Ένα γαστρονομικό ταξίδι σε ένα εστιατόριο με φόντο την Ακρόπολη.
Aνοιξε τις πόρτες του πριν από περίπου δυο χρόνια φιλοδοξώντας να προσφέρει φιλοξενία όχι μόνο σε όσους θα το επιλέξουν για τη διαμονή τους αλλά και για όλους εκείνους που θα το επισκεφτούν για να απολαύσουν ένα γεύμα στο εστιατόριό του, να κάνουν ένα διάλειμμα για καφέ ή να περάσουν μερικές χαλαρές ώρες στο roof garden με τη συγκλονιστική θέα.
Ο λόγος για το Mira Me Athens, ένα ξενοδοχείο στην Ερμού με ένα rooftop μπαρ-εστιατόριο που υπόσχονται αξέχαστες στιγμές.
Το κτίριο όπου στεγάζεται είναι μια τυπική αθηναϊκή κατοικία του 1925 με το εμπορικό της στο ισόγειο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα. Σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί την κομψότητά του, ενώ ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Ζαχαράκης των a+ architects, που ανέλαβε τον επανασχεδιασμό του, ανέδειξε μαγικά κάθε λεπτομέρεια.
Εμείς επισκεφτήκαμε το εστιατόριο για να απολαύσουμε τις προτάσεις των σεφ Άρη Ρούσσο και Γρηγόρη Μπονιάκο. Το κύριο διαφοροποιό στοιχείο είναι πως πρόκειται για συνταγές εμπνευσμένες από την ελληνική μεσοπολεμική αστική κουζίνα, που «κοιτάνε» προς Γαλλία και Δανία μεριά και μας μεταφέρουν στο σήμερα.
Ασφαλώς, το φαγητό είναι εκείνο που θα σας οδηγήσει στο rooftop, όμως, και η θέα του κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Η θέση του εστιατορίου εξασφαλίζει πανοραμική θέα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα, εκτός από τα διάφορα εκλεκτά εδέσματα, να έχετε στο «πιάτο» την Ακρόπολη, παράλληλα με το αστικό τοπίο του κέντρου. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει τη ματιά σας, πριν ακόμη εντρυφήσετε στον κατάλογο με τις προτάσεις των σεφ.
Μέσα στο εστιατόριο του Mira Me Athens
Υπηρετώντας τις μεσογειακές γεύσεις, πάντα με μια τσαχπινιά στα πιάτα, οι σεφ έχουν δημιουργήσει ένα μενού που δεν φλυαρεί, αφιερωμένο στην ελληνική κουζίνα.
Μάλιστα, επιθυμία τους είναι να εκμεταλλεύονται τις πρώτες ύλες στην εποχή τους και να διατηρούν τη γεύση σε υψηλά επίπεδα. Αλλωστε γι' αυτό επιλέγουν υλικά από μικρούς παραγωγούς, ψάχνουν για «κρυφά» συστατικά, χρησιμοποιούν ξεχασμένες τεχνικές και συνταγές και κάπως έτσι φτιάχνουν ένα σύγχρονο, συναρπαστικό μενού που δεν ξεχνάει να κοιτάει και πίσω, όταν χρειάζεται.
Συγκεκριμένα, δοκιμάσαμε την σαλάτα με φράουλες. Στημένη σε ένα λευκό πιάτο, είχε τέλεια ισορροπία υλικών, με το παντζάρι να εξασφαλίζει σούπερ ενέργεια, ενώ τα υπόλοιπα υλικά συνδράμουν αποτελεσματικά στη φίνα γεύση ολοκληρώνοντας τέλεια τόσο το γαστρονομικό όσο και το εικαστικό αποτέλεσμα.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον βρήκαμε το παστίτσιο, ένα κλασσικό κυριακάτικο πιάτο για κάθε τραπέζι στην Ελλάδα. Στο Mira Me Athens, όμως, γίνεται με χειροποίητο μακαρόνι, μάγουλα μόσχου μαγειρεμένα αργά και με μπεσαμέλ αρωματισμένη με τυριά από τη Νάξο.
Συνεχίσαμε με άλλα τρία κυρίως πιάτα. Το πρώτο ήταν το ριζότο παντζάρι, κατακόκκινο και αρωματικό με κοπανιστή Μυκόνου, θυμάρι και αμύγδαλα και το δεύτερο οι μπάμιες. Μια έκπληξη, καθώς είναι παρεξηγημένες από την παιδική μας ηλικία. Συνδυασμένες με τη μους φέτας, επικρατούσε η λεπτότητα των γεύσεων και ξεχώριζε η αρμονία των υλικών.
Η μεγαλύτερη έκπληξη όλων, ωστόσο, ήταν το χοιρινό με πράσα , σέλινο και μπόλικη...υπομονή. Ενα αληθινό «λουκούμι» με υπέροχα αρώματα.
Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε με τον βασιλιά των γλυκών, τη σοκολάτα, με χειροποίητο marshmallow και παγωτό κόκκινων φρούτων.
Βέβαια, όπως μας ενημέρωσε ο Αρης Ρούσσος, το μενού δεν θα αργήσει να αλλάξει, για να ακολουθήσει την εποχή και να αποκτήσει πιο χειμερινό χαρακτήρα. Συζητώντας, μάλιστα, μαζί του καταλάβαμε πως σκοπός τους είναι να διατηρούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και να δημιουργούν ελεύθερα περισσότερες νέες γεύσεις.
Όλα αυτά συμπληρώνονται από μια εκλεκτή συλλογή κρασιών από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς και από μια προσεγμένη λίστα κοκτέιλ,
δημιουργική και εκλεπτυσμένη. Και το σύνολο όλων αυτών προσφέρει μια ολοκληρωμένη, εμπειρία. Το Mira Me παύει να είναι απλώς ένα εστιατόριο και γίνεται προορισμός. Ιδανικός για μια ρομαντική βραδιά, μια συνάντηση με φίλους ή μια ειδική εκδήλωση.
Στα άμεσα σχέδια είναι η λειτουργία του cafe bistro με αστικό περιβάλλον, δημιουργώντας ατμόσφαιρα back to the future. Το τέλειο σημείο για να απολαύσει κανείς έναν καφέ ή ένα ποτήρι καλό κρασί, ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα gourmet δείπνο. Στα συν το μπαρ που προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία ποτών και cocktails.
Σε κάθε περίπτωση, το μπαλκόνι με την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη που μυρίζει Ελλάδα, αποτελεί και από μόνο του ένας λόγος να επισκεφτείτε το Mira Me. Εξάλλου τo εστιατόριο είναι καλά προστατευμένο για τους μήνες που ο καιρός δεν επιτρέπει το openair γεύμα. Ετσι η μοναδική θέα είναι στη διάθεσή σας απρόσκοπτη, όπως και το μπαρ, στη βραδινή πλευρά του, με τα signature cocktails να ταιριάζουν ιδανικά με τις γεύσεις αλλά και με την όλη ατμόσφαιρα.
«Lemon pie», «Mango negroni», «Red cloud», είναι κάποιες μόνο από τις επιλογές που ξεχωρίσαμε στον κατάλογο.
Ωστόσο, αν γνωρίσετε τους ευγενικούς και φιλόξενους ιδιοκτήτες, την Παρασκευή Κωστή και τον Βασίλη Καραχάλιο, με το ζεστό χαμόγελο, θα καταλάβετε αμέσως από πού πηγάζει αυτή η αρμονία.
Πού: Mira Me Athens, Ερμού 118, Μοναστηράκι, Τηλέφωνο: 215 215 1930