; Ξεκίνησα μαθήματα υποκριτικής στο Μικρό Πολυτεχνείο, εκεί ο δάσκαλός μας, o Δημήτρης Κανέλλος, δημιούργησε τη θεατρική ομάδα “Main Point” που ανεβάζει παραστάσεις στο Olvio theater».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Σπύρος Ανδριώτης, ιδιοκτήτης του Πεϊνιρλί Ιωνίας, στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το θέατρο, παίζοντας στις παραστάσεις της βραβευμένης θεατρικής ομάδας Main Point.
Ο Σπύρος Ανδριώτης, ιδιοκτήτης του Πεϊνιρλί Ιωνίας, στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το θέατρο, παίζοντας στις παραστάσεις της βραβευμένης θεατρικής ομάδας Main Point.

H τελευταία τους παράσταση, ο «Γλάρος» του Τσέχοφ, στην οποία ο Σπύρος Ανδριώτης υποδύεται τον δάσκαλο Μεντβεντένγκο, απέσπασε στις αρχές Νοεμβρίου συνολικά δέκα από τα δεκατέσσερα βραβεία (μεταξύ των οποίων και το βασικό βραβείο καλύτερης παράστασης) στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Θερμαϊκού.

Το καλλιτεχνικό γονίδιο δεν σταματά στον μπαμπά. Ο ένας από τους δυο γιους του, ο Ανέστης, που μας έδειξε βήμα-βήμα πώς φτιάχνεται το παραδοσιακό ζυμάρι του πεϊνιρλί Ιωνίας, έχει σπουδάσει κρουστά στο Λονδίνο και παίζει μουσική με την μπάντα του μουσική, γυρνώντας τα καλοκαίρια στα νησιά: Τήνος, Ικαρία, Αμοργός κ.ά. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάρχουν συνδυασμοί στη γεμιση που καλύπτουν όλα τα γούστα.
Υπάρχουν συνδυασμοί στη γεμιση που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Aπό τα πεϊνιρλί Ιωνίας που δοκίμασα, μου άρεσε περισσότερο αυτό με τον κιμά, αλλά και το παραδοσιακό με τη μελιτζάνα, τη φέτα, το ανθότυρο και τον άνηθο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ