Επισκεφθήκαμε το γνωστό φιλιππινέζικο-ιαπωνικό εστιατόριο που μεταφέρθηκε από τη Βούλα στη Γλυφάδα, παρακολουθήσαμε τον σεφ Τριαντάφυλλο Πνευματικό να φτιάχνει rolls με φρέσκα ψαριά και θαλασσινά και δοκιμάσαμε τα πιο value for money sushi στα Νότια Προάστια.
Τι είναι το sushi βουντού; Γιατί καρφώνουμε τον τόνο με τηγανητά noodles από φαγόπυρο; Τι σχέση έχει το κανταΐφι με το wasabi και τα uramaki roll; Τι κάνει ένας σεφ ιδιωτικών, πολυτελών γιοτ όταν δεν βρίσκεται στο πέλαγος φτιάχνοντας sushi για VIP; Αυτές και άλλες πολλές απορίες λύσαμε μπαίνοντας στην κουζίνα του φιλιππινέζικου εστιατορίου Boracay, στην οδό Γιαννιτσοπούλου, στη Γλυφάδα. Μια value for money επιλογή για νόστιμο σούσι στα Νότια Προάστια.
Το Boracay, μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στη Βούλα, μεταφέρθηκε στη Γλυφάδα, στη ζωηρή γειτονιά γύρω από την Πλατεία Εσπερίδων, η οποία πλέον αποτελεί την καρδιά του fooding και της διασκέδασης στον αθηναϊκό Νότο.
Υπό νέα διεύθυνση, με σταθερή όμως την καλή σχέση ποιότητας/τιμής που έκανε το Boracay να ξεχωρίζει, το εστιατόριο παίζει δημιουργικά με την πανασιατική κουζίνα, έχοντας στον πυρήνα του τη φιλιππινέζικη κουλτούρα με έντονες επιρροές από την Ιαπωνία. Είναι ένα feelgood μαγαζί για να απολαύσεις σούσι, τα οποία, εκτός από καλή ποιότητα και ωραία γεύση, έχουν και χιούμορ, όπως τα Voodo Rolls με τόνο, τρούφα, φρέσκο κρεμμυδάκι.
Το Boracay έχει, επίσης, καταπληκτικά ορεκτικά, όπως το Salmon Tataki με καψαλισμένο σολομό, αυγά χελιού και μια ακαταμάχητη σος από χαλεπένιο (Jalapeno), μια ποικιλία πιπεριάς τσίλι με λεία σάρκα ή οι γλυκές και πικάντικες μπουκιές γαρίδας Rock Shrimp Tempura.
Μπαίνω στην κουζίνα την ώρα που ο σεφ Τριαντάφυλλος Πνευματικός κάνει ανελέητο βουντού σε ένα κομμάτι φρέσκου τόνου, καρφώνοντας στα sushi rolls λεπτές βρώσιμες «βελόνες» φτιαγμένες από τηγανητά noodles φαγόπυρου.
Ο Τριαντάφυλλος Πνευματικός ξέρει από καλό, φρέσκο ψάρι. Έμπειρος σεφ για πολλά χρόνια σε πριβέ υπερπολυτελή γιοτ, τα οποία νοικιάζουν VIP για τις περιηγήσεις τους στα ελληνικά νησιά, έχει έναν τρόπο όχι απλώς να φτιάχνει νόστιμο σούσι, αλλά να του δίνει και δημιουργικές gourmet πινελιές που αναβαθμίζουν το ασιατικό street food σε μια γαστρονομική απολαυστική εμπειρία. Κι αυτό είναι το σημείο που κάνει το Boracay να ξεχωρίζει: συνδυάζει το καλό, ψαγμένο σούσι με ανταγωνιστικές τιμές.
Ένα feelgood, τίμιο μαγαζί με ωραίο sushi
Στη συμβολή των οδών Γιαννιτσοπούλου και Βασιλέως Γεωργίου Β', σε αυτό το μικρό sushi bar με την ανοιχτή κουζίνα και τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, με την τοιχογραφία της γνωστής street artist Μελίνας Κοέν να δεσπόζει στον χώρο, συγκλίνουν άνθρωποι που ξέρουν τι σημαίνει καλή εστίαση: Ο Anton Alexandrov, ο οποίος κρατά ως υπεύθυνος το τιμόνι του μαγαζιού, έχει εμπειρία 27 χρόνων στη διεθνή γαστρονομία και προέρχεται από πολύ μεγάλα εστιατόρια στην Αμερική, στην Κύπρο και στο Λονδίνο, όπως το Sushi Samba, το διάσημο ιαπωνικό εστιατόριο που βρίσκεται στον 39ο όροφο του ουρανοξύστη Heron Tower στο City.
Ο σεφ Τριαντάφυλλος Πνευματικός, που ξεκίνησε από κρητική κουζίνα, αλλά το πάθος του για την ασιατική κουλτούρα τον οδήγησε πριν χρόνια στο sushi, μετά από μια πολύ δημιουργική θητεία δίπλα σε Ιάπωνες σεφ γνωστών εστιατορίων δούλεψε στην κουζίνα του Hama και του Huracan στη Γλυφάδα και ως private chef διασήμων σε ιδιωτικά σκάφη στο Αιγαίο.
Ενώ ο Στράτος Γιαννακόπουλος, ο οποίος ευθύνεται για το εξαιρετικό σέρβις που χαρακτηρίζει το Boracay, ανήκει στην ομάδα του διάσημου Scorpios στη Μύκονο, που φημίζεται διεθνώς για την premium εξυπηρέτηση.
Είχα επισκεφθεί παλαιότερα το Boracay, όταν βρισκόταν στη Βούλα και ανήκε τότε στον Ελληνοφιλιππινέζο Νίκο Στασινόπουλο. Τον Μάρτιο του 2022 το εστιατόριο μεταφέρθηκε στη Γλυφάδα, και από τον περασμένο Σεπτέμβριο συνεχίζει υπό νέα διοίκηση να λειτουργεί με άλλη ομάδα, εξυπηρετώντας με ένα μεγάλο, καινούργιο μενού 59 πιάτων τόσο τους πελάτες του εστιατορίου -καθημερινά εκτός Δευτέρας- όσο και το delivery στα Νότια Προάστια.
Τι αξίζει να δοκιμάσετε: Δώστε έμφαση στο sushi και στο Tataki
Περνώντας πολύ συχνά έξω από το Boracay έβλεπα πολλούς Ασιάτες να κάθονται στα ξύλινα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο ή στις μπάρες κατά μήκος της τζαμαρίας απέναντι από την open space κουζίνα. Αν ένα ασιατικό ελληνικό μαγαζί το επισκέπτονται οι Ασιάτες, κάτι καλό θα κάνει, σκέφτηκα.
Μέσα στα Χριστούγεννα το επισκεφθήκαμε και δοκιμάσαμε διάφορα πιάτα σούσι και μια miso σούπα με τόφου και φύκια. Πιο πολύ απ' όλα όσα είχαμε δοκιμάσει μας άρεσε το Spicy Tuna Rolls με το καταπληκτικό ταρτάρ τόνου, και το Salmon Teriyaki με τη γαρίδα tempura σε πικάντικη μαγιονέζα και τεριγιάκι sause.
Δεν τρελάθηκα με τη miso soup, αντιθέτως με την παρέα μου που τη βρήκε πολύ γευστική, αλλά δεν είμαι αντικειμενικός, γιατί δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το φύκι. Η όλη εμπειρία, αλλά και η σχέση τιμής και ποιότητας, ήταν εξαιρετική και μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Καλό, άμεσο και ευγενικό σέρβις, ωραία cosy ατμόσφαιρα, pet friendly μαγαζί με ευγενικούς ανθρώπους που έφεραν κατευθείαν νερό στο σκυλάκι μας και το κέρασαν χοιρινό.
Σε μια δεύτερη επίσκεψη δώσαμε λίγη παραπάνω έμφαση στα ορεκτικά, δοκιμάσαμε Rock Shrimp Tempura, με γαρίδες σε ωραία γλυκιά μαγιονέζα, και το Salmon Tataki, ένα πιάτο που αξίζει να επιλέξετε.
Ξεκινήστε με αυτό, είναι πολύ γευστικό, με την ευγενική αλλά πικάντικη γεύση του καψαλισμένου σολομού σε μια γευστική σος από πιπεριά χαλεπένιο, πασπαλισμένο με φύτρες σκόρδου και με αυγό από χέλι.
Συνεχίσαμε με τραγανή πάπια και με wasabi rolls, που συνδυάζουν τη γαρίδα tempura με κρέμα τυριού, μάνγκο, αβοκάντο, μαγιονέζα wasabi και κανταΐφι.
Kλείσαμε με τα περίφημα Voodo Roll, για να μη φύγουμε χωρίς να κάνουμε το... απαραίτητο βουντού στον τόνο.
Πώς οι Ισπανοί αποικιοκράτες ανέδειξαν τη γαστρονομία των Φιλιππίνων
Τι ιδιαίτερο έχει η φιλιππινέζικη κουζίνα και σε τι διαφέρει από την ιαπωνική; Χωρίς να το περιμένουμε, αφού όλοι μάλλον πιστεύουμε πως είναι κάτι πολύ εξωτικό, η φιλιππινέζικη κουζίνα είναι πιο οικεία σε εμάς τους Ευρωπαίους από την ιαπωνική, αφού ενσωματώνει πολλά στοιχεία από την ισπανική γαστρονομία. Ουσιαστικά η φιλιππινέζικη κουζίνα αποτελεί ένα δημιουργικό πάντρεμα των 7.641 νησιών του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων στον Ειρηνικό με γεύσεις, υλικά, τεχνοτροπίες που «μετάγγισαν» στους Φιλιππινέζους οι Ισπανοί αποικιοκράτες του 16ου αιώνα.
Για 300 χρόνια οι Φιλιππίνες αποτελούσαν τμήμα της Ισπανικής Αυτοκρατορίας, έτσι η γαστρονομική τους ταυτότητα δέχθηκε έντονες επιρροές από τους Ισπανούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έκαναν τη φιλιππινέζικη κουζίνα διάσημη σε όλο τον κόσμο. Τα μπαχάρια πρωτοστατούν, δίνοντας σε πιάτα με λαχανικά, ψάρια, θαλασσινά και κρέας, πικάντικες, πολύ ενδιαφέρουσες νότες.
«Σε αντίθεση με την ιαπωνική κουζίνα, την οποία χαρακτηρίζει ο μινιμαλισμός, η φιλιππινέζικη κουζίνα είναι πιο spicy και δημιουργική, καθώς εμπλουτίζεται με περισσότερα ασιατικά μπαχαρικά, όπως το κάρυ, πιπέρια, ιδιαίτερες γεύσεις, απροσδόκητους συνδυασμούς λαχανικών», εξηγεί στο iefimerida ο Anton Alexandrov, η ψυχή του νέου Boracay.
Info: Boracay, Γιαννιτσοπούλου 6, Γλυφάδα, τηλ.: 2109689500
instagram.com/boracaygr | facebook.com/Boracay.gr
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 16:00 έως 00:00 | Σάββατο: 12:00 με 01:00 | Κυριακή: 13:00 με 23:00
Tιμές: €25 το άτομο κατά μέσο όρο χωρίς κρασί | €30-35 με κρασί