Γιαγιά Κούκου: Το νέο γαστρονομικό στέκι της Αθήνας έρχεται από την Κύθνο και σερβίρει γιαγιαδίστικο φαγητό - iefimerida.gr

Γιαγιά Κούκου: Το νέο γαστρονομικό στέκι της Αθήνας έρχεται από την Κύθνο και σερβίρει γιαγιαδίστικο φαγητό

Γιαγιά Κούκου στο κέντρο της Αθήνας
Γιαγιά Κούκου στο κέντρο της Αθήνας

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού άνοιξε το νέο γαστρονομικό στέκι στο κέντρο της Αθήνας με κυκλαδίτικο αέρα που αναμένεται να γίνει talk of the town.

Ο λόγος για το «Γιαγιά Κούκου», ένα εστιατόριο με περίεργο όνομα, που σερβίρει μαμαδίστικο ή μάλλον γιαγιαδίστικο ελληνικό φαγητό με μοντέρνο twist και γκουρμέ πινελιές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ομάδα διαφορετικών ανθρώπων, ο Νίκος, ο Αντρέας, ο Αλέξης, ο Δημήτρης, ο Χρήστος, ο Τάκης και η Αναστασία ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφεραν στην πρωτεύουσα το πολύ πετυχημένο project του «Γιαγιά Κούκου» της Κύθνου.

Το αδελφάκι του, το ρακάδικο «Πρωτοράκι - Γιαγιά Κούκου» βρίσκεται στο Περιστέρι και μετρά ήδη 10 χρόνια ζωής. Ποια είναι όμως η «Γιαγιά Κούκου»; Η ομάδα κρατά επτασφράγιστο μυστικό την έμπνευση του ονόματος.

Ωστόσο, αν βρεθείτε στο υπέροχα διακοσμημένο χώρο τους, που μοιάζει με vintage σπίτι, δοκιμάσετε τα λαχταριστά, «πειραγμένα» πιάτα του και γευτείτε ένα ποτήρι κρασί από τις ελληνικές ετικέτες, μπορεί να σας εκμυστηρευτούν την ιστορία της «Γιαγιάς Κούκου»!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία εκ των μελών της ομάδας, η Αναστασία Ναζαριάν μίλησε στο Iefimerida.gr και μας συστήνει τη νέα γαστρονομική άφιξη της Αθήνας.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και την ομάδα σας

Η ομάδα μας δραστηριοποιείται στην εστίαση αρκετά χρόνια. Κάποιοι από εμάς ασχολούνται με τη διαχείριση χώρων εστίασης και τη λειτουργία, ενώ άλλοι με την κουζίνα. Βέβαια, κάποιοι προέρχονται από άλλους εργασιακούς τομείς, όπως στελέχη επιχειρήσεων και από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και αυτοί είναι σχεδόν 10 χρόνια στο χώρο της εστίασης.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του «Γιαγιάς Κούκου»; Πώς εμπνευστήκατε το όνομα;

Η ιστορία ξεκινάει πριν 10 χρόνια, στα πρώτα χρόνια της κρίσης, όταν επιλέξαμε να κάνουμε την αρχή δημιουργώντας ένα παρεΐστικο ρακάδικο με ιδιαίτερη κουζίνα. Ίσως στην αρχή ξένισε τους θαμώνες του, οι οποίοι περίμεναν κάτι πιο απλό, όπως π.χ. ποικιλίες που συνηθίζονταν τότε στους αντίστοιχους χώρους. Αυτό ήταν το «Πρωτοράκι - Γιαγιά Κούκου» στο Περιστέρι. Η συνέχεια ήρθε στην Κύθνο το 2019, όπου εξελίχθηκε το «Γιαγιά Κούκου» σε εστιατόριο ελληνικής κουζίνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, το 2020, όταν εντάχθηκε στην ομάδα μας ο σεφ Νίκος Ευσταθίου, ο οποίος αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέλος της ομάδας μας, με εμπειρία σε κουζίνες του εξωτερικού και σε αθηναϊκά μαγαζιά, η εξέλιξη του «Γιαγιά Κούκου» ήταν ραγδαία και πλέον είμαστε must visit προορισμός στην Κύθνο. Όσο για το όνομα, έχει περάσει πλέον στη σφαίρα του urban legend το πώς προήλθε.

Είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν οι πελάτες μας. Αν ρωτήσετε τον καθένα μας ξεχωριστά, θα σας πει μια διαφορετική ιστορία για το όνομα! Η αλήθεια είναι μάλλον στην ιστορία του Αλέξη (ο οποίος εμπνεύστηκε το όνομα), αλλά θα μας επιτρέψετε να μην αποκαλύψουμε όλα μας τα μυστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχετε ήδη ένα πετυχημένο εστιατόριο στην Χώρα της Κύθνου. Τι σας έκανε να το φέρετε και στην Αθήνα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την επιλογή της συνέχειας του «Γιαγιά Κούκου» στην Αθήνα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η «καψούρα» μας με το κέντρο της Αθήνας είναι ο βασικός. Θέλουμε να μεταφέρουμε το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα του «Γιαγιά Κούκου» της Κύθνου, να δροσίσουμε την πλατεία Αγίας Ειρήνης και να φέρουμε τον θερμιάτικο αέρα (όπως λένε οι ντόπιοι την Κύθνο) και στα σοκάκια της πρωτεύουσας.

Προφανώς, έτσι μπορούν εύκολα όλο το χρόνο να μας επισκεφτούν και να γευτούν την κουζίνα μας όσοι μας ξέρουν από την Κύθνο, αλλά και όσοι δεν έχουν καταφέρει να επισκεφτούν το νησί με τις 99 παραλίες.

Ποιες είναι οι γεύσεις και τα υλικά που χρησιμοποιείται για τα πιάτα σας; Έχετε κάποια αγαπημένα που είναι must try;

Το να πρωτοτυπήσεις σε υλικά, γεύσεις και εμφάνιση πιάτων είναι κάτι που, εκτός από δύσκολο, πλέον δεν μας ενδιαφέρει. Θέλουμε η εμπειρία που θα βιώνουν οι επισκέπτες μας να τους μεταφέρει γευστικά στην παράδοση (με μια πιο φρέσκια προσέγγιση σε κάποια πιάτα), αλλά είναι σημαντικό και για εμάς να προωθήσουμε ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα. Είμαστε σε ένα χώρο στο κέντρο της Αθήνας που, παρά το μικρό διάστημα λειτουργίας μας, έχει επισκεφτεί πάρα πολλούς ξένους τουρίστες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλουμε να τους κάνουμε να γνωρίσουν υλικά και γεύσεις που δεν τους είναι οικεία. Μπορώ να πω ότι η ανταπόκριση που έχουμε σε ό,τι τους προτείνουμε είναι εντυπωσιακά καλή. Σκοπός μας είναι η συνεργασία με μικρούς Έλληνες παραγωγούς που κάνουν πρωτοποριακή δουλειά στην παραγωγή πρώτων υλών, ώστε, μέσα από αυτή τη συνεργασία, να αναδείξουμε τη δική μας αντίληψη για τη γεύση αξιοποιώντας τα προϊόντα τους. Το τι πρέπει να δοκιμάσει κάποιος από το μενού μας εξαρτάται από το ποιον ρωτήσετε από εμάς.

Εγώ έχω 4-5 αγαπημένα πιάτα που ξεχωρίζω, ενώ οι συνεταίροι μου μπορεί να σας προτείνουν διαφορετικά πιάτα. Το μενού μας έχει δημιουργηθεί με πολλή αγάπη και αμέτρητες δοκιμές. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια πιάτα, θα ξεκινούσα με τη «δική» μας παστιτσάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, οι χειροποίητες πίτες μας ανταποκρίνονται πλήρως στο πρώτο κομμάτι του ονόματός μας. Σίγουρα όμως, για μένα, ξεχωρίζει και θα συζητηθεί στην Αθήνα τον ερχόμενο χειμώνα, όσο κι αν ακούγεται υπερφίαλο, η μελιτζάνα παπουτσάκι με σιγομαγειρεμένο αρνί και αρσενικό Νάξου.

Πείτε μας για την ατμόσφαιρα και την διακόσμηση. Από πού αντλήσατε έμπνευση; Παίζει ρόλο σε ένα εστιατόριο;

Η διακόσμηση και η ατμόσφαιρα δεν επηρεάζουν μόνο την αισθητική του χώρου αλλά και την ψυχολογία του πελάτη. Ένας καλαίσθητος και ευχάριστος χώρος μπορεί να κάνει τον πελάτη να αισθανθεί άνετα και χαλαρά, ενισχύοντας τη συνολική γευστική εμπειρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, η προσεγμένη διακόσμηση μπορεί να διαφοροποιήσει το εστιατόριο από τον ανταγωνισμό και να το καταστήσει έναν δημοφιλή προορισμό. Στο εστιατόριό μας, το concept είναι η ζεστασιά και η φιλοξενία στο «σπίτι της γιαγιάς».

Χρησιμοποιήσαμε παραδοσιακά στοιχεία διακόσμησης, όπως παλιά έπιπλα, κεντήματα σε κάδρα και διακοσμητικά πιάτα που θυμίζουν το εσωτερικό ενός παραδοσιακού ελληνικού σπιτιού. Τα χρώματα που επιλέξαμε είναι ζεστά και φιλόξενα, όπως οι αποχρώσεις του μπεζ, με κυρίαρχο στοιχείο μια ροζ ταπετσαρία με λουλούδια, όπως αυτές που στόλιζαν παλιά τα σπίτια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, η διακόσμηση και η ατμόσφαιρα πρέπει να συνδυάζονται αρμονικά με την κουζίνα και την εξυπηρέτηση, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη και αξέχαστη εμπειρία στους πελάτες μας. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια της Γεωργίας Τηλιγάδα, της interior designer που πλέον θεωρούμε μέλος της ομάδας μας. Η συμβολή της στους χώρους μας όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ σημαντική και συχνά ανιδιοτελής.

Τι κρασιά θα πιούμε στη «Γιαγιά Κούκου»;

Η λίστα των κρασιών μας είναι 100% ελληνική. Από την αρχή δεσμευτήκαμε να προσφέρουμε μόνο ελληνικά κρασιά, συνεργαζόμενοι με μικρούς αμπελώνες. Παράλληλα με το μενού μας, επιλέγουμε κρασιά που όχι μόνο είναι ποιοτικά, αλλά ταιριάζουν ιδανικά με τα πιάτα μας.

Η λίστα αυτή είναι δυναμική και αλλάζει ανάλογα με τη διάθεσή μας και την εποχή. Πρώτα δοκιμάζουμε εμείς τα κρασιά και, αν μας ικανοποιήσουν, τα προτείνουμε και στους πελάτες μας. Και φυσικά, πίνοντας μαζί μας, και αν καταφέρετε να μας «μεθύσετε», ίσως έχετε την ευκαιρία να εκμαιεύσετε το μυστικό πίσω από το όνομα της «Γιαγιάς Κούκου»!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιαγιά Κούκου Athens: Παναγή Σκουζέ 4, πλατεία Αγίας Ειρήνης

Γιαγιά Κούκου Κύθνος: Χώρα Κύθνου

Πρωτοράκι - Γιαγιά Κούκου: Πελασγίας 7, Περιστέρι

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ