Η πλούσια φύση και η άγρια ζωή του Μαραθώνα αποτελούν μια ολοκληρωμένη απόδραση για βόλτα και πεζοπορία, χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθείτε ιδιαίτερα από την Αθήνα.
Συμβαίνει το εξής παράδοξο με τον Μαραθώνα: Παρόλο που η άνοιξη του ταιριάζει «γάντι», ο περισσότερος κόσμος μοιάζει να τον ξεχνάει και να επιλέγει την Πάρνηθα για μια ολοκληρωμένη απόδραση ή πεζοπορία, χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνεί ιδιαίτερα από την Αθήνα. Κι όμως όταν ξαναβρεθεί εκεί κάποιος, η εικόνα του Μαραθώνα και οι περιπατικές του διαδρομές προκαλούν μια μικρή έκπληξη. Οπως αυτή με το φαράγγι της Οινόης.
Ενα τοπίο γαλήνιο, με αφετηρία τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης όπου μια απρόσμενη «βεντάλια» ξετυλίγεται με τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση και ένα πολύ γραφικό εκκλησάκι.
Το Φαράγγι της Οινόης στον Μαραθώνα, μια από τις ωραιότερες ανοιξιάτικες πεζοπορίες
Φτάνοντας, στον Πύργο της Οινόης, παρκάρετε στον άπλετο χώρο που απλώνεται μπροστά σας. Για την ιστορία, ο Πύργος χτίστηκε το 1250 μ.Χ. από τον Όθωνα Δελαρός, γενάρχη του ελληνικού κλάδου του ομώνυμου οίκου ευγενών από τη Βουργουνδία, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Δ΄ Σταυροφορίας, το 1204 μ.Χ., και έγινε άρχοντας του Δουκάτου των Αθηνών. Διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση καθώς πριν μερικά χρόνια έγιναν κάποιες εργασίες ανακαίνισης που σεβάστηκαν τη μεσαιωνική μορφή του.
Από τον Πύργο στα αριστερά ξεκινά ένας ελαφρώς ανηφορικός χωματόδρομος, που εισάγει στο φαράγγι του Χάραδρου και οδηγεί σε 3,8 χλμ. στο φράγμα του Μαραθώνα.
Μετά από περίπου δέκα λεπτά διαδρομής εμφανίζονται μια μια οι εκπλήξεις: τρεχούμενα νερά σε ένα μικρό συντριβανάκι, λουλουδιασμένα τοπία, κοάσματα από βατράχια, ένα αρχαίο υδραγωγείο, σημείο από όπου αντλούν νερό σύγχρονοι αγωγοί. Καταλήγει στο φράγμα της Λίμνης του Μαραθώνα, από μια οπτική γωνία που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί. Συνολικά, η διαδρομή έχει μήκος 8,2 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει πως, υπολογίζοντας τις στάσεις για να απολαύσετε την ομορφιά του τοπίου και να τραβήξετε τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, θα χρειαστείτε συνολικά περίπου τρεις ώρες.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η επιστροφή. Επιβάλλεται μια στάση στο γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων με το πλακόστρωτο αυλόγυρο και τα επιβλητικά πλατάνια. Αξίζει να σημειωθεί πως φιλοξενείται στον ίδιο ακριβώς χώρο με τον αρχαίο ναό του Πυθίου Απόλλωνος, καθώςμόλις λίγα μέτρα μακρύτερα εντοπίζονται τα απομεινάρια του αρχαίου αυτού λατρευτικού κέντρου μισοβυθισμένα στον πυκνό υδροβιότοπο. Ακριβώς δίπλα και ένας αμφιθεατρικός χώρος που μοιάζει με μικρό Αρχαίο θέατρο για λίγη ξεκούραση, μία τελευταία «διακοπή» για φωτογραφίες και «μίνι σύσκεψη» για το τι μέλει γενέσθαι.
Η παραλία του Μαραθώνα απέχει μόλις 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον Πύργο της Οινόης και είναι ότι πρέπει για μια βουτιά μετά από μια τρίωρη πεζοπορία. Εκεί θα βρείτε και την ψαροταβέρνα του Ψαρά για ουζομεζέδες και φρέσκο ψάρι που φέρνει καθημερινά με το καϊκι του.
Σε κάθε περίπτωση, όπου κι αν καταλήξετε, θα απολαύσετε ηλιοβασίλεμα και θέα στην παραλία, που μοιάζει τόσο κοντά και τόσο μακριά την ίδια στιγμή.