Στη Γαλλία του 18ου αιώνα, οι πλανόδιοι πωλούσαν μια «αποκαταστατική» σούπα γνωστή ως «restoratif» για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Μόνο όταν ένας τολμηρός άνδρας ονόματι Boulanger αποφάσισε να ανοίξει ένα ήσυχο εστιατόριο με σούπες, αυγά και άλλα restoratifs, γεννήθηκε το πρώτο εστιατόριο.
Το 1786 άνοιξε το πρώτο πολυτελές εστιατόριο στο Παρίσι. Αυτό οδήγησε στην τάση νέων γαστρονομικών στυλ μαγειρικής που με τη σειρά τους καθόρισαν τους τύπους σούπας που γνωρίζουμε σήμερα. Τις διαυγείς, που αποτελούνται από έναν εύγευστο ζωμό και τις πηχτές - βελουτέ, που αλέθονται και πραγματικά διαφοροποιούνται, αφού μοιάζουν με μικρά μπολ δημιουργικότητας.
Αλλωστε δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που έχουμε ταυτίσει τη διαυγή σούπα με τιμωρία από τα παιδικά μας χρόνια, ενώ αντιθέτως τη βελουτέ με υπέροχο comfort food ή ένα εξαιρετικό πρώτο πιάτο στα γιορτινά τραπέζια και τα αγαπημένα μας εστιατόρια.
Ψάξαμε και βρήκαμε, λοιπόν, διευθύνσεις για βελουτέ σούπες, που θα σας αρέσουν πολύ! Κολοκυθόσουπα, μανιταρόσουπα, παντζαρόσουπα, καστανόσουπα, γαλλική κρεμμυδόσουπα, τόσο νόστιμες που αποτελούν γαστρονομική εμπειρία και απογειώνουν το γιορτινό κλίμα των ημερών.
Που θα φάμε τις πιο νόστιμες βελουτέ σούπες της Αθήνας
Chez Lucien για κλασσική κρεμμυδόσουπα
Η κρεμμυδόσουπα (soup a l’ oignon) είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κλασικής γαλλικής κουζίνας, ιδανική για κρύες χειμωνιάτικες βραδιές μπροστά στο τζάκι με ένα ποτήρι κρασί. Απόλυτα χορταστική και προκλητικά νόστιμη μπορεί άνετα να είναι το κύριο πιάτο σε ένα τραπέζι.
Και αφού μιλάμε για γαλλική κουζίνα στο Chez Lucien, το αγαπημένο bistro στα Πετράλωνα, σερβίρονται καθημερινά πιάτα από την κουλτούρα των Γάλλων και όλες οι αγαπημένες τους συνταγές. Οπως η soupe à l'oignon, η αλλιώς ή κλασσική κρεμμυδόσουπα.
Η ομάδα του Chez Lucien δίνει μεγάλη έμφαση στον ζωμό που ξεκινά από φρέσκα βοδινά κόκκαλα που σιγοβράζονται με μπόλικα λαχανικά αφού πρώτα τα κοκκινήσουν λίγο στο φούρνο. Για τη συνέχεια, πολλά κρεμμύδια κομμένα και σοταρισμένα στο βούτυρο μέχρι να καραμελώσουν, ο ζωμός και στο τέλος, μερίδα-μερίδα στον φούρνο με μπόλικο τριμμένο τυρί Έμμενταλ πάνω στα ξεροψημένα κομμάτια λευκής μπαγκέτας.
Καυτή, πυκνή, γεμάτη γεύση με τα κρεμμύδια, μια γλύκα από το τυρί και με το φρυγανισμένο της ψωμάκι. Η τελειότητα στην απόλυτη απλότητα της.
Πού: Chez Lucien, Τρώων 32, Αθήνα, Τηλέφωνο: 21 0341 0590
Μανιταρόσουπα στο Lacantina street food
Στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα από τη Σόλωνος, υπάρχει ένα μικρό μαγαζί με ωραίο πάντρεμα γεύσεων της Ανατολής και του Μεξικού και αρκετά μεγάλη ποικιλία.
Ο λόγος για το κουκλίστικο Lacantina street food, που είναι βαμμένο σε μια χαρούμενη απόχρωση του μπλε και παρότι τοσοδούλικο κρύβει στο βάθος του μια «μεγάλη» και νόστιμη κουζίνα. Οσο για τις βελουτέ σούπες, η μία είναι καλύτερη από την άλλη και ο πιο ωραίος τρόπος για να αρχίσει ένα δείπνο!
Αυτή που κλέβει όμως την παράσταση είναι η μανιταρόσουπα. Με γάλα καρύδας και κάρδαμο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.
Πού: Lacantina street food, Ζωοδόχου Πηγής 24, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3810542
Καστανόσουπα στο Ανετον
Το 2005 ο Δημήτρης Φωτόπουλος άνοιξε τις πόρτες του Άνετον σε έναν ήσυχο δρόμο του Αμαρουσίου. Κανείς δεν φανταζόταν τότε ότι το εστιατόριο αυτό τότε θα γινόταν meeting point και πως μερικά χρόνια αργότερα θα μετακόμιζε στην καρδιά της Αθήνας με στόχο να γίνει πιο inclusive. Σήμερα ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία και τις ίδιες αρχές ως προς το σεβασμό στην ελληνική κουζίνα, στην μαγεία της απλότητας, στην φιλοξενία και την εξυπηρέτηση, μα πάνω από όλα στην ιδεολογία του value for money food experience.
Το μενού αλλάζει συχνά λόγω εποχικότητας των υλικών κι έτσι ανάλογα με τα υλικά που προσφέρει η φύση την εκάστοτε περίοδο, δημιουργούνται τα πιάτα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια καστανόσουπα, συνυφασμένη με τις ημέρες των εορτών. Μια ιδιαίτερη σούπα με βελούδινη υφή και πολύ ξεχωριστή γεύση.
Κι αν δεν έχετε δοκιμάσει την ετοιμάζει το Άνετον για εσάς στο εορταστικό μενού για τις 24 Δεκεμβρίου. Βελουτέ κάστανου, αφρός από γάλα αμυγδάλου και μαύρη τρούφα. Μύρισε Χριστούγεννα!
Πού: Aνετον, Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 8066700
Κολοκυθόσουπα στο Εν Κρυπτώ
Σε ένα σύγχρονο μαγειρείο, χωρητικότητας 30 θέσεων, που βρίσκεται στο εσωτερικό ισόγειο μιας πολυκατοικίας στην Χαριλάου Τρικούπη, ο σεφ
Νικόλας Βαγενάς σερβίρει καθημερινά μαγειρευτά πιάτα με σεβασμό στην παράδοση και επιρροές από τα ταξίδια.
Η ομάδα του έχει δημιουργήσει μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα για τους θαμώνες, που δεν διστάζουν να παραγγείλουν από εκεί και για το σπίτι τις νόστιμες σούπες, που κάθε μέρα είναι διαφορετικές. Ξεχωρίζουμε τη βελουτέ κολοκύθας, τόσο ταιριαστή με τις χειμωνιάτικες αλλά και εορταστικές μέρες που έρχονται.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Εν Κρυπτώ Παρασκευή και Σάββατο βράδυ τρώμε μέχρι τις 23:00 ενώ τις υπόλοιπες ημέρες το ωράριο είναι 12:00 - 18:30.
Πού: Εν Κρυπτώ, Χαριλάου Τρικούπη 5, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3808670
Παντζαρόσουπα στο Feyrouz
Το Feyrouz ιδρύθηκε το 2014 στο κέντρο της Αθήνας από μια πενταμελή οικογένεια χτίζοντας τα θεμέλια για ένα διαφορετικό και σύγχρονο φαγητό, με μια ομάδα που ολοένα μεγαλώνει. Feyrouz είναι το όνομα της πιο διάσημης Λιβανέζας τραγουδίστριας, μιας φωνής που ένωσε τις διαφορετικές φυλές της Μέσης Ανατολής. Feyrouz όμως είναι και το όνομα της μητέρας και μαγείρισσάς, που πρεσβεύει το όνειρο και το εγχείρημα που ονομάζεται Feyrouz.
Η οικογένειά, μέσα στην νέα της πατρίδα, την Αθήνα, εμπνέεται και εξερευνά τη γαστρονομική συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, δημιουργώντας έτσι το δικό της χαρμάνι γεύσεων.
Δροσερές σαλάτες, λαχματζούν, πεϊνιρλί, πίτες και φυσικά δυναμωτικές και ιδιαίτερες σούπες. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη μπορντούρα, μια πιπεράτη παντζαρόσουπα με ξινόµηλο, καρότο, τζίντζερ και πορτοκάλι.
Πού: Feyrouz, Καρόρη 23 & Αγάθωνος, Αθήνα, Τηλέφωνο 213 0318060