Αχνιστά ψωμιά, τεράστια σάντουϊτς, αρτοποιήματα με γαλλική φινέτσα αλλά και vegan προϊόντα βιενουαζερί, οι μοντέρνοι φούρνοι της Αθήνας τα έχουν όλα.
Ψωμί και μοντέρνο design. Φρεσκοψημένες μπαγκέτες και καφές σε μοντέρνο packaging. Κουλούρια, τσουρέκια, βουτήματα, αμαρτωλές σφολιάτες, κριτσίνια, ολόφρεσκα γλυκά, αλλά και προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμανσης, muffins για το Instagram, καλοφτιαγμένα κρουασάν, ιταλικές και γαλλικές λιχουδιές, «ειδικού» τύπου αρτοσκευάσματα, όπως χωρίς γλουτένη ή χωρίς αλάτι. Τα τελευταία χρόνια κάτι φαίνεται να αλλάζει στους φούρνους της Αθήνας.
Από τη μια παρουσιάζουν δημιουργίες που όλοι έχουμε συνυφασμένες με την παράδοση, από την άλλη, όμως, στους σύγχρονους φούρνους υπάρχουν νέες γεύσεις που μας επανασυστήνουν το αγαπημένο μας ψωμί και όχι μόνο, μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Φυσικά, ποτέ δεν δείχνουμε την πλάτη μας στους παραδοσιακούς συνοικιακούς φούρνους, που αξίζουν ούτως ή άλλως τη στήριξή μας. Αλλά συγκεντρώνουμε και τις παρακάτω μοντέρνες διευθύνσεις «άρτου» και «θεάματος», για τις περιπτώσεις που θέλουμε κάτι παραπάνω από μια φρατζόλα ψωμί.
The Black Salami Microbakery
«Είμαστε αρτοπαρασκευαστές. Είμαστε μάγειρες. Είμαστε ονειροπόλοι. Είμαστε αφηγητές και δημιουργοί αναμνήσεων. Είμαστε οι άνθρωποι μας και είμαστε εδώ». Mε αυτά τα λόγια έκανε εγκαίνια στα τέλη Οκτωβρίου ο διαφορετικός φούρνος των Εξαρχείων, που είναι εμπνευσμένος από τα αρτοποιεία της Ρώμης και επικεφαλής του είναι η ομάδα του διάσημου Philos Athens.
Αφράτα και αέρινα ψωμάκια, όπως τα έχουμε συνηθίσει, αλλά και από χαρούπι, με κουρκουμά, με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, φοκάτσιες με ιταλική συνταγή, πίτες, brunch σε street εκδοχή και εκπληκτικά σάντουιτς με υλικά όπως παστράμι, πεκορίνο, διαφορετικά τυριά, τουρσί, λάχανο και καρότο. Αυτά είναι μόνο μερικά από εκείνα που ξεφουρνίζονται από το The Black Salami Microbakery. Το banana bread είναι, επίσης, από εκείνα που πρέπει να δοκιμάσετε.
Οσο για το design του, η αισθητική του έχει την υπογραφή της Ιταλίδας αρχιτέκτονος Federica Scalise. Στη θέση του ήταν παλιά ένα ξυλουργείο και αφού έγιναν οι παρεμβάσεις καθοριστικής σημασίας, δημιουργήθηκε ένας βιοτεχνικός μικροφούρνος, λαμβάνοντας υπόψη τις προϋπάρχουσες πτυχές του χώρου, τις νέες ανάγκες χρήσης και την ατμόσφαιρα της ζωντανής γειτονιάς των Εξαρχείων. Αξιοσημείωτη είναι η θέση του φούρνου που είναι ορατός και λειτουργεί ως κομβικό σημείο του καταστήματος, ώστε οι πελάτες να μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία ψησίματος πίσω από τα προϊόντα. Ο σχεδιασμός διαθέτει, επίσης, λίγα τολμηρά στοιχεία. Οι κολώνες από σκυρόδεμα για να τονίσουν την αρχική δομή και την ψηλή οροφή, έρχονται σε αντίθεση με τις νέες πολύχρωμες μεταλλικές σκάλες ενώ ένας πάγκος terrazzo τονίζει τον χώρο με το ζωηρό του μοτίβο.
Που: Black Salami Microbakery, Ζωοδόχου Πηγής 71, Αθήνα
Kora Bakery
To Κora Bakery μετρά σχεδόν δυο χρόνια λειτουργίας στο Κολωνάκι και από την πρώτη στιγμή έκανε αισθητή την παρουσία του. Καταρχάς από το χρώμα του, ένα ζωηρό κίτρινο άσπρο, και ύστερα από τις παραδοσιακές γεύσεις που παντρεύονται τις διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις της σημερινής εποχής.
Πίσω από το Κora Bakery βρίσκονται δυο νεαρά κορίτσια, η Μαρία Αλαφούζου και η Ίανθης Μιχαλάκη. Η Μαρία είναι δημοσιογράφος, η οποία μεταπήδησε στον χώρο της αρτοποιίας όσο ζούσε στο εξωτερικό. Η Ιάνθη είναι μια γνωστή αρτοποιός και pastry chef, που έχει εργαστεί σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Οι δυο τους αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και κυρίως την αγάπη τους για το καλό ψωμί κι έτσι δημιουργήθηκε το Κora.
Στις επιλογές του θα βρείτε καθημερινά ψωμί με φυσικό προζύμι που φτιάχνεται από τρία μόλις υλικά: νερό, αλάτι και εξαιρετικό αλεύρι και διάφορα είδη αρτοσκευασμάτων-βιενουαζερί με φίνο γαλλικό βούτυρο και τις καλύτερες πρώτες ύλες της αγοράς.
Που: Kora Bakery, Π. Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα
Τρομερό Παιδί
«Παιδί» της καραντίνας, ο λεγόμενος φούρνος Τρομερό Παιδί άνοιξε τις πόρτες του την πρώτη μέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων της πρώτης καραντίνας και έκτοτε είναι το αγαπημένο spot της γειτονιάς των Ιλισίων.
Ο Στέφανος Λιβάνιος και ο Χρήστος Παππάς δημιουργούν καθημερινά προτάσεις που σας ταξιδεύουν στη Γαλλία αφού ο Στέφανος έχει μαθητεύσει στην κορυφαία École Ferrandi, όπου μυήθηκε στα μυστικά της αρτοποιίας και στη συνέχεια, είχε την τύχη να δουλέψει και να αποκτήσει τις πρώτες του εμπειρίες στον φούρνο του διάσημου και μισελενάτου σεφ Thierry Marx στο Παρίσι. Μαζί με τον Χρήστο, που δούλευε ως στέλεχος επιχειρήσεων αλλά πάντα λάτρευε τη μαγειρική, ένωσαν τις δυνάμεις τους και σε μια παλιά μονοκατοικία του 1926 έφτιαξαν το Τρομερό Παιδί.
Ψωμί με προζύμι αργής ωρίμανσης και αποξηραμένα φρούτα, ψωμί σοκολάτας, γαλλική μπαγκέτα, σε αυτόν τον φούρνο στα Ιλίσια θα ξεχάσετε όσα ξέρατε για την κατηγορία ψωμί, αφού εδώ υπάρχουν προτάσεις που ακολουθούν τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Φυσικά δεν λείπουν τα κρουασάν, οι σφολιάτες, τα σάντουιτς με φοβερά τυριά και αλλαντικά και τα λαχταριστά κέικ, μπισκότα, τσουρέκια και μπριός. Ολα πεντανόστιμα, υγιεινά και θρεπτικά.
Που: Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Αθήνα
Betty 's Bakery
Άλλος ένας μοντέρνος φούρνος με άρωμα παράδοσης και πρωτοπορίας. Ολα ξεκίνησαν όταν η ιδιοκτήτριά του, η Ελισάβετ Κουλούρη άρχισε να φτιάχνει ψωμί όπως πρέπει να είναι: με φυσικό προζύμι, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς ζάχαρη. Φρέσκο καθημερινά. Το πιστοποίησε βιολογικό για να είναι ακόμα καλύτερο και σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος τρώει αληθινό ψωμί.
Αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με αυτό ενώ εδώ συναντάμε την εξής ιδιαιτερότητα. Δεν υπάρχει φυσικό κατάστημα, οι παραγγελίες γίνονται online και η μεταφορά με ποδήλατο!
Superbread ή αλλιώς ψωμί πρωτεΐνης που φτιάχνεται χωρίς αλεύρι, αποκλειστικά από ξηρούς καρπούς και superfood, κλασικά λευκά ψωμιά για όσους επιμένουν φανατικά στο φυσικό προζύμι, αρωματικά ψωμιά που θα γεμίσουν το σπίτι σας με αρώματα από εκλεκτά μυρωδικά όπως χαρούπι, θυμάρι, κύμινο, μπούκοβο και άλλα πολλά ολόφρεσκα αλλά και βιολογικά ψωμιά έρχονται καθημερινά στην πόρτα σας. Επίσης μπορείτε να το βρείτε στα καλύτερα καταστήματα βιολογικών και delicatessen εντός και εκτός της Αθήνας.
Που: online στο Betty 's Bakery
Holy Llama
Και για το τέλος αφήσαμε το Holy Llama, τον πρώτο vegan φούρνο της Αθήνας.
Από το νέο κατάστημα στον Υμηττό καθημερινά ξεφουρνίζονται φρεσκοψημένα κρουασάν βουτύρου, κρουασάν με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, cruffin με πραλίνα, flan και κέικ λεμονιού, μπριός, τσουρέκια, κέικ, μπισκότα, όλα δίχως κανένα ζωικό προϊόν.
Δημιουργοί του Holy Llama είναι η Κελλίνα Δημητριάδη και η Εριέττα Κούρκουλου, τα γλυκά υπογράφει ο έμπειρος ζαχαροπλάστης Alex Pavlov ενώ
τις αλμυρές δημιουργίες η σεφ Σάντρα Μπέρτεν. Αξίζει να το επισκεφτείτε ακόμα κι αν δεν είστε vegan.
Που: Holy Llama, Γρηγορίου Κυδωνιών 8, Υμηττός, Αθήνα