Κλασικά μαγαζιά για να απολαύσετε μπακαλιάρο σκορδαλιά σε κάθε γειτονιά της Αθήνας.
Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της 25ης Μαρτίου είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος που συνοδεύεται με σκορδαλιά και σερβίρεται με κλασική συνταγή ή κάποιο twist στα περισσότερα ταβερνάκια, εστιατόρια και φυσικά μαγειρεία.
Φιλέτο μπακαλιάρου με κουρκούτι ή χωρίς, σκορδαλιά με βελούδινη υφή, χόρτα εποχής και ζυμωτό ψωμί είναι τα πιάτα που συνήθως επιλέγουμε να απολαύσουμε ανήμερα την 25η Μαρτίου, όπως δηλαδή το προστάζει η παράδοση.
Ένα απλό πιάτο, όπως ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς θέλει μαεστρία στο τηγάνι προκειμένου το ψάρι να έχει χρυσαφένια κρούστα και άρτιο το ψαχνό του. Ίσως γι' αυτό τις περισσότερες φορές επιλέγουμε τα μαγαζιά που ειδικεύονται στο ψάρι και στα μαγειρεία που ξέρουν από αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις.
Πού θα βρείτε νόστιμο μπακαλιάρο σκορδαλιά
Η Σαΐτα
Η παραδοσιακή ταβέρνα «Η Σαΐτα» ξεκίνησε ως υπόγειο καπηλειό -από τα ελάχιστα υπόγεια μαγαζιά πλέον- και διατηρεί μέχρι σήμερα την ταυτότητά της. Στην όμορφη γειτονιά της Πλάκας, η «Σαΐτα», μια οικογενειακή επιχείρηση, σερβίρει νόστιμα κυρίως πιάτα και ορεκτικά.
Από το μενού δεν λείπει, όλο τον χρόνο, το φιλέτο μπακαλιάρου με σκορδαλιά, ένα πιάτο-σήμα κατατεθέν του μαγαζιού για όσους επιθυμούν να απολαύσουν το παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Μπορείτε να το συνοδέψετε με νόστιμες σαλάτες και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.
Info: Κυθαδηθαίων 21, Πλάκα
Τραβόλτα
Στο εστιατόριο «Τραβόλτα», στο Περιστέρι, η ψαροφαγία έχει τον πρώτο λόγο. Φρεσκοκομμένες σαλάτες, νόστιμες αλοιφές, πιάτα με ψάρι και θαλασσινά πρωταγωνιστούν στον κατάλογο.
Στα πλεονεκτήματα του εστιατορίου είναι τα κλασικά πιάτα, όπως ο μουσακάς και το λουκάνικο, που τα έχουμε συνηθίσει με κρέας, να γίνονται στον «Τραβόλτα» με ψάρια και θαλασσινά απογειώνοντας τις γεύσεις.
Για την 25η Μαρτίου από το μενού δεν θα μπορούσε να λείπει ο μπακαλιάρος κουρκούτι με σκορδαλιά, ενώ για όσους νηστεύετε υπάρχουν πολλές και νόστιμες επιλογές -μεταξύ άλλων, κοντοσούβλι από καλαμάρι και σπετσοφάι από σουπιά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την ταραμοσαλάτα με τη βελούδινη υφή και την απαλή γεύση.
Info: Αγίου Παύλου33 & Αρκαδίας, Περιστέρι
Λελούδας
Ο «Λελούδας», γνωστό ως κρασομαγειρείο, λειτουργεί στη περιοχή του Βοτανικού από το 1928 και πλέον τα ηνία έχει η τρίτη γενιά. Πιάτα με ψάρι και κρέας, αλλά και ημέρας ανανεώνονται καθημερινά, ωστόσο ο παραδοσιακός μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά δεν λείπει από τον κατάλογο.
Στο μαγαζί του Λελούδα οι επιλογές του φαγητού είναι λίγες και καλές, με τα εκλεκτά προϊόντα να παίζουν τον πρώτο ρόλο, ενώ όλη η ατμόσφαιρα παραπέμπει στην παλιά Αθήνα, με τα βαρέλια να είναι σήμα κατατεθέν.
Info: Σαλαμινίας 8-10, Βοτανικός
Η Παλιά Φάβα
Στην κουζίνα της ταβέρνας «Η παλιά φάβα», στο Παλαιό Φάληρο, θα βρείτε την κυρία Ντίνα, η οποία μαγειρεύει καθημερινά μαμαδίστικα φαγητά. Το μενού έχει κάποια πιάτα κλασικά που δεν βγαίνουν, ωστόσο ανάλογα την εποχικότητα αλλάζει και διευρύνεται.
Αυτή την εποχή, από την κουζίνα βγαίνουν πολλά σαρακοστιανά γεύματα με όσπρια και λαχανικά, όπως και η γαριδομακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα. Το Σάββατο 25 Μαρτίου, στην «Παλιά φάβα» τρώμε μπακαλιάρο τηγανητό με βελούδινη σκορδαλιά -ένα από τα νοστιμότερα πιάτα του μαγαζιού, που λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια.
Να αναφέρουμε πως τα πιάτα μπορείτε να τα απολαύσετε στον χώρο της παραδοσιακής ταβέρνας ή να τα πάρετε πακέτο.
Info: Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο
Μυρωδιές
Οι «Μυρωδιές» είναι ένα αυθεντικό μαγειρείο με μαμαδίστικα φαγητά που μπορείτε να τα απολαύσετε στον χώρο σας. Τόσο στο κατάστημα του Αγίου Δημητρίου όσο και σε αυτό της Νέας Σμύρνης το μενού ανανεώνεται καθημερινά με λαχταριστά πιάτα, ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις με φαγητό χαμηλών λιπαρών.
Από τα πιάτα που έχουν ξεχωρίσει είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος με βελούδινη σκορδαλιά από πατάτα που αφήνει τέλεια αρώματα στον ουρανίσκο. Μπορείτε να τον συνδυάσετε με χόρτα εποχής ή παντζάρια που ταιριάζουν πάρα πολύ.
Info: Άλκη Αργυριάδη 142, Άγιος Δημήτριος / Ατταλείας 4, Νέα Σμύρνη
It restaurant
Το «It restaurant», στη Σκουφά, όπως κάθε χρόνο θα μείνει πιστό στην παράδοση σερβίροντας μπακαλιάρο στους επισκέπτες του, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για take away.
Το φετινό μενού της 25ης Μαρτίου έχει φυσικά μπακαλιάρο με twisted σκορδαλιά, μακαρονοσαλάτα με χταπόδι και mousse χαλβά για να ολοκληρώσετε γλυκά το γεύμα σας. Φυσικά, στο μενού θα βρείτε κι άλλες επιλογές σε πιάτα για όλα τα γούστα.
Info: Σκουφά 29, Κολωνάκι
Η Χήρα
Στη περιοχή της Αρτέμιδας βρίσκεται το μεζεδοπωλείο «Η χήρα», με το μενού να είναι πιάτα αποκλειστικά με ψάρι και θαλασσινά. Νόστιμα ορεκτικά, ζυμωτό ψωμί, αλοιφές, φρέσκα ψάρια και pasta με θαλασσινά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που υπάρχουν κάθε εποχή του χρόνου στον κατάλογο.
Την 25η Μαρτίου την τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά -τη φτιάχνουν με πατάτα-, ενώ μπορείτε να τον συνοδεύσετε με άλλες θαλασσινές γεύσεις. Φυσικά, θα βρείτε νηστίσιμα πιάτα, όπως σουπιές κοκκινιστές, pasta με γαρίδες, τηγανητά καλαμάρια και μελιτζανοσαλάτα -με καπνιστή μελιτζάνα.
Info: Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης, Ανδρούτσου, Αρτέμιδα Αττικής.