Aφράτο και μυρωδάτο, με καραμελωμένα φρούτα, σοκολάτα ή σταφίδες, το πανετόνε είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό, ιδανικό για να ολοκληρώσει ένα εορταστικό δείπνο ή για να συνοδεύσει τον καφέ μας.
Oι απόψεις των γλωσσολόγων διίστανται σχετικά με την καταγωγή της λέξης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει προέλευση από το ιταλικό «panetto» (δηλαδή το «μικρό ψωμί» και με την αυξητική κατάληξη «οne» μετατρέπεται σε «μεγάλο ψωμί») ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι κατάγεται από την μιλανέζικη φράση «pan del ton», οπότε σημαίνει «ψωμί της πολυτέλειας». Ο θρύλος πάλι θέλει την λέξη να προκύπτει από σύντμηση της φράσης «Pan di Toni», δηλαδή «το ψωμί του Τόνι». Τα τελευταία χρόνια, πάντως, διάσημοι chef προσθέτοντας κρέμα φτιαγμένη από το λευκό κρεμώδες τυρί μασκαρπόνε, που του πάει ομολογουμένως εξαιρετικά ή κρεµ ανγκλέζ, έκαναν το πανετόνε ένα πολυτελές γλύκισμα, που αξίζει να έχει κανείς στο τραπέζι του.
Σήμερα το πανετόνε είναι τόσο δημοφιλές που μπορείτε να το βρείτε ακόμα και στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας. Σε 6 διευθύνσεις στην Αθήνα, οι foodies μπορούν να βρουν μια πιο ιδιαίτερη εκδοχή του.