Στα μέσα του 19ου αιώνα στη γωνία των οδών Σωκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, δύο δρόμους κάτω από την Ομόνοια, δέσποζε ένα σπίτι-κόσμημα, που στην πορεία των χρόνων έδωσε τη θέση του σε ένα πολυόροφο κλασικό κτίριο, το οποίο τελικά θα στεγάσει το υπ. Τουρισμού.
Πρόκειται για το κτίριο που είναι γνωστό ως παλιό Εφετείο. Το κτίριο είναι κλειστό από το 2000 και ανεπιτυχώς το προηγούμενο διάστημα είχε βγει στο σφυρί από τον ΕΤΕΑΠ (που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου) προς ενοικίαση για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Τώρα θα στεγάσει τόσο τις υπηρεσίες του υπ. Τουρισμού όσο και του ΕΟΤ για τα επόμενα 3ο χρόνια.
Εκεί όπου βρισκόταν το σπίτι μιας θρυλικής περσόνας των Αθηνών
Στο σημείο που σήμερα στέκεται το κουφάρι του παλιού Εφετείου, στα μέσα του 1800 (το 1844 για την ακρίβεια) χτίστηκε ένα σπίτι-κόσμημα, ένα μικρό παλάτι. Ανήκε σε μια Βρετανή αριστοκράτισσα, την κοντέσσα Τζένη Θεοτόκη, μια εκκεντρική καλλονή (περιγράφεται ως ξανθιά αμαζόνα) της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Τζέιν Ντίγκμπι (Θεοτόκη του συζύγου της). Σύμφωνα με αναφορές των παλιών Αθηναίων το σπίτι της κοντέσσας, ένα τριώροφο αρχοντικό, σε ρομαντική αρχιτεκτονική, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, ήταν καλαίσθητο, είχε κέδρινα πατώματα και έναν κήπο με χουρμαδιές και μανταρινιές. Ενα μικρό παλατάκι.
Αυτό που έκανε ακόμη πιο θρυλικό το μικρό αυτό παλάτι ήταν η ιδιοκτήτριά του. Μια θυελλώδης προσωπικότητα της αθηναϊκής κοινωνίας στα χρόνια του Οθωνα. Και ερωμένη του βασιλιά...
Η Τζένη Θεοτόκη, με τους αμέτρητους εραστές σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, όμορφη και πλούσια, πνευματώδης και αυθόρμητη, με ευρωπαϊκό αέρα, μεγαλοπρεπές παρουσιαστικό και αριστοκρατικούς τρόπους, γοήτευσε πολύ σύντομα τους Αθηναίους. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά, όπως επίσης αγγλικά, γερμανικά και τουρκικά. Αγαπούσε την φύση, έκανε ιππασία και εκδρομές στην Πεντέλη, κατασκήνωνε στο ύπαιθρο και παράλληλα απολάμβανε τον κοσμικό αέρα της ελληνικής πρωτεύουσας. Στο σπίτι της έδινε ανεπανάληπτες δεξιώσεις και χοροεσπερίδες, παίζοντας η ίδια πιάνο, προκαλώντας το θαυμασμό των καλεσμένων της. Η ζωή της κοντέσσας ήταν πραγματικά θυελλώδης και σκανδαλώδεις, με συνεχείς έρωτες. Ενας έρωτας άλλωστε την έκανε να εγκαταλείψει την Ελλάδα για τη Συρία...
Στη συνέχεια, η οικία Θεοτόκη, μετατράπηκε σε κλινική. Το 1856 πέρασε στα χέρια του Περικλή Αργυρόπουλου, όπου έζησε η κόρη του Αγλαΐα, της οποίας ο σύζυγος ταγματάρχης Χρ. Δαλλαπόρτας, υπασπιστής του βασιλιά Κωνσταντίνου, βρήκε τραγικό θάνατο στην πυρκαγιά του Τατοΐου το 1916.
Ξενοδοχείο Ambassadeur, εκεί όπου γίνονταν τα θρυλικά πάρτι της Αθήνας
Η οικία Θεοτόκη γκρεμίστηκε το 1958. Στη θέση της, πριν από περίπου 65 χρόνια, χτίστηκε ένα πολυόροφο κτίριο, επίσης στολίδι, το οποίο στέγασε το ξενοδοχείο «Ambassadeur». Σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Σπύρου Στάικου που σχεδίαζε τα σπίτια των αστών του '50 και που πάντα φρόντιζε να δίνει στα κτίριά του μια αρχοντική μορφολογία ενός μοντέρνου κλασικισμού.
Ενα ξενοδοχείο θρυλικό, το οποίο φιλοξενούσε για περίπου 20 χρόνια τις εκδηλώσεις της υψηλής κοινωνίας των Αθηνών.
Από το 1980 στέγασε τις υπηρεσίες του Εφετείου Αθηνών για περίπου 20 χρόνια και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.
Το κτίριο του παλιού Εφετείου Αθηνών όπως έμεινε γνωστό ήρθε ξανά στο προσκήνιο πριν από μερικά χρόνια, όταν εκεί βρήκαν στέγη μετανάστες και η αστυνομία επιχείρησε την εκκένωσή του. Το κτίριο έγινε στόχος ξενοφοβικών, ρατσιστικών επιθέσεων και παρελάσεων μίσους.