Τα καφέ, τα εστιατόρια, τα μεζεδοπωλεία και οι ταβέρνες άνοιξαν πριν από περίπου είκοσι μέρες ξανά τις πόρτες τους μετά από μια πολύμηνη καραντίνα, που όπως όλα δείχνουν εγκυμονούσε πολλά. Κι εμείς αρχίσαμε σιγά-σιγά να ξαναβρίσκουμε τα αγαπημένα μας στέκια, αλλά και να ανακαλύπτουμε κάποια καινούργια μαγαζιά, που είτε ήταν ήδη έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα και καθυστέρησαν με το lockdown, είτε γεννήθηκαν στο μεσοδιάστημα, με την καραντίνα να λειτουργεί ως αφορμή για νέες συναντήσεις.
Οι πέντε παρακάτω χώροι είναι όλοι του… κουτιού και προσφέρουν φαγητό, ποτό και παγωτό σε τραπέζια που στρώνονται σε πεζόδρομους, ταράτσες, αυλές.
Gastone
Η γνωστή παρέα που πριν από έξι χρόνια άνοιξε την Cookoovaya αλλά και το Hoocut, το πιο ιδιαίτερο σουβλάκι της Αθήνας, ένωσε και πάλι τις δυνάμεις της και δημιούργησε ένα νέο χώρο για φαγητό και ποτό αυτή τη φορά για όσους αγαπούν την κρεατοφαγία και το casual dining.
Αυτό σημαίνει ότι εκεί θα δοκιμάσετε καλό κρέας σε έναν χώρο όμως μοναδικό που χαρακτηρίζεται από την απλότητα μιας γνήσιας χασαποταβέρνας, με vintage πινελιές και την ατμόσφαιρα ενός αθηναϊκού μπαρ.
Στο τραπέζι έρχονται πιάτα όπως αρνίσια παϊδάκια, γουρουνοπούλα στη σούβλα και ταρτάρ και καρπάτσιο από αγελαδινό κρέας, μέχρι hot dog από μαύρο χοίρο, burger, pulled chicken sandwich, αλλά και πρωινό σου. Αργότερα, έρχεται και το κοκτέιλ cocktail σου, σε ένα χώρο που στόχο έχει να γίνει ένα ολοήμερο στέκι.
Πού: Gastone Athens, Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3211455
Γαλιάντρα
Κάλιο πουλάκι στο κλαδί παρά γαλιάντρα στο κλουβί, λέει μια παροιμία, μη γνωρίζοντας όμως ότι στην οδό Γιατράκου θα ανοίξει μια πραγματική Γαλιάντρα. Τα σκήπτρα του νέου αυτού εγχειρήματος κρατάει η Γωγώ Δελογιάννη, την οποία γνωρίσαμε στο MasterChef.
Μικρό, ζωηρό και κάπως νοσταλγικό το νέο αυτό μαγαζί άνοιξε πριν λίγες μέρες πνέοντας νέο αέρα στο Mεταξουργείο. Το σκηνικό συνθέτουν πολύχρωμα βαρέλια, σημαιάκια και λαμπιόνια που δίνουν την αίσθηση ότι κάθε μέρα στον εξωτερικό αυτό χώρο διοργανώνεται φεστιβάλ.
Όσο για το φαγητό; Σερβίρει το λεγόμενο φαγητό της καντίνας. Σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί ωρίμανσης με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι στα κάρβουνα, κρέμα από Τσαλαφούτι, ψητές πιπεριές και κρέμα μαϊντανού, σαλάτα με ντοματίνια και φράουλες, hot dog με χοιρινό ακόμη και vegan επιλογές, αυτή η πολύχρωμη καντίνα τα έχει όλα.
Πού: Γαλιάντρα, Γιατράκου 4, πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο
Django
Όσοι έχετε πάει στη Σύρο σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει παγωτό από το Django Gelato. Tο καλά νέα είναι ότι από τα τέλη Aπριλίου το απολαμβάνουμε πλέον και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κουκάκι!
Mε χαρακτηριστικά τις πρώτες ύλες από την Ελλάδα και επιλεγμένους μικρούς παραγωγούς του εξωτερικού, τα βιολογικά φρέσκα και εποχιακά φρούτα, τα αυγά και το γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής από εγχώριους παραγωγούς καθώς και οι φρέσκοκαβουρδισμένοι ξηροί καρποί, είναι βέβαιο πως η φήμη του γκουρμέ παγωτού που έχει στην Σύρο θα γίνει εξίσου ανάρπαστο και στην Αθήνα.
Δεκαέξι γεύσεις παγωτού, οχτώ σορμπέ και οχτώ gelato παρασκευάζονται επιτόπου και οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Άλλωστε αυτό είναι το concept του Django. Oλα τα υλικά είναι φρέσκα ενώ σχεδόν όλες οι γεύσεις vegan.
Πού: Django Gelato,Βεΐκου 15, Κουκάκι
Manouka
Ένα νέο wine bar έκανε το ντεμπούτο του πριν λίγες μέρες με το όνομά του εμπνευσμένο από ένα καλλωπιστικό φυτό με όμορφα ροζ και λευκά λουλούδια που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μυρτιά, ιθαγενές στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία. Μια στην προκειμένη περίπτωση, όμως, «φύτρωσε» στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου Utopia, στην Ερμού, λίγο πριν την Καπνικαρέα κι εκεί μπορείτε να πιείτε το κρασί σας με θέα την Ακρόπολη από τη μία και τον Λυκαβηττό από την άλλη.
To κρασί ενισχύεται από τα πιάτα του σεφ Παναγιώτη Bασιλάτου ενώ η η cocktail list είναι του Γιάννη Πισσά.
Χρώματα, αρώματα, γεύσεις και τα πιο ωραία συστατικά της πόλης αναμειγνυονται στις ιδανικές αναλογίες στο manouka!
Πού: Manouka Ξενοδοχείο Utopia, Ερμού 46, Αθήνα, τηλ. 2103241814.
Wesud
Το Wesud, ένας νεολογισμός που γεννήθηκε από τον συνδυασμό του We και του Sud που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει Εμείς στον Νότο είναι ένας all day προορισμός για φινετσάτα γλυκά, ελαφρυά γεύματα αλλά και τεράστια κάβα.
Καφέ και φανταστικά κρουασάν, detox smoothies μετά την προπόνηση, μεσημεριανό διάλειμμα με πρωτότυπες σαλάτες και ρομαντικά βράδια με κρασί και κοκτέιλ μετά συνοδείας σολομού, τυριών και αλλαντικών, σερβίρονται σε έναν χώρο που μοιάζει με boutique.
Πού: Wesud, Βασ. Παύλου 90, Βούλα