Η γαστρονομία αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού και τα τελευταία χρόνια (ευτυχώς) παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι αναζητούν προϊόντα της ελληνικής γης για να τα βάλουν στο τραπέζι τους. Κάπως έτσι, τα παντοπωλεία γεμίζουν με ετικέτες από Ελληνες παραγωγούς, που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.
Στις γειτονιές της Αθήνας, παντοπωλεία με γεμάτα ράφια από καλούδια κάθε λογής περιμένουν τους απανταχού λάτρεις του φαγητού να γνωρίσουν όσα γεννά ο τόπος… Από ελληνικά τυριά, μέχρι κρασιά και μυρωδικά… Όλα δημιουργημένα με μεράκι, έτοιμα για την κουζίνα σας.
Αλλά δεν είναι μόνο τα διαλεκτά προϊόντα, ορισμένα παντοπωλεία έχουν δημιουργήσει μια ολόκληρη εμπειρία γεύσης, καθώς στρώνουν τραπέζι προκειμένου να απολαύσετε τους μεζέδες τους. Το τραπέζι είναι έτοιμο και κάπου εκεί ανάμεσα σε ένα κομμάτι παλαιωμένης γραβιέρας Κρήτης, σε μια μπουκιά παστουρμά με μελάτο αυγό και λίγο τσίπουρο για το καλό, χαμογελάτε, καθώς ο ουρανίσκος γεύεται νοστιμιές αυτού του όμορφου και πλούσιου τόπου. Μετά το μικρό ή μεγάλο διάλειμμα για φαγητό, φεύγετε χορτάτοι και φορτωμένοι με νοστιμιές για το σπίτι.
Τα αγαπημένα παντοπωλεία της Αθήνας
Yoleni’s
Στο Νο 9 της Σόλωνος στο Κολωνάκι υπάρχει ένας πολυχώρος εξερεύνησης ελληνικών γεύσεων. Το Yoleni’s ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό κατάστημα, ωστόσο, γρήγορα πήρε «σάρκα και οστά» θέλοντας να συστήσει τα προϊόντα της ελληνικής γης στο κοινό… Και το έκανε!
Στο παραδοσιακό εδωδιμοπωλείο φιλοξενούνται περισσότερα από 1.000 εκλεκτά προϊόντα επιλεγμένων παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί τη μια στιγμή στη γωνιά κοπής αλλαντικών και τυριών και μετά στον χώρο με τα είδη αρτοποιίας και τα λαχταριστά εδέσματα. Ξεχωρίζουμε τα σαλιγκάρια με δεντρολίβανο, ξίδι, σταφίδες και θαλασσινό αλάτι Κρήτης, τον τραχανά με βουβαλίσιο γάλα και το άλειμμα μελιτζάνας με καπνιστό τσάι από τη Φθιώτιδα.
Στους πέντε συνολικά ορόφους, η γαστρονομία έχει φωλιάσει και ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει αυτό που επιθυμεί, να γευτεί ελληνικές συνταγές αλλά και διεθνή πιάτα στο εστιατόριο, να απολαύσει ένα πλούσιο brunch με σούπες, σάντουιτς και πίτες μαζί με έναν αρωματικό καφέ ή να βρεθεί στο κελάρι και να έρθει λίγο πιο κοντά με εκλεκτές ετικέτες κρασιού του ελληνικού αμπελώνα και να γευτεί τις προτάσεις του expert sommelier.
Ο,τι και να επιλέξετε πάντως, τις ώρες που θα βρεθείτε στο Yoleni’s θα τις ευχαριστηθείτε με την καρδιά σας.
Σόλωνος 9, Κολώνάκι
Τυροκομείο Κωσταρέλου
Συνεχίζουμε στο Κολωνάκι καθώς ο δρόμος της νοστιμιάς οδηγεί στην πράσινη είσοδο του Τυροκομείου Κωσταρέλου. Ηταν το 1937, όταν η οικογένεια Κωσταρέλου ξεκίνησε να παράγει εκλεκτά προϊόντα, βασισμένα σε δοκιμασμένες παραδοσιακές συνταγές, στην περιοχή του Μαρκόπουλου.
Τα χρόνια πέρασαν και οι επόμενες γενιές εξέλιξαν τις ιδέες και το τεχνικό υπόβαθρο, πάντα με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και τη γεύση. Μπαίνοντας στο κατάστημα του Κολωνακίου, θα χρειαστείτε μόλις μερικά λεπτά για να πειστείτε ό,τι εδώ θα γευτείτε κάτι ξεχωριστό. Μπορείτε να καθίσετε σε ένα από τα τραπέζια και να δοκιμάσετε τις προτάσεις του Τυροκομείου Κωσταρέλου.
Πείτε ναι χωρίς δισταγμό σε ένα αφράτο, φημισμένο στους μυημένους Αθηναίους, σάντουιτς με τυριά της οικογένειας και συνοδεύεστε το με μία μπύρα από μικροζυθοποιίες της χώρας μας. Φεύγοντας, φυσικά, μην ξεχάσετε να πάρετε για το σπίτι μαεστύρι (θα τρελαθείτε με την πικάντικη γεύση του), λίγη κατσικίσια γραβιέρα και φυσικά το φημισμένο ρυζόγαλο, σκέτο όνειρο!
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη
Κατεβαίνοντας στο κέντρο της Αθήνας, οι μυρωδιές σας οδηγούν απευθείας στα Καραμανλίδικα του Φάνη. Μπαίνοντας μέσα θα αισθανθείτε την αύρα της παλιάς Αθήνας. Τα αλλαντικά κρέμονται και μοσχοβολούν, έτοιμα να μεταμορφωθούν σε κάθε λογής πιάτο και οι μερακλήδες θα απολαύσουν με την ψυχή τους κάθε μπουκιά.
Στα «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη» θα δοκιμάσετε τις αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές μαγειρικής και θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε για το σπίτι εξαιρετικά προϊόντα. Ειδικότητά τους, ο παστουρμάς, ο καβουρμάς και το σουτζούκι, το οποίο θα απολαύσετε σε νοστιμότατος συνδυασμούς. Οι μεζέδες προσγειώνονται συνεχώς στο τραπέζι και η μπύρα και το τσίπουρο ρέουν άφθονα.
Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε παστιρμαδόπιτα καραμανλίδικη στην πυρόπετρα (αποθέωση), σις μοσχάρι γάλακτος, ψητό, με πλιγούρι και σάλτσα γιαουρτιού, που λιώνει στο στόμα και ρώσικη σαλάτα του Μήτσου. Το γλυκάκι επιβάλλεται στο τέλος για να κλείσει ένα ταξίδι γεύσης, με τον πιο υπέροχο τρόπο. «Ενα κιουνεφέ με φυστίκι Αιγίνης και μαστέλο Χίου», παρακαλώ!
- Μεζετζίδικο: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, 10552, Αθήνα
- Εργαστήρι: Ερμού 119
ΠΑΝΤΟΠώΛΙΟΝ
Ενα μικρό «διαμαντάκι» από εκείνα που χαμογελάς όταν ανακαλύπτεις, βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης. Το «ΠΑΝΤΟΠώΛΙΟΝ» είναι ένα μαγαζί τόσο φιλόξενο, τόσο μοναδικό, τόσο… γευστικό.
Πίσω από το παντοπωλείο βρίσκονται ο Σταύρος και ο Γιάννης, δυο καλοί φίλοι που παράτησαν τη δικηγορία και έκαναν το πάθος τους για το ποιοτικό φαγητό και ποτό επάγγελμα. Καθετί μέσα στον χώρο δημιουργήθηκε και επιλέχθηκε με μεράκι. Τα ράφια γεμίζουν με μικρούς αυθεντικούς θησαυρούς της ελληνικής γης, οι οποίοι ήρθαν να συστηθούν σε όσους δεν τους γνωρίζουν. Οπως λένε άλλωστε και οι ίδιοι, σε τελική ανάλυση η Ελλάδα είναι πολύ ξεχωριστός τόπος για να κάνουμε συμβιβασμούς στην ποιότητα.
Στο «ΠΑΝΤΟΠώΛΙΟΝ» θα γευτείτε εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, ζυμαρικά και όσπρια, μπύρες από τοπικές μικροζυθοποιίες αλλά και κρασί.
Δημητρακοπούλου 34, Αθήνα