Την Αθήνα επέλεξε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro που ιδρύθηκε το 1826 για να γιορτάσει την 10η επέτειο από την δημιουργία της έκδοσής της Le Figaro Histoire.
Η έκδοση αυτή επανασυστήνει το αναγνωστικό κοινό τόσο στην γαλλική, όσο και τη διεθνή ιστορία, μέσα από ειδικά ιστορικά αρχεία, αναδρομές και αναλύσεις των γεγονότων.
Υποδεχόμενος εχθές την αποστολή της εφημερίδας, καθώς και τους αναγνώστες που την ακολούθησαν σε αυτό το ταξίδι, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην ταράτσα του δημαρχιακού μεγάρου με θέα την πλατεία Κοτζιά που φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης στο πλαίσιο του ADD Festival, υπενθύμισε ότι η Le Figaro «είναι μια ιστορική εφημερίδα, της οποίας η ζωή και η ακτινοβολία χρονολογείται από την εποχή της ελληνικής επανάστασης, έχει, δηλαδή, ζωή μακρύτερη από εκείνη της σύστασης του νέου ελληνικού κράτους και της Αθήνας ως πρωτεύουσάς του».
Όπως εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης, το όνομά της είναι «εμπνευσμένο από τον ατίθασο εκείνο Κουρέα της Σεβίλλης, παιδί του Διαφωτισμού, που δεν δίσταζε να στιγματίζει με θάρρος την κοινωνική αδικία, μας θυμίζει σε πολλά τη δική μας παράδοση, όπως μάλιστα καθρεφτίζεται εναργά στον Αριστοφάνη». Το έμβλημα της εφημερίδας, «χωρίς την ελευθερία της κριτικής, ο έπαινος δεν αξίζει» που είναι τα λόγια του Φιγκαρό από την τρίτη πράξη της κωμωδίας του Μπωμαρσαί, «εκφράζει την πεμπτουσία της δημοκρατίας που γεννήθηκε σε αυτήν εδώ την πόλη πριν 2500 χρόνια» είπε ο κ. Μπακογιάννης.
«Είναι μακρύς ο δρόμος της Ιστορίας που ενώνει τον γαλλικό και τον ελληνικό λαό» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας ότι «είναι ο δρόμος της ελευθερίας γιατί οι λαοί μας πορεύτηκαν ο ένας πλάι στον άλλο κάθε φορά που χρειάστηκε να την υπερασπισθούν». Ανατρέχοντας σε ιστορικά γεγονότα ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι «ο γαλλικός λαός βρέθηκε στο πλάι μας όταν αγωνιζόμασταν για την ελευθερία μας, τόσο οι απλοί πολίτες, όσο και μεγάλες μορφές, όπως ο Σατωμπριάν, ο Βίκτωρας Ουγκώ, ο Ντελακρουά.
Αγωνιστήκαμε πλάι-πλάι, σε δύο παγκόσμιους πολέμους και στη Γαλλία βρήκαν καταφύγιο όσοι υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τη σκοτεινή εποχή της δικτατορίας» και ανέφερε ότι μας ένωσαν και μας ενώνουν «οι κοινές μας θέσεις και τα κοινά ιδεώδη, για μια ισχυρότερη Ευρώπη, εγγυήτριας των δημοκρατικών αξιών, της ειρήνης και της ελευθερίας που τόσο έχουμε ανάγκη τις δύσκολες τούτες ημέρες». Κλείνοντας, ο κ. Μπακογιάννης προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να γίνουν πρεσβευτές της πόλης στη Γαλλία και στον ευρύτερο γαλλόφωνο κόσμο, ενώ τόνισε ότι «το συνέδριο της Le Figaro ενδυναμώνει την πεποίθησή μας ότι αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας!».
Κύκλος διαλέξεων στις 27 και 28 Μαΐου
Το συνέδριο της εφημερίδας με τίτλο «Les Journées Athéniennes», δηλαδή «Οι Ημέρες της Αθήνας» περιλαμβάνει έναν κύκλο διαλέξεων στις 27 και 28 Μαΐου, στην Ακαδημία Αθηνών, καθώς και πλήθος επισκέψεων σε σημεία ενδιαφέροντος, αρχαιολογικούς χώρους και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Εκ μέρους του ομίλου Le Figaro, ο διευθυντής σύνταξης, Alexis Brezet σημείωσε ότι ο εορτασμός της 10ης επετείου από την δημιουργία του Le Figaro Histoire στην Αθήνα είναι «τεράστια χαρά». Όπως εξήγησε ο κ. Brezet, πρόκειται για ένα από τα «πολύτιμα εκδοτικά στολίδια» του ομίλου, το οποίο χαίρει «αδιαμφισβήτητης σημασίας και κύρους στο γαλλικό γίγνεσθαι» αλλά επίσης συγκεντρώνει ένα συμβούλιο με εξαιρετικά εκλεκτούς συμμετέχοντες.
«Είναι τιμή μας να γιορτάζουμε την επέτειο στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία»
«Για τη Γαλλία, η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια πανέμορφη χώρα, ένας πολύ αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός και ένας οικονομικός εταίρος. Είναι, επιπλέον και πάνω από όλα, η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία» υπογράμμισε ο κ. Brezet, προσθέτοντας «και είναι τιμή για εμάς να γιορτάζουμε αυτή την επέτειο εδώ, πλαισιωμένοι από τους πιο πιστούς μας αναγνώστες, και ενδυναμώνοντας τον δεσμό μας την Ελλάδα, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Ελλάδα η οποία δημιούργησε τον πολιτισμό της Ευρώπης και να διαπιστώσουμε την σύγκλιση μας στο παρόν αλλά και να δούμε ξανά το κοινό μας μέλλον».
Ο διευθυντής σύνταξης σημείωσε ότι με την ανακοίνωση της διοργάνωσης των «Ημερών της Αθήνας», η συμμετοχή του κοινού ήταν άμεση και αυτό «αποδεικνύει ότι το αίσθημα φιλίας προς την Ελλάδα και ο φιλελληνισμός είναι ακόμα εξαιρετικά δυνατός σήμερα στη Γαλλία, όπως και το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό της Ελλάδας είναι ακόμα πολύ ζωντανό στο πνεύμα των Γάλλων». Ευχαριστώντας τα στελέχη του Δήμου Αθηναίων για την συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης, ο κ. Brezet ανέφερε ότι η ελπίδα του ομίλου είναι η καθιέρωση «αυτού του ραντεβού ελληνογαλλικής φιλίας που ξεκίνησε» φέτος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν διαλέξεις για την καθιέρωση του πολιτεύματος της Δημοκρατίας στην Αθήνα, την συμμετοχή των φιλελλήνων Γάλλων στον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, την εφεύρεση της φιλοσοφίας στην Αθήνα καθώς και για την ελληνική και για τη δημόσια τέχνη.