Αυτή την περίοδο έχετε αρκετούς λόγους να αναζητήσετε ένα αυθεντικό παραδοσιακό κρητικό ταβερνάκι ή μεζεδοπωλείο. Πρώτον, γιατί η κρητική κουζίνα μετράει αιώνες παράδοσης αλλά παραμένει αυθεντική και αναλλοίωτη στον χρόνο. Και, δεύτερον, επειδή τη φετινή τηλεοπτική σεζόν είναι επίκαιρη όσο καμιά και ποτέ.
Κι αυτό επειδή τα βράδια η μυθοπλασία της τηλεόρασης μας ταξιδεύει στα χωριά της Κρήτης. Σασμός, Κομάντα και Δράκοι, Καρτ Ποστάλ είναι όλα γυρισμένα στη Μεγαλόνησο κι όλο και κάποιο από τα νόστιμα πιάτα που βλέπουμε θα θέλετε να γευτείτε.
Αν λοιπόν επιθυμήσατε ντάκο, καλτσούνια, χοχλιούς, μαραθόπιτες, πίτα σφακιανή με γέμιση κρητικού ανθότυρου και συνοδευτικό μέλι, γαμοπίλαφο, τσιγαριαστό αρνί και άλλες γεύσεις που θα σας φέρουν στη μνήμη εικόνες και αρώματα από την Κρήτη, κάνοντας μια βόλτα στα ταβερνάκια της Αθήνας θα μηδενίσετε την απόσταση μέχρι τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο ή το Λασίθι, τουλάχιστον όσον αφορά τα νόστιμα πιάτα που θα σερβιριστούν στο τραπέζι σας. Κι όταν μάλιστα συνοδεύονται από ρακή, τσικουδιά ή τοπικό κρασί από τους κρητικούς αμπελώνες, υπό το άκουσμα της κρητικής λύρας, τότε είναι σαν να βρίσκεστε κυριολεκτικά στη «λεβεντογέννα» Κρήτη.
Κατσούρμπος
Εδώ και 16 χρόνια ο Κατσούρμπος δεν απογοητεύει ούτε στιγμή τους λάτρεις της κρητικής κουζίνας. Πρόκειται για έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο στο Παγκράτι που σερβίρει λαχταριστές κρητικές συνταγές και έχει χαρακτηριστεί, μάλιστα, «αναγέννηση της κρητικής Κουζίνας». Ολα συνηγορούν στη διαπίστωση ότι εδώ θα φάτε καλή κρητική κουζίνα. Ακόμα και το όνομά της ταβέρνας που είναι εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ήρωα της αναγεννησιακής κρητικής κωμωδίας του Γεωργίου Χορτάτση.
Το κλασικό ντεκόρ μπακάλικου με τα σκόρδα, τις πιπεριές και τα τσίγκινα σκεύη να κρέμονται, τα καδράκια στους τοίχους και την ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που επικρατεί όλα συνθέτουν έναν χώρο που φαίνεται ξεκάθαρα πως αγαπάει και τιμάει την παράδοση, το παρελθόν και την ιστορία. Ασφαλώς όχι μόνο στο design αλλά και το μενού με συνταγές παραδοσιακά κρητικές.
Διαβολόψωμο γνωστό ως εφτάζυμο, στάκα, εμβληματική σαλάτα Κατσούρμπος με ρόδι, σταμναγκάθι, αμύγδαλα, σύκο και μυζήθρα, χοχλιούς μπουρμπουριστούς, σαλιγκάρια στην πιο κλασσική και ατόφια κρητική συνταγή, ντολμαδάκια, σφακιανόπιτα είναι μόνο μια αρχή πιάτων από το μενού.
Πού: Κατσούρμπος, Αμύντα 2, Παγκράτι, Τηλέφωνο: 210 7222167-8
To Καπλάνι
O Μανώλης Ρωμανάκης στην περιοχή του Κάραβελ έχει δημιουργήσει έναν χώρο σύγχρονης αισθητικής με γεύσεις, όμως, αυστηρά παραδοσιακές του τόπου του, που δεν είναι άλλος από την Κρήτη.
Εχει τα περισσότερα από αυτά που περιμένετε να βρείτε όπως ντάκο, σταμναγκαθοσαλάτα, ντολμαδάκια, χοχλιούς μπουμπουριστούς που τηγανίζονται εκείνη την ώρα, συκωταριά αρνίσια με διάφορα χορταρικά και βότανα, απάκι, φαβέτα και άλλα. Στα κυρίως πιάτα ξεδιπλώνεται όλη η νοστιμιά και το μεγαλείο της απλότητας της κρητικής κουζίνας. Γαμοπίλαφο, αλάνι, κουνέλι, λεμονοριγανάτο, μοσχαρίσια μάγουλα, οφτό αρνί. Η σφακιανόπιτα με θυμαρίσιο μέλι και παγωτό κανέλλα και το μαστιχογλυκό
με αυθεντικό παγωτό καϊμάκι, έχουν τον πρώτο λόγο στα γλυκά.
Πού: To Καπλάνι, Ευφρονίου 47, περιοχή Caravel, Τηλέφωνο: 210 7211161, 210 7211191
Ρακάδικο Καταφύγιο
Το Καταφύγιο είναι μια οικογενειακή επιχείρηση στη Δάφνη που λειτουργεί από το 1999. Η ιστορία του όμως ξεκινά 20 χρόνια πριν. Οταν ο πατριάρχης του κρητικάδικου, Χαράλαμπος ερχόμενος από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου, κουβάλησε στην Αθήνα την ανωγειανή κουλτούρα και γαστρονομία.
Το χειμώνα ο χώρος είναι ζεστός και φιλικός, γεμάτος κρητικές πινελιές ενώ το καλοκαίρι βρίσκει καταφύγιο και δροσιά κάτω από τα πλατάνια στην απέναντι πλατεία.
Το Καταφύγιο που έχει κλείσει τα 22 χρόνια λειτουργίας κουβαλά όλη την κρητική παράδοση στο μενού του τόσο με τα πιάτα όσο και με τις πρώτες ύλες που επιλέγει. Η κουζίνα προμηθεύεται τα προιόντα της ως επί το πλείστον από τη Κρήτη χρησιμοποιεί όμως υλικά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως μανιτάρια από την Εύβοια, πατάτες από τη Νάξο, μαστέλο από τη Χίο και κρασιά από όλη την Ελλάδα.
Πού: Ρακάδικο Καταφύγιο, Αλεξάνδρας 38, μόλις 500 μέτρα από τον σταθμό του μετρό Δάφνη, Τηλέφωνα: 210 9713740, 6972279545 και 6984498132.
To Ραχάτι
Για αυθεντική κρητική κουζίνα στην καρδιά της Ηλιούπολης, το Ραχάτι είναι σταθερή αξία.
Βγάζει και τραπεζάκια στον πεζόδρομο, τα οποία γίνονται ανάρπαστα μαζί με τα πιάτα που σερβίρει: στάκα με αυγά μάτια, λασιθιώτικα χορτοπιτάκια, απάκι χοιρινό και κοτόπουλο, μιξ παραδοσιακών λουκάνικων, μυζηθρόπιτα λασιθιώτικη, ανωγειανή μακαρονάδα, οφτή πατάτα, λασιθώτικα γλυκά τυροπιτάκια είναι μερικά μόνο από τα καλούδια εδώ. Ανάρπαστα γίνονται και τα κρητικά burger. Θα τα συνοδεύσετε ιδανικά με ρακή, ενώ ίσως πετύχετε και κάποιο live με λύρες, βιολιά, λαούτα, μαντολίνα , καθώς συχνά φιλοξενούνται. Θέλει απαραίτητα κράτηση γιατί είναι πάντα γεμάτο!
Πού: Το Ραχάτι, Μαρίνου Αντύπα 93, Ηλιούπολη, Tηλέφωνο: 210 9920207
Το μεζεδοφαγείο του Ζουρίδη
Η οικογένεια Ζουριδάκη έχει παράδοση από το 1920 στις κρητικές γεύσεις, αρχικά στον τόπο τους την Κρήτη και από το 2004, με πρωτοβουλία της τρίτης γενιάς, στον Πειραιά.
Πλέον, πέρα από τα καταστήματα με τα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα της οικογένειας Ζουριδάκη, στον Πειραιά στο Μεζεδοφαγείο του Ζουρίδη θα γευθείτε πιάτα που πατούν στην παράδοση, φτιαγμένα με υλικά της Μεγαλονήσου.
Το κρητικό κοκορέτσι η «μενούζα», χοχλιοί στιφάδο, απάκι Κρήτης, κολοκυθοανθοί με ξινόχοντρο, πιταράκια με γραβιέρα Κρήτης και απάκι, γαρδουμάκια αυγολέμονο, σφακιανόπιτα τηγανισμένη σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με φρέσκια μυζήθρα και μπόλικο μέλι θυμαρίσιο, σφακιανό λουκάνικο τηγανιστό, όλα μαγειρεύονται με αγάπη και σεβασμό στην κρητική παράδοση. Τσικουδιά, μεζέδες, ρακή, τα συνοδεύουν.
Πού: Mεζεδοφαγείο του Ζουρίδη, Γούναρη & Νικήτα 1, Πειραιάς, τηλέφωνο 210 411 1108