Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή, μιλά στο iefimerida.gr για τις δράσεις του Οργανισμού, τις εκδηλώσεις που απλώθηκαν σε όλη την Αθήνα και τα σχέδια για το μέλλον.
Από το Όλη η Αθήνα μια Σκηνή, τις εκδηλώσεις που είδαμε φέτος το καλοκαίρι, μέχρι το Φεστιβάλ Κολωνού και από το Θέατρο Ολύμπια, το Μικρό Παρίσι των Αθηνών αλλά και τις αθλητικές εκδηλώσεις, η Νίκη Αραμπατζή ξεδιπλώνει την πολιτισμική προσφορά του ΟΠΑΝΔΑ. Ακόμη, αποκαλύπτει ένα περίγραμμα για το σχέδιο του δήμου και του Οργανισμού για τα Χριστούγεννα.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Νίκης Αραμπατζή:
Το πρώτο καλοκαίρι μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η Αθήνα ήταν μια ολόκληρη σκηνή χάρη στις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ. Τι γεύση σάς αφήνει αυτή η προσπάθεια;
Σε όλο το διάστημα της κρίσης της πανδημίας αναζητούσαμε με τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη τρόπους στήριξης του πολιτισμού και των ανθρώπων αυτού. Έτσι, θεσπίσαμε μια σειρά δράσεων, όπως δωρεάν παροχή των χώρων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων και των βασικών υπηρεσιών που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας παράστασης σε καλλιτεχνικές ομάδες, αλλά και αγορά παραστάσεων στα θέατρα, τις οποίες οι δημότες μπορούσαν να παρακολουθήσουν δωρεάν, με μια απλή κράτηση θέσης στο ταμείο του θεάτρου. Επίσης, αγοράσαμε καλλιτεχνικές παραστάσεις για παιδιά που παρουσιάστηκαν στους χώρους μας.
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε και το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Όλη η Αθήνα μια σκηνή», μια γιορτή στις γειτονιές της Αθήνας, την οποία παρακολούθησαν 17.000 θεατές. Συνολικά 43 μέρες, 73 εκδηλώσεις σε 17 γειτονιές σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, με ελεύθερη είσοδο για όλους, μας πρόσφεραν την επιστροφή στη χαρά, στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό μετά από δύο χρόνια αποκλεισμού. Το πρόγραμμα «Όλη η Αθήνα μια Σκηνή» διαμορφώθηκε με εκδηλώσεις που επιλέχθηκαν κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του Δήμου Αθηναίων σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του CultureIsAthens / Ο Πολιτισμός είναι η Αθήνα.
Η προτεραιότητά μας, από τότε που ανέλαβα τη διοίκηση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), είναι να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των δημοτών και να ανταποκρινόμαστε προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής. Ενημερωνόμαστε για τις νέες τάσεις στην τέχνη, στηρίζουμε τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον χώρο αυτό, και στοχεύουμε στην αναβάθμιση των δομών πολιτισμού στην Αθήνα – κι αυτό για εμένα προσωπικά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.
Το Φεστιβάλ Κολωνού τείνει να γίνει ο θεσμός της φθινοπωρινής Αθήνας. Τι ανταπόκριση είχε φέτος και τι σχεδιάζετε για την επόμενη χρονιά;
Πράγματι, το Φεστιβάλ Κολωνού έχει γίνει θεσμός χάρη στην αποδοχή του κόσμου. Είναι το φθινοπωρινό φεστιβάλ πολιτισμού και ψυχαγωγίας της Αθήνας που επιστρέφει κάθε Σεπτέμβριο, για να κλείσει το καλοκαίρι μας με ποιοτική ψυχαγωγία. Επιτρέψτε μου να αναφέρω επιγραμματικά κάποιες από τις φετινές μας παραστάσεις που ήταν sold out: οι «Θεσμοφοριάζουσες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, η«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, ο «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Επίσης, τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων με τη Συμφωνική Ορχήστρα, τη Χορωδία, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και την Big Band συνεργάστηκαν με πολλούς από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες, όπως ο Μανώλης Μητσιάς, η Πέννυ Μπαλτατζή, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Δημήτρης Μπάσης, και μας χάρισαν πολλές ατμοσφαιρικές βραδιές. Πιστέψτε με, η μεγαλύτερη χαρά μου ως Προέδρου είναι να βλέπω τον κόσμο στις γειτονιές να κατακλύζει τα θέατρά μας και τις διοργανώσεις μας.
Παράλληλα είχαμε και το φεστιβάλ Το μικρό Παρίσι των Αθηνών. Φιλόδοξος τίτλος. Τι ακριβώς περιελάμβαναν οι εκδηλώσεις;
Το μικρό Παρίσι των Αθηνών, που ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, όπως γνωρίζετε, δίνει ζωή σε δύσκολες περιοχές της Αθήνας και η συμβολή του φεστιβάλ είναι πολύ σημαντική από πολιτιστική, τουριστική και εμπορική άποψη. Εργαζόμαστε σε ένα πλάνο ώστε οι περιοχές αυτές της Αθήνας να έχουν όλο τον χρόνο πρόσβαση στον πολιτισμό, την τέχνη και την ψυχαγωγία. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες. Στόχος μας είναι οι περιοχές αυτές να είναι τουριστικά επισκέψιμες, γιατί κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει εκεί, όλο τον χρόνο. Αυτή εξάλλου είναι μια τάση που συναντάμε και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Καινούργιες ιδέες και τάσεις ξεκινούν από υπό ανάπτυξη περιοχές της πόλης και γίνονται πόλοι έλξης επισκεπτών.
Ένας άλλος πολιτιστικός θεσμός, το ανακαινισμένο δημοτικό θέατρο Ολύμπια-«Μαρία Κάλλας», έχει και φέτος την τιμητική του. Τι θα δουν οι Αθηναίοι επί σκηνής;
To Ολύμπια - Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» είναι το στολίδι της πόλης μας. Είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός που έχει ήδη καταλάβει σημαντική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Το ιστορικό κτίριο του θεάτρου έχει ζήσει μεγάλες δόξες και αξέχαστες καλλιτεχνικές στιγμές, και είμαστε χαρούμενοι που, μετά την ανακαίνισή του και τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό που έχουμε επιμεληθεί, ανακτά την αίγλη του και κερδίζει ξανά την αγάπη του κόσμου. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πέρυσι, παρόλο που ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερες συνθήκες, το θέατρο φιλοξένησε 37 παραστάσεις, σε 56 ημέρες παραστάσεων, που τις παρακολούθησαν 18.891 θεατές.
Το πρόγραμμα για τη χρονιά 2022-2023, που έχει επιμεληθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής Olivier Descotes, δίνει έμφαση στην ποικιλία και συμπεριλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη, όπως το λυρικό θέατρο, η κλασική μουσική, η τζαζ, το θέατρο, ο χορός, το ελληνικό έντεχνο τραγούδι και τα αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες, ακριβώς γιατί στόχος μας είναι να διευρύνουμε τις προσφερόμενες επιλογές, αγγίζοντας ένα πολύμορφο και πολυποίκιλο κοινό.
Αξίζει να αναφέρω το αφιέρωμα στη μεγάλη μουσική φυσιογνωμία του Δημήτρη Μητρόπουλου, με τη μοναδική όπερα που έγραψε και η οποία παρουσιάζεται σπάνια, την «Αδελφή Βεατρίκη», που ερμηνεύτηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με ένα ελληνικό και διεθνές καστ λυρικών τραγουδιστών και έκανε την έναρξη της χρονιάς. Επίσης, το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Με αφορμή αυτή την επέτειο, επιλέχθηκε η παρουσίαση της μοναδικής ελληνικής όπερας που τραγούδησε η θρυλική σοπράνο, «Ο Πρωτομάστορας» του Μανώλη Καλομοίρη. Επίσης, η νέα μεγάλη παραγωγή της φετινής σεζόν είναι η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Gluck, ένα έργο-σταθμός στην ιστορία της όπερας, που ερμηνεύτηκε και από την Κάλλας. Όμως το πρόγραμμα του Ολύμπια περιλαμβάνει κι άλλες εξαιρετικές παραστάσεις και συναυλίες, για τις οποίες οι δημότες μπορούν να ενημερώνονται από το site του θεάτρου, www.oly.gr.
Μια παράμετρος πολιτισμού –ελαφρώς αδικημένη νομίζω στη συνείδηση του κόσμου– είναι τα εικαστικά. Τι έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση;
Κάνουμε πάρα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα όλο τον χρόνο σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού του Δημάρχου Αθηναίων για τον κλάδο των εικαστικών, που ανέβασαν πολύ τον πήχη στον ΟΠΑΝΔΑ. Όπως είναι γνωστό, η Δημοτική Πινακοθήκη έχει μια μεγάλη συλλογή από έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, τα οποία εκτίθενται κατά περιόδους. Παράλληλα όμως φιλοξενούμε έργα γνωστών καλλιτεχνών και αναδεικνύουμε δουλειές νέων δημιουργών. Οι χώροι μας, η Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο, το Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στο Θησείο και το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», φιλοξενούν συνεχώς, όλο τον χρόνο, μια ποικιλία από εικαστικές εκθέσεις, τις οποίες σχεδιάζει και επιμελείται ο συνεργάτης μας ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος. Θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφερθώ σε μια έκθεση που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Κέντρο Τεχνών, την οποία προσωπικά ξεχώρισα, καθώς αφορά τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης. Πρόκειται για την έκθεση «Braille» του Δημήτρη Καπετάνου, μια έκθεση που «βλέπεται» μόνο με τη μέθοδο braille, και αντιστρέφει τη συνηθισμένη πρακτική, μιας και είναι τα άτομα με προβλήματα όρασης που ξεναγούν όσους βλέπουν.
Εκτός από πολιτισμό, το αρκτικόλεξο ΟΠΑΝΔΑ εμπεριέχει και τον αθλητισμό. Έχετε στο «οπλοστάσιό σας» αθλητικούς χώρους (κολυμβητήρια, γυμναστήρια, γήπεδα) αλλά και παιδικές χαρές, σημαντικές δομές δηλαδή για την καθημερινότητα του Αθηναίου. Τι έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση το διάστημα που είστε στο τιμόνι του Οργανισμού;
Εκτός από τις μαζικές αθλητικές διοργανώσεις, τις οποίες είτε συνδιοργανώνει είτε υποστηρίζει ο ΟΠΑΝΔΑ, όπως ο αυθεντικός Μαραθώνιος, ο ποδηλατικός γύρος, το beach volley, η πυγμαχία, το Race for the Cure, το Rally Acropolis, η National Fitness Day, η Εβδομάδα Αστυνομικού Αθλητισμού, κ.ά., σε όλους τους αθλητικούς μας χώρους, ανοιχτά και κλειστά αθλητικά κέντρα, γυμναστήρια και κολυμβητήρια, «τρέχουν» όλο τον χρόνο προγράμματα ομαδικής και ατομικής άθλησης για ενήλικες και παιδιά. Λειτουργούν οι Ακαδημίες του ΟΠΑΝΔΑ με μαθήματα τένις, αυτοάμυνας και στίβου στους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και μαθήματα κολύμβησης στα κολυμβητήρια, ενώ παράλληλα από το μεσημέρι και μετά όλες οι δομές μας, ανοιχτές και κλειστές, φιλοξενούν ομάδες της πόλης.
Το σημαντικό στοίχημα για εμάς όμως ήταν να αναβαθμιστούν –στην ουσία, να αναπλαστούν– οι ίδιοι οι χώροι, που έχρηζαν ανακαίνισης και συντήρησης. Με χαρά μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι ξεκινάει η ανάπλαση και ανακατασκευή 12 ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων μπάσκετ και βόλεϊ με το πρόγραμμα «Φιλόδημος», ενώ ακολουθούν το αμέσως επόμενο διάστημα η ανακατασκευή 33 ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΠΑΝΔΑ. Ήδη την προηγούμενη χρονιά ανακατασκευάστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις με τη βοήθεια των χορηγών μας ή από την τεχνική μας υπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε πλέον αναβαθμίσει όλους τους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους του Δήμου μας.
Όσον αφορά τις παιδικές χαρές, τις οποίες καθημερινά συντηρούμε μέσω των τεχνικών συνεργείων για λόγους ασφάλειας, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η ανάπλαση 12 παιδικών χαρών στις γειτονιές της πόλης, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλούς χρήσης. Έχει προηγηθεί η ανάπλαση και πιστοποίηση 47 παιδικών χαρών μέσω διεθνών διαγωνισμών, και με τον επόμενο και τελευταίο διαγωνισμό θα γίνει η ανάπλαση των υπολοίπων 19 χώρων, έτσι ώστε όλες να είναι ανακατασκευασμένες και ανακαινισμένες.
Τα κέντρα δημιουργικής μάθησης τι προγράμματα περιλαμβάνουν; Είναι δωρεάν για τους δημότες;
Για εμάς τα πολιτιστικά κέντρα δημιουργικής μάθησης είναι κυψέλες πολιτισμού, διάσπαρτα στις γειτονιές, και σκοπός μας είναι να τα επισκεφθεί ο κάθε δημότης που ενδιαφέρεται. Έτσι, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουμε τους Αθηναίους να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους συνδυάζοντας τη γνώση με τη δημιουργία και την ψυχαγωγία, προσφέρουμε φέτος δυναμικά προγράμματα δημιουργικής μάθησης για παιδιά και ενήλικες. Συγκεκριμένα, 29 δραστηριότητες –αριθμός πολλαπλάσιος από κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν–, ανάμεσα στις οποίες εργαστήρια θεάτρου, χορού και εικαστικών για τα παιδιά, αλλά και μαθήματα γαλλικής γλώσσας και πιάνου, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, εργαστήρι κινηματογράφου, σεμινάρια κινεζικής γλώσσας και μαθήματα ανακύκλωσης για τους ενήλικες θα φιλοξενηθούν στα 12 Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, σε ισάριθμες γειτονιές της Αθήνας. Τα περισσότερα από τα προγράμματα είναι δωρεάν και κάποια έχουν μια ελάχιστη χρέωση, έτσι ώστε να είναι απολύτως προσιτά σε όλους. Επίσης, συνεργαζόμαστε με έγκριτους φορείς και διοργανώνουμε κύκλους ομιλιών που αφορούν διάφορα θέματα. Ο πρώτος κύκλος αφορά την ψυχική υγεία ενηλίκων και παιδιών, και θα πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» αντίστοιχα.
Για τα φετινά Χριστούγεννα, που απέχουν δύο μήνες, τι ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων;
Θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω ακόμη τα σχέδιά μας για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Ο στολισμός, οι εκδηλώσεις και οι δράσεις για παιδιά θα είναι πολύ εντυπωσιακές, και αυτό που μετά βεβαιότητας μπορώ να σας πω είναι ότι, όπως και πέρυσι, δεν θα περιοριστούν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά θα στολιστούν και θα γιορτάσουν ακόμη περισσότερο οι γειτονιές της.
Απομένει ένας χρόνος μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Τι θέλετε να έχετε ολοκληρώσει στους σχεδιασμούς σας και τι αποτύπωμα θα θέλατε να αφήσετε συνολικά από τη θητεία σας ως πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ;
Στη ζωή, στην επαγγελματική μου δραστηριότητα, τη δικηγορία, και στη θητεία μου στον Δήμο Αθηναίων ομολογώ ότι δεν μου αρέσουν οι μεγαλόστομες υποσχέσεις, αλλά προτιμώ ο απολογισμός εκ του αποτελέσματος να είναι θετικός.
Όπως ακριβώς συνέβη όταν ολοκλήρωσα τη θητεία μου στην προεδρία του ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης, του Αθήνα 9,84, παραδίδοντας μεταξύ άλλων για πρώτη φορά πλεονασματικό προϋπολογισμό, αυτό θα ήθελα να είναι και το αποτύπωμα που θα αφήσω στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων: οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης, όλων των ηλικιών, να νιώθουν ότι η καθημερινότητά τους βελτιώθηκε, να αναγνωρίζουν ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών και ότι όντως παλέψαμε να τους προσφέρουμε τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη διά βίου μάθηση σε προγράμματα και υποδομές που δικαιούνται. Πάντα βέβαια σε συνάρτηση με το τι προϋπήρχε, γιατί προφανώς το τέλειο δεν υπάρχει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγωνιζόμαστε για το καλύτερο δυνατό.