Στην Eλλάδα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο ιθύνων νους της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και φετινός νικητής του βραβείου αρχιτεκτονικής Pritzker (αποκαλούμενου και ως «Νόμπελ» Αρχιτεκτονικής), Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ.
Mαζί του βρίσκονται, επίσης, σημαντικά ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, μεταξύ των οποίων, ο Ντιεμπέντο Φράνσις Κερέ, βραβευμένος το 2022, και το δίδυμο Αν Λεκατόν και Ζαν-Φιλίπ Βασάλ, βραβευμένοι το 2021.
Οι τέσσερις τους με αφορμή την απονομή του βραβείου Pritzker στον Βρετανό σερ Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ στην Αρχαία Aγορά Αθηνών -παρουσία του Kυριάκου Μητσοτάκη-, συζήτησαν το απόγευμα της Τρίτης για ζητήματα αιχμής της επιστήμης τους σε εκδήλωση του Eθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Μάλιστα, μετά τη θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξαν οι φοιτητές και οι καλεσμένοι της Πολυτεχνειακής κοινότητας, ακολούθησε δείπνο σε εστιατόριο της Αθήνας για τους αρχιτέκτονες που έχουν διαγράψει σπουδαία διαδρομή και έχουν διακριθεί με το βραβείο Pritzker που θεωρείται το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής».
Το εστιατόριο της Aθήνας που επέλεξαν οι αρχιτέκτονες
Κι ενώ όλοι θα περίμεναν πως ο Ντέιβίντ Τσίπερφιλντ και οι τρεις συνομιλητές του θα επέλεγαν κάποιο πρωτοκλασάτο της γαστρονομικής σκηνής της Αθήνας, εκείνοι εθεάθησαν στο απλό εστιατόριο, όπως συστήνεται, «Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ» στην περιοχή του Ψυρρή.
Μια επιλογή, βέβαια, που μόνο τυχαία δεν είναι αν αναλογιστεί κανείς την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθώς αρχιτεκτονικά πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους εστίασης της πόλης.
Ολοι μαζί έφτασαν στο εστιατόριο το απόγευμα της Τρίτης, χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, και δοκίμασαν πιάτα ελληνικής κουζίνας.
Πρόκειται άλλωστε για ένα εστιατόριο που σερβίρει αυστηρά ελληνική κουζίνα, χωρίς σεφίστικα στολίδια, ενώ χαρακτηρίζεται για την άκρως μυσταγωγική του ατμόσφαιρα που θυμίζει θεία λειτουργία.
Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι πως στον ίδιο χώρο λειτουργεί πωλητήριο κεριών με βαμβακερό φυτίλι, που προέκυψε από την ενασχόληση της οικογένειας της Μυρσίνης Λινού με την κηροπλαστική. Τα κεριά, εκτός από είδη προς πώληση, έχουν εδώ και διακοσμητικό - συμβολικό ρόλο και σημαίνουν αφιέρωση και προσφορά.
Με το κτίριο να είναι λιτό και απλό, με καθαρότητα, το concept είναι να διατηρηθεί η αισθητική του και τα περισσότερα στοιχεία να παραμένουν άθικτα. Μίνιμαλ διακόσμηση, μωσαϊκό πάτωμα και αλουμινένια έπιπλα, συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει κτίρια του μοντέρνου κινήματος και δημιουργεί μια νοσταλγική διάθεση.
Oσο για την κουζίνα, όπως αντιλαμβάνεστε εδώ δεν θα δείτε να στήνονται fine πιάτα με χειρουργικές κινήσεις. Η ηγεσία βρίσκεται στα χέρια του σεφ Λουκά Μάιλερ, ο οποίος στο Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ προσφέρει ελληνική κουζίνα, χωρίς twist και υπερβολές.
Το μενού ακολουθεί την εποχικότητα και αλλάζει συχνά, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά και τη διάθεση της κουζίνας, η οποία, από ότι γνωρίζουμε, πρέπει να έχει μεγάλα κέφια.
Το καλαθάκι με το ψωμί, άξιο αναφοράς και δοκιμής, φτάνει με μια απίθανη μυρωδιά και δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Σιμιγδαλένιο, χωριάτικο με αλεύρι βιολογικό, πολύσπορο, ολικής άλεσης, τα φέρνουν συνοδευόμενο από ένα πιάτο που περιέχει τουρσί εποχής, πρόβειο βούτυρο από τα Χανιά, ελαιόλαδο και τριζάτο αλάτι. Θα αδειάσει χωρίς καν να το καταλάβετε.
Εξαιρετικά και τα κυρίως πιάτα. Η ψαρόσουπα, ο κολιός οι λαχανοντολμάδες, η νόστιμη μακαρονάδα με μοσχαρίσιο ραγού, ο μπακαλιάρος, τα ρεβύθια.
Πέρα από το φαγητό, όμως, το εστιατόριο Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ είναι σίγουρα ένα αξιόλογο γαστρονομικό - και όχι μόνο - εγχείρημα που αξίζει την επίσκεψή σας, έστω για μια φορά. Η αισθητική και η αίσθηση που δίνει που το κατέστησαν δημοφιλές, κάνει λόγο για ένα ειλικρινές, γοητευτικό και συνάμα μη πολυτελές γαστρονομικό spot που καταφέρνει να εκφράσει τη λιτότητα του μοντέρνου κινήματος σε συνδυασμό με το φαγητό.
Kαι για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Τέσσερις διακεκριμένοι αρχιτέκτονες δεν θα μπορούσαν να μην επισκεφτούν ένα, επίσης, βραβευμένο εστιατόριο. Μπορεί, λοιπόν, να μιλάμε για ένα «απλό» εστιατόριο, ωστόσο δεν λείπουν οι μεγάλες διακρίσεις.
Το Λινού Σούμπασης και Σια στου Ψυρρή, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις επιλογές του Michelin το 2022 για τη χαλαρή του ατμόσφαιρα και την αυθεντική ελληνική κουζίνα.
Πού: Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ, Μελανθίου 2, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3220300