Η σκηνή της ιταλικής κουζίνας στην Αθήνα είναι τόσο ποικίλη όσο και η ίδια η χώρα που αγαπάει το καλό φαγητό, από τις τρατορίες της παλιάς σχολής μέχρι τα νέα κομψά εστιατόρια και, φυσικά, τα καλύτερα σπιτικά ζυμαρικά.
Είτε θέλετε τα λατρεμένα «αντιπάστι», πιάτα με αχνιστό ριζότο, χορταστικό ραγού ή μεθυστικό τιραμισού, αυτά είναι τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα. Κάντε μια κράτηση για ένα aperitivo, ένα ρομαντικό δείπνο ή κλείστε ένα μεγάλο τραπέζι για ένα οικογενειακό gathering.
Για περισσότερη ιταλική έμπνευση, δείτε την επιλογή μας για το πού θα βρείτε την καλύτερη ναπολιτάνικη πίτσα στην πόλη.
Για ιταλική κουζίνα στην Αθήνα επισκεφτείτε τα παρακάτω εστιατόρια:
Napolitivo
Αν σας έχει πιάσει μελαγχολία και λαχταράτε θάλασσα, το Napolitivo στη Μαρίνα Φλοίσβου είναι ο απόλυτος προορισμός. Αperitivo, φρεσκοψημένη πίτσα, δροσερές μεσογειακές σαλάτες, λαχταριστά ζυμαρικά, το Napolitivo σας ταξιδεύει καθημερινά γευστικά μέχρι την πανέμορφη γειτονική Ιταλία με αυθεντικές ναπολιτάνικες γεύσεις με θέα στον Σαρωνικό.
Θα ξεκινήσουμε με ειδική μνεία στην εκπληκτική ανοιχτή κουζίνα όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παρασκευής και ψησίματος. Με πάθος για τα ποιοτικά υλικά και την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, το Napolitivo καθημερινά παρασκευάζει ελαφριά ζύμη, από pizzaiolos οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στην Ιταλία από maestros του είδους. Στη συνέχεια η ζύμη ωριμάζει για 12-24 ώρες, πριν ψηθεί τον ανοιχτό ξυλόφουρνο κατασκευασμένο στην Νάπολη με τούβλα από τον Βεζούβιο.
Απολαύστε την με ένα Aperol, αρκεί να καταφέρετε να διαλέξετε ανάμεσα στην diavola με σάλτσα τομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, πικάντικο σαλάμι Νάπολης, nduja, τριμμένη παρμεζάνα, πεκορίνο, βασιλικό και στην tartufata με κρέμα μαύρης τρούφας, φρέσκια μοτσαρέλα, μανιτάρια, καπνιστή πανσέτα, τριμμένη παρμεζάνα και πεκορίνο ή στην πολύ ιδιαίτερη pistacchio με κρέμα pesto φυστικιού, μορταδέλα, φρέσκια μοτσαρέλα και τριμμένο φυστίκι. Ολες οι πίτσες δένουν άψογα με την πολύ δροσερή σαλάτα caprese με mozzarella di bufala, τοματίνια, κρουτόν, πέστο βασιλικού, παλαιωμένο βαλσάμικο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Φυσικά αφθονούν και οι επιλογές σε φρέσκα ζυμαρικά, όπως τα λινγκουίνι με μοσχαρίσιο κιμά σε κόκκινη σάλτσα με καρότο και σέλερι, κρέμα παρμεζάνας, θυμάρι, chives και φλοίδες παρμεζάνας.
Για όσους θέλετε να δοκιμάσετε κάτι ξεχωριστό, τα Piatti Speciali του Napolitivo αποτελούν ιδανική επιλογή. Μη χάσετε σε καμία περίπτωση το tagliata, μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο με σπιτικό πουρέ πατάτας με λάδι τρούφας. Συνοδεύεται από ρόκα, παρμεζάνα και σάλτσα δενδρολίβανο.
Πού: Napolitivo, Μαρίνα Φλοίσβος, τηλέφωνο: 210 9840112
Trattoria Italia d' Onofrio
Από τη μικρή rosticceria στη Θεσσαλονίκη, στον Κρόκο της Τήνου κι από τα δύο Italia στον μικρό πεζόδρομο στο Καλλιμάρμαρο, στην Πλατεία Ελπίδας, στην οδό Βαρνούντος 6.
Μπορεί η τραττορία του Ονούφριου να ήρθε αντιμέτωπη με αρκετές περιπέτειες, δράκους και νεράιδες, αλλά ο σεφ της Ονούφριος Ιωακειμίδης αποδεικνύει πως όλα ξεπερνιούνται, πάντα, πάνω από ένα πιάτο με φρέσκια pasta.
Σε έναν καινούργιο, λοιπόν, χώρο η Trattoria Italia d’ Onofrio, συνεχίζει να σας ταξιδεύει σε κάποιο μικρό χωριό της Νότιας Ιταλίας. Από τον κατάλογό του ξεχωρίζουμε την puttanesca με κάπαρη, ελιές, αντζούγια, πεκορίνο και ξύσμα λεμονιού, την pasta με μορταδέλα και πέστο από φιστίκι Αιγίνης και την καρμπονάρα με αυγό, αυθεντικό guanciale, πεκορίνο και μαύρο πιπέρι, όπως αρμόζει σε μια αυθεντική τρατορία.
Πού: Trattoria Italia d' Onofrio, Βαρνούντος 6, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 7252003
Cupola Trattoria
Στον μικρό πεζόδρομο της Ευφορίωνος φυσάει ιταλικός αέρας χάρη στο Cupola, ένα εστιατόριο που έχει φανατικούς επισκέπτες για το τρίπτυχό στη γεύση, την ατμόσφαιρα και την άψογη εξυπηρέτηση.
Μοντέρνος βιομηχανικός χώρος με έντονη την παρουσία του ξύλου, ανοιχτή κουζίνα, τραπεζάκια και έξω. Όλα αυτά κάνουν τον κόσμο που συρρέει στο Cupola να δίνει την συμβουλή «Να κλείσεις τραπέζι οπωσδήποτε!», η οποία μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Αυθεντικό ιταλικό μενού από το οποίο δεν λείπει ούτε εδώ ο ξυλόφουρνος. Από τα Antipasti αξίζει να δοκιμάσετε τις μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα τομάτας, mozzarella, grana padano, βασιλικό και μυρωδικά, ενώ στις σαλάτες ξεχωρίζει η Burrata με την ομώνυμη μοτσαρέλα, τραγανή pancetta, καραμελωμένα ντοματίνια και μαρμελάδα peperoncino.
Πρωταγωνιστές ασφαλώς οι μακαρονάδες και το ριζότο, πόσο μάλλον μια αυθεντική σπαγγέτι καρμπονάρα με καπνιστή pancetta, κρόκο αυγού και pecorino και μια Tagliatelle ragu με ψιλοκομμένο και σιγοβρασμένο χτένι μοσχαριού.
Θα λατρέψετε επίσης τις ναπολιτάνικες πίτσες με σάλτσα από ντοματίνια San Marzano και mozzarella di Bufala ενώ οι επιλογές για συνοδεία του φαγητού σας είναι πολλές, με ελληνικές και ιταλικές ετικέτες κρασιών.
Που: Cupola Trattoria, Eυφορίωνος 13, Παγκράτι, τηλέφωνο: 211 4117444
La Gratella Τrattoria
Τώρα που σιγά σιγά ο καιρός γίνεται όλο και περισσότερο φθινοπωρινός, ο φανταστικός ρουστίκ χώρος του La Gratella στο Χαλάνδρι είναι ένα πρώτης τάξεως σκηνικό για να χαλαρώσετε κάποιο βράδυ με τον ήπιο φωτισμό και την παραδοσιακή ιταλική αίσθηση, αλλά το δυνατό χαρτί του εστιατορίου παραμένει το μενού.
Το πιάτα του έχουν φινέτσα, κορυφαία υλικά και ευφάνταστα σενάρια, σε ένα μενού που αντλεί υλικό από τη γαστρονομική παράδοση της Ιταλίας, την οποία ο σεφ φιλτράρει μέσα από τη δίκη του ιδιοσυγκρασιακή σήτα. Από τα ζυμαρικά προτείνουμε την cacio e pepe, που δύσκολα θα βρείτε σε άλλο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας, τo signature πιάτο alla norcina και τις πένες ολικής άλεσης με καπνιστή πανσέτα και γκοργκοντζόλα που είναι μια ευχάριστη έκπληξη.
Στην κατηγορία πίτσα θα σας ενθουσιάσει η πολύ ιδιαίτερη tartufata και bianca ενώ εξαιρετικά είναι και τα γλυκά για κλείσιμο, όπως το «κολασμένο» μιλφέιγ.
Πού: La Gratella, 25ης Μαρτίου 21 &, Ομήρου, Χαλάνδρι, Τηλέφωνο: 210 6851200
The Eatalians - Mario & Luigi
Έκανε μεγάλο θόρυβο όταν αφίχθησαν πριν από περίπου δυο χρόνια στην Ηλιούπολη και δικαίως.
Η διακόσμηση ζωηρή και μοντέρνα, με το κόκκινο και το πράσινο της μέντας να κυριαρχούν και να συνδυάζονται τέλεια με το μωσαϊκό και τα ξύλινα τραπεζάκια.
Πρωταγωνιστής ο μπρούτζινος φούρνος που κατασκευάστηκε στην Νάπολη και μεταφέρθηκε στην Αθήνα ολόκληρος, από ειδικευμένο τεχνίτη, με την μαεστρία και την τεχνογνωσία που μόνο οι Ιταλοί κατέχουν. Αυτός ο ναπολιτάνικος φούρνος μας είναι υπεύθυνος και για το τραγανό και έξτρα φουσκωμένο στεφάνι στις πίτσες!
Στο μενού τους, εξαιρετικό είναι το αρωματικό pecorino τρούφας που λιώνει πάνω στην Carlotta και η ludovica mafaldine, σταθερά ένα από τα best-selling πιάτα με 3 είδη μανιταριών να αναμειγνύονται με πάστα τρούφας και κρέμα παρμεζάνας, δημιουργώντας τον πιο απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων!
Οι πίτσες είναι επίσης καταπληκτικές, με υπέροχη ζύμη, κόκκινη ή λευκή σάλτσα. Ενα παιχνιδιάρικο story για το Instagram σας θα γίνουν οι χαρτοπετσέτες του Mario & Luigi, που θα θέλετε να πάρετε μαζί και φεύγοντας για το σπίτι.
Πού: The Eatalians - Mario & Luigi, Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, τηλέφωνο: 210 9957953