Ο νέος σεφ του εστιατορίου του ξενοδοχείου Radisson Blu Park, Στέφανος Κολυμάδης, βάζει στο επίκεντρο ελληνικά υλικά κορυφαίας ποιότητας, δημιουργώντας πιάτα που συνδυάζουν την ντόπια παράδοση με τη φρέσκια μαγειρική του ματιά.
Βουτηγμένο στο πράσινο και τις γήινες αποχρώσεις, το 10 Urban Roof μοιάζει με φυσική ακολουθία του γειτονικού Πεδίου του Άρεως. Για την ακρίβεια, το στιλάτο εστιατόριο είναι σαν να συνεχίζει τη ζωντάνια του εμβληματικού αυτού πάρκου προς τον ουρανό αφού βρίσκεται στον 10ο όροφο, ενός ξενοδοχείου ορόσημου για την πόλη.
Το εξωτικό σκηνικό ξεκινάει, από έξω προς τα μέσα, με την άνετη πισίνα και το ντιζαϊνάτο μπαρ που δεσπόζουν στο κέντρο της ευρύχωρης ταράτσας, η οποία είναι γεμάτη τροπικά φυτά. Η εντυπωσιακή γυάλινη τζαμαρία προσφέρει περιμετρική θέα σε ό,τι ωραιότερο έχει να επιδείξει όχι μόνο η γύρω περιοχή αλλά και η Αθήνα ολόκληρη.

Η ανανεωτική οπτική του σεφ Στέφανου Κολυμάδη
Η φιλοσοφία της κουζίνας του νέου σεφ βασίζεται στην ανάδειξη της εκλεκτής ελληνικής πρώτης ύλης με απλούς αλλά δημιουργικούς τρόπους. Από την πρώτη ματιά στον κατάλογο φαίνεται ότι ο σεφ ουσιαστικά παραλλάσσει κλασικές συνταγές της ελληνικής, και όχι μόνο, παράδοσης δίνοντας σε κάθε περίπτωση στα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Όπως για παράδειγμα στο ορεκτικό με τη burrata Κερκίνης του Μπέκα και την κρέμα μυρωδικών που αν και έντονα σκορδάτη ήταν γεμάτη σε αρώματα φρέσκου βασιλικού και ισορροπούσε καλά με την πλούσια βουτυράτη νοστιμιά του τυριού. Η γλύκα της ψητής ντομάτας και η οξύτητα της κάπαρης που επίσης περιείχε αυτό το πιάτο έκαναν ωραίο γευστικό παιχνίδι συμπληρώσεων και αντιθέσεων με τα υπόλοιπα στοιχεία, σε κάθε μπουκιά.
Τα πιάτα του εστιατορίου που ξεχωρίζουν
Νόστιμη ήταν και η διακριτικά καπνισμένη ψητή μελιτζάνα, η οποία, αν και θα περίμενε κανείς να έρθει ζεστή ή έστω χλιαρή, σερβίρεται κρύα με τραγανό καρύδι, σάλτσα ντομάτας-πιπεριάς Φλωρίνης και φέτα. Μια φίνα εκδοχή της γνωστής μας μελιτζανοσαλάτας που της λείπουν μεν οι εντάσεις της παραδοσιακής βερσιόν, που έχουμε συνηθίσει να γευόμαστε εμείς που την ξέρουμε, αλλά παραμένει μια καλή ιδέα αφού διατηρεί το γευστικό πυρήνα της αφετηρίας της.


Όσο για το πιο ενδιαφέρον πιάτο της βραδιάς δεν ήταν άλλο από τα σκιουφιχτά με ταρτάρ γαρίδας Πρέβεζας. Ο σεφ εδώ τόλμησε να συνδυάσει το μαεστρικό μαγείρεμα με τη γοητεία του ωμού και το αποτέλεσμα μάλλον τον δικαίωσε. Η πλούσια ντοματένια σάλτσα που είχε βάση την μπισκ γαρίδας όχι μόνο έντυσε επαρκώς τα ζυμαρικά αλλά έδεσε ευχάριστα με το ολόφρεσκο θαλασσινό χωρίς να υπερκαλύπτει την ντελικάτη γεύση του.
Απολαυστικά γλυκό φινάλε και έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα
Το γλυκό ήταν μια δροσερή ευχάριστη έκπληξη με πολλά επίπεδα απόλαυσης: σορμπέ πορτοκάλι γεμάτο αρώματα, κρέμα αμυγδάλου με βελούδινη υφή, μια διακριτική νότα σαφράν και αέρινη μαρέγκα, ό,τι πρέπει για το κλείσιμο του γεύματος.
Στη φιλοσοφία της ελληνικότητας κινείται και η προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών, χωρίς να της λείπουν όμως και οι ετικέτες του διεθνούς αμπελώνα. Brut Cuvee Speciale 2022 από το κτήμα Καρανίκα, Idylle d’ Achines 2023 (La Tour Melas) και Μοσχάτο Ρίου Πατρών 2020 είναι μόνο μερικά από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, συνδυασμένα αντίστοιχα με τα παραπάνω πιάτα, ενώ τα πολλά υποσχόμενα κοκτέιλ του μπαρ τα αφήσαμε για την επόμενη επίσκεψή μας.

Αναμφισβήτητα, η παραδεισένια ταράτσα του Radisson Park είναι το κατάλληλο μέρος για φαγητό και ποτό όλες τις εποχές, ιδανική για τα πρώτα ανοιξιάτικα ποτά, τις καλοκαιρινές βουτιές ακόμη και για τους καπνιστές που αψηφούν το χειμωνιάτικο κρύο και απολαμβάνουν την cozy γωνιά της με το ανοιχτό τζάκι και το καθιστικό.
Το 10 Urban Roof είναι μια πραγματική όαση στην καρδιά της πόλης, και κάθε φορά έχει κάτι νέο και ιδιαίτερο να προσφέρει.