Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, είναι μια από τις πιο αγαπημένες στον κόσμο. Τα παρακάτω εστιατόρια της χώρας μας, την αποθεώνουν.
Τόσο Έλληνες, όσο και τουρίστες, λάτρεις της ελληνικής κουζίνας, μπορούν να απολαύσουν αμέτρητα παραδοσιακά πιάτα σε ζεστούς, φιλόξενους χώρους, απ' όπου αναδύονται γνώριμες και λαχταριστές μυρωδιές.
Σε όλα μπορεί να βρει κανείς «μαμαδίστικα» πιάτα με βάση το κρέας, τα θαλασσινά, τα όσπρια και τα λαχανικά, φτιαγμένα με τις γνωστές παραδοσιακές συνταγές, αλλά και «πειραγμένα» όπως τα έχει εμπνευστεί ο/η εκάστοτε σεφ. Φυσικά από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα χόρτα, οι σαλάτες και πληθώρα μερακλήδικων ορεκτικών, ενώ για το τέλος πάντα υπάρχει χώρος για ένα κλασικό γλυκό του κουταλιού.
Γιουβετσάκια – Άνω Γλυφάδα
Εδώ και 28 χρόνια, τα Γιουβετσάκια στην Άνω Γλυφάδα, ξεχωρίζουν για τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρουν σε όσους τα επισκέπτονται. Η ελληνική κουζίνα του, στηρίζεται στις επί τόπου προμήθειες από μικρούς, αυστηρά επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς, ενώ το μαγείρεμα γίνεται με μεγάλη εμπειρία, αγάπη και μεγάλο σεβασμό στα υλικά.
Τα Γιουβετσάκια ιδρύθηκαν 1994. Η ιδέα ξεκίνησε το 1993, οπότε και σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια. Κεντρική ιδέα ήταν η παραγωγή παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας, μέσα σε κεραμικά σκεύη μιας χρήσης «γιουβετσάκια». Από εκεί πήρε και το όνομά του το μαγαζί.
«Όταν ξεκινήσαμε, είχε προηγηθεί ήδη, σκληρή δουλειά. Είχαμε φτιάξει με απόλυτη ακρίβεια συνταγές για καμιά τριανταριά φαγητά. Φαγητά που μαγειρεύτηκαν και δοκιμάστηκαν μέχρι που προσδιορίστηκε η τελική συνταγή. Το ίδιο συνέβη και με τα υλικά και τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιούσαμε. Η κεντρική ιδέα ήταν επιλογή μικρών αλλά καταξιωμένων παραγωγών. Η προμήθεια των αγαθών γίνεται από εμάς κατ' ευθείαν από τον εκάστοτε παραγωγό. Επισκέπτομαι τρεις λαϊκές αγορές την ημέρα, ενώ καθημερινή είναι η επίσκεψη και σε επιλεγμένο χασάπη, ψαράδες και ψαράδικα», μου αναφέρει ο Χάρης Τζίτζης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου.
«Το χωριάτικο φρεσκοψημένο φρατζολάκι, το ελαιόλαδο βιολογικής γεωργίας από Ζήρεια, το λουκάνικο απ' τον Παλαμά Καρδίτσας, το ανεβατό απ' την Βερδικούσα, η βαρελίσια φέτα, το Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας, το Μοσχάτο Τυρνάβου, η Μαλαγουζιά Μεσσηνίας, το Τσίπουρο Τυρνάβου διήμερης απόσταξης, οι ελιές Λακωνίας, η κάπαρη Κυκλάδων κτλ., παραμένουν 28 χρόνια τα ίδια.
Όλα τα ορεκτικά, ακόμα ΄και το λιαστό σκουμπρί, ο μαρινάτος γαύρος, η λακέρδα, το κρίταμο, η τυροκαφτερή, η μελιζανοσαλάτα, κλπ, καθώς και όλα τα γλυκά κουταλιού (κυδώνι, πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο, κεράσι, φράουλα, σταφύλι, συκαλάκι, κολοκύθα κλπ. είναι όλα παραγωγής μας».
«Στην κουζίνα, όλα αυτά τα χρόνια η Εύα Πασανικολάκη δίνει την δική της μάχη. Δεν είναι σεφ. Είναι μαγείρισσα με μεγάλο ταλέντο, με μεγάλη αγάπη, σεβασμό & πάθος στην δημιουργία του φαγητού. Και τα στοιχεία αυτά, όπως & η μοναδική ποιότητα των υλικών... μιλάνε από μόνα τους στο πιάτο», προσθέτει ο κ. Τζίτζης.
Ο κατάλογος του μενού περιλαμβάνει γύρω στα 15 φαγητά , σταθερά, όλο τον χρόνο. Και καθημερινά προστίθεται κατάλογος με τα φαγητά της ημέρας,
με φαγητά που είναι της ώρας & της εποχής. Για παράδειγμα, ο σημερινός κατάλογος, περιλαμβάνει Αμπελοφάσουλα Λακωνίας, Αλμύρες Βαυρώνας, Άγρια βλήτα Παρνασσού, Κοκορετσάκι γάλακτος στο φούρνο, Εκπληκτικό Μουσακά, Μελιτζάνες Τσακώνικες Λεωνιδίου με φέτα βαρελίσια στο φούρνο, μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο φιλέτο, με σκορδαλιά, μοσχαράκι τρυφερό με χειροποίητα σκιουφιχτά Καρπάθου και Σκουμπρί λιαστό στη σχάρα. Το μοσχαράκι γιουβέτσι με κριθαράκι, προφανώς & παραμένει όλες τις εποχές στην κορυφή του καταλόγου, όπως & το μοσχαρίσιο συκώτι στη σχάρα που έχει τους φανατικούς του φίλους.
Δ/νση: Μορέως 45 & Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα, Τηλ.: +30 21 0964 8081
Κυβέλη - Κυψέλη
Η Κυβέλη άνοιξε τον Μάρτιο του 2016 και έκτοτε αποτελεί ένα στέκι που πλέον είναι σταθερή αξία. Ξεκίνησε ως ένα μεζεδοπωλείο-εστιατόριο με επιλογές από τη μεσογειακή κουζίνα και υλικά από περιοχές όλης της Ελλάδας. Βρίσκεται σε μία πλατεία της Αθήνας με χαρακτήρα πλατείας χωριού, την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Εξυπηρετεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη 1 το βράδυ και υπάρχει δυνατότητα κατ' οίκον παράδοσης, είτε τηλεφωνικά είτε μέσα από τις δημοφιλείς πλατφόρμες παραγγελιών.
Στο μενού μπορεί κανείς να βρει πιάτα για την μέση όπως τηγανιές, αλοιφές, ζεστά ορεκτικά, σαλάτες και μεζεδάκια, μέχρι κυρίως πιάτα όπως σκιουφιχτά με χοιρινά φιλετάκια, μεθυσμένο κοτόπουλο, λιγκουίνι με γαρίδες, μπιφτέκια σχάρας και πολλά ακόμα.
Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν οι κολοκυθοκεφτέδες με φέτα ήπειρος και σως γιαουρτιού, η σαλάτα Κυβέλη με μανούρι σύκο και σως μέλι πορτοκάλι, το χαρακίρι κοτόπουλο για την εμφάνιση του αλλά και για το πόσο ζουμερό είναι και από τις νέες αφίξεις τα σκιουφιχτά με τσίκνωση Καρπάθου, φέτα και χοιρινά φιλετάκια, το τσιγαριστό λουκάνικο με κους κους και η καπνιστή ρέγγα σχάρας πάνω σε φασόλια πιαζ.
Ο επισκέπτης πρέπει απαραιτήτως να δοκιμάσει ένα από τα πιάτα ημέρας που αποτελούν την καθημερινή υπογραφή του σεφ Γιώργου Κόντα ο οποίος έχει επιμεληθεί όλον τον κατάλογο.
Δ/νση: Επτανήσου 15 11257 Αθήνα, Τηλ.: +30 21 0821 9406
Ella Greek Cooking - Αθήνα
Το εστιατόριο ονομάζεται Ella Urban Greek Cuisine αλλά όπως είναι λογικό έχει μένει στη συνείδηση του κόσμου ως απλά Ella.
Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με έμφαση στην ελαφρώς πειραγμένη ελληνική κουζίνα. Το μενού επιμελείται η καταξιωμένη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου.
Πριν από λίγο καιρό το εστιατόριο επεκτάθηκε και προστέθηκε και ένας ξυλόφουρνος με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να γίνεται σήμα κατατεθέν του εστιατορίου.
Αγαπημένα φαγητά του κόσμου είναι το γιουβέτσι που βγαίνει φυσικά από τον ξυλόφουρνο, τα διάφορα σαγανάκια με πρώτο και καλύτερο το σαγανάκι μελιτζάνας, η χειροποίητη τυρόπιτα και το Μοσχαρίσιο μπιφτέκι με σάλτσα γραβιέρας.
Καθημερινά θα βρει κανείς και μερικά πιάτα ημέρας όπως για παράδειγμα σαρδέλα σχάρας, μουσακά και γεμιστά.
Δ/νση: Μητροπόλεως 26, 10563 Αθήνα, Τηλ.: +30 21 0331 5547
Ταβέρνα Ροζαλία – Εξάρχεια
Η «Ροζαλία» δεν είναι ένα συνηθισμένο εστιατόριο-ταβέρνα. Είναι ένας καταπράσινος κήπος στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια, που εδώ και 35 χρόνια υποδέχεται τον κόσμο.
Ο ιδιοκτήτης της Αχιλλέας, δεν θέλει πελάτες, θέλει ευχαριστημένους φίλους. Γι' αυτό τα φαγητά γίνονται από τα πιο αγνά και φρέσκα υλικά. Τα κρέατα είναι άριστης ποιότητας και τα ψάρια, φρέσκα, ενώ στο μαγείρεμα χρησιμοποιείται αγνό ελαιόλαδο. Τα φαγητά γίνονται με πολλή φροντίδα και αγάπη στο παραδοσιακό ελληνικό φαγητό αλλά και με φαντασία στη δημιουργία νέων γεύσεων.
Η ξεχωριστή νότα της «Ροζαλίας» είναι ο δίσκος με τα 16 ορεκτικά που έρχεται στην αρχή να διαλέξετε ό,τι θέλετε. Από τα ζεστά ορεκτικά, οι κολοκυθοκεφτέδες και τα μανιτάρια του μερακλή (με σκορδάκι, μαϊντανό κλπ.) είναι αυτά που πρέπει να δοκιμάσετε.
Από τα κυρίως, ξεχωρίζουν το ψαρονέφρι πιπεράτο και το φιλέτο κοτόπουλο με σως πορτοκαλιού (φιλετάκια σοταρισμένα σε φρέσκο βούτυρο και σάλτσα από πορτοκάλι). Οι μακαρονάδες είναι εξαίσιες και τα παραδοσιακά μαγειρευτά (ζητήστε τα κυρίως το μεσημέρι) θα σας θυμίσουν τα παιδικά σας χρόνια. Επίσης, υπάρχουν καθημερινά ψάρια, φρέσκα και καλοψημένα. Μην παραλείψετε να ζητήσετε τη σαρδέλα στα κάρβουνα.
Το χύμα κρασί απ' την Κρήτη και το οικολογικό από την Εύβοια διαλέχτηκαν από πελάτες-γνώστες του καλού κρασιού.
Δ/νση: Βαλτετσίου 59 10681 Αθήνα, Τηλ.: 210-380-2725
Στόφα – Κηφισιά
Στόφα: Ουσιαστικό, θηλυκό, (κυριολεκτικά) παραδοσιακή μαγειρική κουζίνα που καίει ξύλο, φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή ηλεκτρικό ρεύμα, (μεταφορικά) ο ιδιαίτερος χαρακτήρας ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων, (ο συνδυασμός) μία «άλλη» κουζίνα, με χαρακτήρα, αναφέρει εύστοχα στην περιγραφή του το εστιατόριο.
Σε έναν ιστορικό χώρο της Κηφισιάς, ο οποίος επί σειρά ετών στέγαζε την ταβέρνα των αδερφών Τσαλαβούτα, ο Σπύρος Τσαλαβούτας οραματίστηκε μια «άλλη» κουζίνα, με ιδιαίτερο χαρακτήρα σε ένα χώρο μοντέρνο με industrial ύφος και vintage πινελιές. Τα pop στοιχεία κάνουν παρέα στους τοίχους με old-school αντικείμενα και τα παραδοσιακά έπιπλα διάσπαρτα στο χώρο δένουν αρμονικά με τα happy χρώματα και το ζεστό φωτισμό.
Τις ηλιόλουστες ημέρες ο καταπράσινος κήπος στην είσοδο θα φιλοξενεί τους επισκέπτες για φαγητό αλλά και cocktails (signature cocktails από το μενού αλλά και απρόσμενες εμπνεύσεις του mixologist θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς) ενώ η secret πίσω αυλή ανοίγει τις πόρτες της για τις καλοκαιρινές βραδιές.
Η κουζίνα συνδυάζει ελληνικά και μεσογειακά στοιχεία παρουσιάζοντας ένα λαχταριστό αποτέλεσμα. Χορταστική σταβλίσια σπαλομπριζόλα, ξεχωριστή Picanha Angus στη σχάρα, μοσχαρίσιο κότσι με σπιτικό κριθαράκι, τρυφερή ταλιάτα από κόντρα μόσχου αλλά και μεζέδες «για τη μέση»!
Δ/νση: Βασ. Αμαλίας 20, Κηφισιά, Τηλ.: 210-8013853