Σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Κολωνακίου, στην Πατριάρχου Ιωακείμ, υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο αλλιώτικο από τα άλλα.
Το όνομά του Kokakias και όπως είναι προφανές ταΐζει τους Αθηναίους με κοκ, κάνοντας τους να τα επαναπροσδιορίσουν και να τα αγαπήσουν. Τα κοκάκια εδώ, δεν είναι όπως τα ξέρουμε. Το καλτ και για πολλούς «αδιάφορο» γλυκό παίρνει άλλη μορφή, γεμίζει με gianduja, bitter πορτοκάλι και μεταμορφώνεται σε μιλφέιγ.
Ο δρόμος μας έβγαλε στο Kokakias ένα ηλιόλουστο μεσημέρι, καθώς η φήμη του έχει σκορπίσει στην Αθήνα, κάνοντας ξαφνικά πολλούς να μιλούν για ένα κολωνακιώτικο ζαχαροπλαστείο που ειδικεύεται στα κοκ. Το λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο ξεχωρίζει λόγω της νέον επιγραφής που γράφει με μεγάλα γράμματα Kokakias, ενώ περιτριγυρίζεται με φωτάκια και φυτά. Το μάρμαρο και το ροζ κυριαρχεί στον χώρο, ωστόσο, τα μάτια πέφτουν κατευθείαν στη μεγάλη βιτρίνα με τα κοκ, που πραγματικά δεν πήγαινε ο νους ότι μπορεί να έχουν τόσες πολλές παραλλαγές.
Οι άνθρωποι πίσω από το ζαχαροπλαστείο Kokakias
Πίσω από το Kokakias βρίσκονται δύο αδέλφια, ο Χρήστος και η Κυριακή Μαραγκόζογλου, ιδιοκτήτες των εστιατορίων Καρδερίνα και Κάππαρη. Μετά από μια μακροχρόνια επιτυχημένη πορεία στο χώρο της εστίασης και έχοντας αποκτήσει μια τεράστια εμπειρία και κατανόηση πάνω στο τι ζητάει ο κόσμος, τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο κονσεπτικό ζαχαροπλαστείο.
Η ιδέα γεννήθηκε ξαφνικά επάνω σε μια συζήτηση και γρήγορα το Kokakias πήρε «σάρκα και οστά». Τα δύο αδέλφια, όπως μας είπαν, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εξειδικευμένο ζαχαροπλαστείο που θα δουλεύει και θα τελειοποιεί αποκλειστικά και μόνο ένα προϊόν.
Ο εντυπωσιακός κατάλογος του Kokakias
Γιατί, όμως, επέλεξαν το κοκ και όχι κάποιο άλλο γλυκό; Η απάντηση ήρθε αβίαστα και αμέσως νιώσαμε τα vibes αγάπης γι' αυτό που κάνουν με μεράκι και μπόλικη φαντασία. «Πιστεύουμε ότι το κοκ αν και είναι ένα από τα πιο παλιά και αγαπημένα ελληνικά γλυκά που κυρίως συνόδευε τις παιδικές μας αναμνήσεις είχε μείνει ανεκμετάλλευτο και στάσιμο μέσα στη πάροδο του χρόνου», μας λένε.
Η φιλοσοφία μας είναι να ξεκινάμε τις παρασκευές των γλυκών μας αποκλειστικά από πρώτες ύλες
«Θέλουμε να αλλάξουμε την οπτική που έχουν όλοι για το κοκ δημιουργώντας νέες και ευφάνταστες παραλλαγές και γεύσεις γλυκών σε κοκ! Για να σας δώσουμε μια μικρή γεύση εκτός του κλασσικού κοκ που γνωρίζουμε και αγαπάμε όλοι έχουμε δημιουργήσει κοκ με γεύση τιραμισού, μιλφέιγ, cheesecake, προφιτερόλ με κοκ αντί για σουδάκια και άλλες 19 πρωτότυπες γεύσεις οι οποίες συνεχώς θα εμπλουτίζονται και θα αλλάζουν αναλόγως με την εποχή», προσθέτουν.
Ολα τα κοκ παρασκευάζονται από την αρχή μέχρι και το τέλος στο παρασκευαστήριο εντός του ζαχαροπλαστείου από την pastry chef Λίνα Μπούρα και την ομάδα της. «Η φιλοσοφία μας είναι να ξεκινάμε τις παρασκευές των γλυκών μας αποκλειστικά από πρώτες ύλες που επεξεργαζόμαστε εμείς δίνοντας έτσι στους πελάτες μας ένα εντελώς χειροποίητο αποτέλεσμα», υποστηρίζουν. Και αυτό φαίνεται σε κάθε μπουκιά. Οι κρέμες με γεύσεις κάθε λογής θυμίζουν σύννεφο και λιώνουν στο στόμα, ενώ τα ψωμάκια των κοκ είναι όσο μελωμένα και αφράτα πρέπει. Ολα μαζί δένουν και σκάνε σαν πυροτέχνημα στο στόμα. Το δικό μας αγαπημένο το φερέρο και το κοκ με φιστίκι.
Οι ιδέες, φυσικά και δεν σταματούν. Τώρα, που ξεκινά η περίοδος της νηστείας το ζαχαροπλαστείο Kokakias ετοιμάζεται να γεμίσει τα κοκ με κρέμα χαλβά, ενώ θα υπάρχουν και vegan επιλογές. Το είπαμε, άλλωστε, πως το κοκάκι εδώ «παίζει» αλλιώς. Αλλά και πάλι δεν είναι μόνο αυτό…
Σε έναν περίπου μήνα θα ξεκινήσουν live παρασκευή κοκ που θα γεμίζει με παγωτό! Φυσικά, όταν ανοίξει ο καιρός τα κοκ θα μεταμορφωθούν σε παγωτό, κάνοντας το ζαχαροπλαστείο Kokakias προορισμό των απανταχού γλυκατζήδων.