Από ελληνική μέχρι ασιάτικη κουζίνα κι από μεξικάνικη μέχρι ιαπωνική, αυτά είναι τα νέα εστιατόρια της Αθήνας που θα μας φιλοξενήσουν το 2022.
«Φάε κάθε σου γεύμα σαν να είναι το τελευταίο», είχε πει κάποτε η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Νόρα Έφρον «γιατί όταν έρθει το τελευταίο, το πιθανότερο είναι να μην πεινάς» συμπλήρωσε κάνοντας αυτό που κάποιοι ονομάζουν αυτοσαρκασμό, άλλοι άγχρωμο χιούμορ. Σε κάθε περίπτωση, το να τρώμε κάθε μας γεύμα σαν να είναι το τελευταίο σημαίνει ότι αγαπάμε το καλό φαγητό, το απολαμβάνουμε και το αναζητάμε.
Και σε μια χρονιά που η πολύπαθη εστίαση προσπάθησε - και ακόμα προσπαθεί - να σταθεί στα πόδια της, χαιρόμαστε που υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι κουβαλούν μια «ωραία τρέλα», πάνε κόντρα στις δεύτερες σκέψεις και τολμούν να ανοίξουν νέες γαστρονομικές αφίξεις και μάλιστα λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου. Νέα challanges, εκλεκτές γεύσεις, δημιουργικότητα στα ύψη. Ιδού τα νέα εστιατόρια της Αθήνας, έτοιμα να μας υποδεχθούν.
Kitschen
Ενα απίστευτα συμπαθητικό και μικροσκοπικό μαγαζί σε ένα στενό πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Ο λόγος για το Κitschen που άνοιξε μόλις τον Σεπτέμβρη και προσφέρει εκτός απο εκπληκτικά κοκτέιλ, υπέροχες ασιατικές γεύσεις!
Στον πλούσιο κατάλογό θα βρείτε εκλεκτές γεύσεις από ολόφρεσκες πρώτες ύλες, αρκετά ελληνικά υλικά «παντρεμένα» με ασιάτικα δημιουργώντας μια ισορροπία. Ταρτάρ καβουριού, dumplings με παντζάρι, κουνουπίδι tempura, spicy double tuna roll και παγωτό cheesecake, είναι κάποια μόνο από τα πιάτα που δεν θα σας απογοητεύσουν.
Στα τραπέζια του Κitschen πέρα από τα εξαίσια πιάτα, θα σας κερδίσουν τα deco στοιχεία, όπως η custom ταπετσαρία, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Το σκηνικό είναι πραγματικά πολύ φιλικό, η εξυπηρέτηση άψογη και τα θετικά vibes διάχυτα στον χώρο.
Πού: Κitschen, Κανάρη 5, Πειραιάς, Τηλέφωνο: 211 7351205
Soil Restaurant
Μετά την απόκτηση εμπειρίας σε μερικές από τις πιο διάσημες και αναγνωρισμένες κουζίνες της Ευρώπης, ο σεφ με αστέρι Michelin Τάσος Μαντής δημιούργησε το δικό του εστιατόριο, εμπνευσμένο από τη φύση και με υλικά εξαιρετικής ποιότητας από όλη την Ελλάδα. Συνιδιοκτήτης ο Άλεξ Μουρίδης, που έχει αναλάβει ρόλο F&B Manager.
Μαζί στοχεύουν να δημιουργήσουν μια δυνατή ομάδα με ανθρώπους πολύ ταλαντούχους δίπλα τους, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος για το εξαιρετικό φαγητό και την επιθυμία να προσφέρουν μια εκλεπτυσμένη εμπειρία στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή. Ολα αυτά όμως με πρώτες ύλες που έρχονται κατευθείαν από το οικογενειακό κτήμα του Τάσου Μαντή στο Αλεποχώρι, αλλά και σε συνεργασία με παραγωγούς και τροφοσυλλέκτες με τους οποίους διατηρεί πλέον σχέσεις ζωής.
Ενα όμορφο διώροφο νεοκλασικό κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1925, είναι το σπίτι του Soil στο Παγκράτι, στο κέντρο της Αθήνας. Μόλις εισέλθετε στο κτίριο, θα βυθιστείτε σε ένα πολυτελές και μοντέρνο περιβάλλον με μοναδικά σημάδια αθηναϊκού νεοκλασικισμού και έναν κήπο για τους καλοκαιρινούς μήνες μήνες του χρόνου. Τόσο ο εσωτερικός όσο και ο εξωτερικός χώρος ανακαινίστηκαν το 2021, με γνώμονα τη γήινη φιλοσοφία του Soil. Τα ξύλινα πατώματα και οι ψηλές οροφές της παλιάς Αθήνας συνδυάζονται με μοντέρνο και μινιμαλιστικό design. Μια ανοιχτή κουζίνα και ένα άνετα ορθογώνια τραπέζια στο ισόγειο συμπληρώνουν εντυπωσιακά την γευστική εμπειρία.
Oσο για το μενού εντυπωσιακό με 9 ή 14 πιάτα, άμεσα συνδεδεμένο με τη γη.
Kalon Restaurant
Στο Kalon Restaurant πιστεύουν σε υλικά υψηλής ποιότητας, καλή μουσική και εγκάρδιους ανθρώπους.
Το εστιατόριο εμπνέεται από τα μοναδικά στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας, δημιουργώντας έναν χώρο όπου η όμορφη ενέργεια του κέντρου της πόλης δένει χαριτωμένα με τη χαλαρωτική διάθεση του χώρου. Οι εσωτερικοί χώροι βασίζονται στα πιο μαγευτικά υλικά της ελληνικής φύσης, όπως ελαιόδεντρα, εκπληκτικό μάρμαρο, πέτρα και ξύλο.
Ο σεφ Βαγγέλης Λεούσης ταξίδεψε σε όλη τη χώρα για να ανακαλύψει μερικούς από τους πιο γευστικούς τοπικούς γαστρονομικούς θησαυρούς, προκαλώντας συναισθήματα νοσταλγίας.
Γιουβέτσι, σιουφιχτά, λαβράκι, κοτόπουλο μαριναρισμένο σε λιαστές ντομάτες και μαντζουράνα, παϊδάκι με κρέμα πατάτας, είναι κάποια μόνο από τα πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Πού: Kalon Restaurant, Πλ. Φιλικής Εταιρείας 14, Τηλέφωνο: 210 7221188
Don Moskio
To νέο εστιατόριο Don Moskio στην Κηφισιά είναι ερωτεύσιμο για πολλούς λόγους.
Η νέα πρόταση του ομίλου Καστελόριζο έχει ως επίκεντρο το κρέας, εμπλουτίζοντας την πολύπλευρη γκάμα εστιατορίων του ομίλου και αντλεί την επωνυμία του από τον τόπο καταγωγής του ιδρυτή του ομίλου και την ηπειρωτική διάλεκτο, όπου το μοσχάρι αποκαλείται «μόσκιο».
Πρόκειται για ένα εστιατόριο σε σύγχρονο ύφος. Γυμνό κόκκινο τούβλο στους τοίχους, πράσινες πινελιές από φυτά εσωτερικού χώρου και μια εντυπωσιακή μπάρα από κόκκινο και λευκό μάρμαρο. Όσο για τα κρέατα, είναι από μόνα τους ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, απόλυτα ποιοτικά και θα σας κάνουν φανατικό meat lover, ακόμη κι αν δεν είστε. Έχουμε να προτείνουμε μοσχαρίσιο καρπάτσιο για ιδανικό ξεκίνημα, κρεατικά από επιλεγμένες φάρμες και premium κοπές ενώ δεν λείπουν και τα κυρίως όπως κόκορας, μουσακάς και φρικασέ.
Πού: Don Moskio, Ιλισίων 13, Κηφισιά, Τηλέφωνο: 210 6203300
Zinfandel Athens
Συστήνεται ως Vineria και Prosciutteria. Ο λόγος για το κομψό και φινετσάτο Zinfandel Athens στο Χαλάνδρι που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες meeting point των οινόφιλων και όχι μόνο.
Με art deco αισθητική άνοιξε τις πόρτες του τον τελευταίο μήνα του χρόνου για να προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία γεύσεων και αισθήσεων. Το σκηνικό συμπληρώνουν εντυπωσιακοί πολυέλαιοι, βελούδινα καθίσματα, αλλά και μεγάλες τζαμαρίες ενώ οι custom made γύψινες επιφάνειες και το πράσινο μάρμαρο παραπέμπουν άνετα σε μαγαζί του εξωτερικού.
Πού: Zinfandel Vineria, Ομήρου 18Α, Χαλάνδρι, τηλέφωνο: 2106836924
Rakkan Izakaya
Ένα ταξίδι γεύσεων και τεχνικών της ιαπωνικής γαστρονομικής κουλτούρας στην περιοχή του Χίλτον.
Ο χώρος ντυμένος όλος με σκούρο ξύλο αναδεικνύει τον εσωτερικό κήπο με τη χαρακτηριστική αμυγδαλιά! Iδανικό σκηνικό για μια έξοδο για καλό φαγητό σε γιαπωνέζικους ρυθμούς που κρατούν οι σεφ Άγγελος Τσιγκάκος και Σάββας Κωσταντινίδης.
Στα ίδια μήκη κύματος και η λίστα κοκτέιλ, δημιουργία του Ιωάννη Ρούσσου, ο οποίος αντλεί έμπνευση από την ιαπωνική κουλτούρα και φιλοσοφία, ενώ το μπαρ προσφέρει μια πολυάριθμη λίστα ιαπωνικών αποσταγμάτων.
Πού: Rakkan Izakaya, Κων/νου Βεντήρη 7, Αθήνα, τηλέφωνο: 211 4189115
Mexico Mi Amor
Ενα νέο μεξικάνικο εστιατόριο στο Κολωνάκι υπόσχεται αξέχαστες γαστρονομικές συγκινήσεις.
Ο λόγος για το México Mi Amor, το οποίο δεν είναι ακόμα ένα μεξικάνικο, αλλά ένα απίθανο στέκι, το οποίο φτιάχτηκε με αγάπη και τιμά το καλό φαγητό.
Εδώ, θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία, σαν να βρίσκεστε πραγματικά στο Μεξικό. Χρωματιστές τοιχοφγραφίες, απρόμαυρο πάτωμα και φωτιστικά δίνουν την εντύπωση ότι είστε πραγματικά στη Λατινική χώρα και ταξιδεύετε νοερά στο Μεξικό.
Το μενού υπογράφει ο σεφ Θάνος Στασινός και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Όπως, για παράδειγμα, ότι θα δοκιμάσετε εμβληματικά πιάτα όπως τάκος, chimichanga με μοσχάρι και pico de gallo, ζουμερά burritos, καυτές fajitas, τραγανές empanadas και πολλές ακόμα μεξικάνικες λιχουδιές.
Πού: Mexico Mi Amor, Τσακάλωφ 10, Κολωνάκι, Τηλέφωνο: 6987454777