Το Pair στην Ακρόπολη είναι ένα ιδιαίτερο καφέ - μπαρ: Με «δυο πρόσωπα» αφηγείται μια ιστορία - iefimerida.gr

Το Pair στην Ακρόπολη είναι ένα ιδιαίτερο καφέ - μπαρ: Με «δυο πρόσωπα» αφηγείται μια ιστορία

Pair acropoli
Pair acropoli

Το αρχιτεκτονικό γραφείο ot arch studio σχεδίασε ένα καφέ - μπαρ στην Ακρόπολη με καινοτομία και κοφτερό design.

Η Αθήνα μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στις ευχάριστες εκπλήξεις όσον αφορά την εστίαση. Υπάρχει έμπνευση, δημιουργικότητα και ομάδες ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να πάρουν ρίσκο και να στήσουν μαγαζιά που δεν αργούν να γίνουν στέκια. Οταν μάλιστα οι χώροι εστίασης συνδυάζουν το design με τη γεύση, τότε ενισχύουν την αυθεντικότητα της εμπειρίας. Ένα τέτοιο μαγαζί είναι το Pair, ένα all day καφέ μπαρ στην Ακρόπολη με «δυο πρόσωπα», το οποίο αφηγείται μια ιστορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το νέο πρότζεκτ του αρχιτεκτονικού γραφείου ot arch studio. Ολοκληρώθηκε πριν μερικούς μήνες, έχει μια διαφορετική φιλοσοφία και δημιουργήθηκε για να διαφέρει από τα συνηθισμένα του είδους.

Το φιλόξενο Pair στην Ακρόπολη βρίσκεται σε έναν χώρο ιδιαίτερης Γ (γάμα) γεωμετρίας με δύο πρόσωπα, το ένα «βλέπει» προς την Αθανασίου Διάκου και το άλλο στην Πορινού. Είναι οι δύο δρόμοι, δίπλα στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη, που είναι κάθετοι μεταξύ τους και τους συνδέει αυτός ο χώρος. Το Pair, λοιπόν, εάν δεν είχε κάποια χρήση, θα μπορούσε να ειδωθεί και ως μια στοά στο κέντρο της Αθήνας, σε αυτό το ιστορικό σημείο της. Λευκές και γήινες επιφάνειες, έντονο πράσινο στοιχείο δημιουργεί έναν χώρο καθαρό και εξαγνισμένο, που σχεδιάστηκε ακριβώς για να αποτελεί έναν all day προορισμό. Τελικά, το ίδιο το καφέ - μπαρ κλέβει τις εντυπώσεις και ξεχωρίζει με την αισθητική του και τον καινοτόμο σχεδιασμό.

«Η κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής πρότασης βασίζεται σε αυτή τη δυναμική ανάγνωση του χώρου και έπειτα στην ανάγκη να  πούμε μια ιστορία, καθώς κινούμαστε σε αυτόν, όπως θα ταίριαζε σε μια αστική στοά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάπτυξη της ιστορίας γίνεται μέσω μιας λευκής ταινίας, η οποία ξεδιπλώνεται στο χώρο με την μορφή μιας φωτεινής γραμμικής προβολής που ξεκινά από την εξωτερική αυλή στην Πορινού, προχωρά μέσα στο χώρο και καταλήγει στην Αθανασίου Διάκου. Πρόκειται για μια ζώνη καθαρού λευκού που διατρέχει τον χώρο στην δεξιά του πλευρά και προβάλλεται πάνω στους όγκους , στους τοίχους , στο μπαρ έως και το δάπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λειτουργεί ως οδηγός και συγχρόνως ως στοιχείο σύνδεσης αλλά και αποδόμησης όλων των χαρακτηριστικών του χώρου», περιγράφει στο iefimerida η Ουρανία Τίλιου, επικεφαλής αρχιτέκτονας του ot arch studio.

Η χωρική αφήγηση, storytelling, ολοκληρώνεται με την παρουσία γραφικών τα οποία αναπτύσσονται επάνω στην λευκή ταινία του Pair που λειτουργεί ως καμβάς. Κυριαρχεί το ανθρώπινο στοιχείο, το οποίο πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, την ανάγκη για εξωστρέφεια και απτικότητα, που αναδύθηκε εντονότερα μέσα από την δύσκολη περίοδο απομόνωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικαστική του απόδοση συνδυάζοντας μέρη του ανθρώπινου σώματος με έναν φυτικό διάκοσμο, γίνεται ένα εργαλείο επικοινωνίας, με χαρακτήρα συμβολικό, συνδέοντας το αστικό με το φυσικό περιβάλλον.

Σαν ένα άλλο έργο Street Art, σε αυτή τη συμβολική στοά, επικοινωνεί την ευαισθησία της φυσικής συνάντησης μας με τους άλλους καθώς και την δυναμική της εγγύτητας και του ταιριάσματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουρανία Τίλιου σημειώνει πως καθοριστικό εργαλείο για την διαμόρφωση του χώρου υπήρξε η διαχείριση του φωτισμού. Η χαμηλή στοά με την περίεργη γεωμετρία είχε ανάγκη από φως. Ετσι, ο φωτισμός επιλέχθηκε να είναι έμμεσος, αναδύεται δηλαδή μέσα από τους όγκους, αντανακλάται στις οροφές και δίνει ένα διάχυτο και καθαρό φωτιστικό αποτέλεσμα.

Ο σχεδιασμός των επίπλων, τα υλικά, τα χρώματα και οι υφές υπηρετούν την καθαρότητα, αυτής της κεντρικής ιδέας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γραμμική, φωτεινή μπάρα καλεί να σταθεί κανείς μέσα σε αυτό το αστικό τοπίο, προκειμένου να συναντήσει και να ταιριάξει ανθρώπους, γεύσεις, εμπειρίες.

Η κρεμαστή γέφυρα από σίδερο, αναρτημένη στο κέντρο του χώρου, είναι ένα βιομηχανικό στοιχείο το οποίο διαιρεί τον χώρο στα δύο σημαντικά του πρόσωπα και λειτουργικά του μέρη, την σάλα με τα τραπέζια και την βιβλιοθήκη και τον χώρο του μπαρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αύλειο χώρο με πρόσωπο στην Πορινού έχει διαμορφωθεί μια μικρή αυλή πρασίνου, μια πνοή στην πυκνή δόμηση του κέντρου της Αθήνας η οποία προσφέρεται για υπαίθριες συναντήσεις  και στιγμές χαλάρωσης. Αν σας αρέσει να απολαμβάνετε το φαγητό ή το ποτό σας σε χώρους με ξεχωριστή ατμόσφαιρα και αισθητική, το μαγαζί αυτό αξίζει να μπει στη λίστα σας.

Ταυτότητα έργου:

Αρχιτεκτονική Μελέτη, Διακόσμηση, ​Κατασκευή: Αρχιτεκτονικό γραφείο ot arch studio /Μάιος 2021

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Graphic Design & Art Direction: Ματένια Χατζηγεωργίου

Φωτογράφος έργου: Δημήτρης Κλεάνθης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μπαρ design Αρχιτεκτονική Ακρόπολη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ