Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια μίνι εκδρομή εκτός των τειχών ή απλώς για μια βόλτα για παραδοσιακό φαγητό ακόμη και εντός Αττικής.
Ένα από τα πιο λαχταριστά κρεατικά που αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το τριήμερο είναι τα πατροπαράδοτα παϊδάκια.
Οι meat lovers λατρεύουν τα παϊδάκια και κάνουν χιλιόμετρα για να βρουν τα καλύτερα, που είναι ζουμερά, ψημένα τόσο-όσο και λιώνουν στο στόμα σαν λουκούμι.
Στην Αττική θα βρεις μερικά από τα καλύτερα στέκια κρεατοφαγίας που φημίζονται για τα λαχταριστά τους παϊδάκια, σε όλες τους τις μορφές, από αρνίσια, μοσχαρίσια και χοιρινά μέχρι προβατίνας και κοτόπουλου.
Φυσικά, δεν λείπουν τα απαραίτητα συνοδευτικά, όπως τραγανές τηγανητές πατάτες, δροσερές χωριάτικες σαλάτες, κρεμώδεις σάλτσες με αφράτο ψωμάκι (με χοντρό αλάτι, ρίγανη και μπόλικο λαδάκι) και το ιδανικό ποτό (μπύρα, κρασί ή άλλα αποστάγματα).
Εμείς βρήκαμε 10 στέκια που φημίζονται για τα ζουμερά παϊδάκια τους, τόσο στην Αθήνα όσο και στην ευρύτερη Αττική.
Οι 10 διευθύνσεις με τα καλύτερα παϊδάκια της Αττικής:
Ο Χριστόφορος
Τα Καλύβια Θορικού έχουν γίνει συνώνυμα με τις χασαποταβέρνες της Αττικής, όπου συρρέουν οι Αθηναίοι τα Σαββατοκύριακα για καλό αλλά και οικονομικό κρέας.
Ο «Χριστόφορος» ξεκίνησε ως «Βλαχοπούλα» τη δεκαετία του ’60 από τον κτηνοτρόφο Αθανάσιο Ράπτη και μετονομάστηκε όταν ανέλαβε τα ηνία ο γιος του.
Εκεί θα φας αρνίσια παϊδάκια και παϊδάκια προβατίνας και θα γλείφεις και τα δάχτυλά σου (αλλά και τα κόκκαλα!). Ακόμη, θα βρεις γουρουνοπούλα σούβλας, κοκορέτσι, αρνίσιο συκώτι, σταβλίσιες μπριζόλες κ.α. Οι μερίδες θεόρατες, χορταστικές και κυρίως οικονομικές.
Μιχ. Καλαβρυτινού 11, Καλύβια
Το Ρεμούτσικο
Το γνωστό κρεατοστέκι του Αγίου Δημητρίου άνοιξε το 1982, όταν ο Κώστας Δήμας αποφάσισε να μετατρέψει το πατρικό του σπίτι σε ταβέρνα. Η βιτρίνα με τα κρέατα, που αντικρύζεις με το που μπαίνεις σε προϊδεάζει ότι θα φας και θα φας καλά. Θα βρεις ζουμερά παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας, με ψαχνό και λιπάκι που λιώνει στο στόμα.
Ακόμη θα βρεις υπέροχο κοντοσούβλι, αφράτα μπιφτέκια, λουκάνικα, πανσέτες, σπαλομπριζόλες κ.α. Η σάλα είναι ζεστή, με ατμόσφαιρα χωριού και ιδανική για φαγοπότι με την παρέα.
Αγ. Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος
Manari
Η νέα γαστρονομική άφιξη στο κέντρο της Αθήνας φέρει την υπογραφή των Άρη Βεζενέ, Λέλου Γεωργόπουλου και Σωκράτη Τούλια. Το «Manari» στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων είναι μια μοντέρνα κρεατοταβέρνα που θέλει να φέρει το παϊδάκι στην σημερινή, σύγχρονη εποχή του.
Εκεί θα βρεις αρνίσια, πρόβεια αλλά και κοτοπουλίσια παϊδάκια, τρυφερά και ζουμερά, όσο πρέπει. Σερβίρονται σε μεταλλικό ταψάκι αλά παλαιά και το μόνο που θες να κάνεις είναι να βουτήξεις το αφράτο ψωμάκι στο λεμονάτο ζουμί τους. Μπορείς να πάρεις και μισό κιλό. Η διακόσμηση μυρίζει παλιά αρχοντική Αθήνα και σε βάζει στο ιδανικό mood για κρεατοφαγία με τα απαραίτητα συνοδευτικά.
Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα
Τσομπανάκος
Μια από τις πιο γνωστές οικογενειακές ταβέρνες της Καισαριανής, ο Τσομπανάκος είναι ξακουστός για τα παϊδάκια του, τα «φρούτα του δάσους» όπως τα αποκαλούν περίτεχνα οι σερβιτόροι. Τα παϊδάκια είναι λεπτοκομμένα, ψημένα όσο πρέπει που δεν θα αφήσουν κανέναν ουρανίσκο ασυγκίνητο.
Θα βρεις και άλλες εκλεκτές ελληνικές και μικρασιατικές γεύσεις, όπως ντολμαδάκια αυγολέμονο, σουτζουκάκια, προβατίνα κοκκινιστή με πατάτες, σαλιγκάρια στιφάδο αλλά και παραδοσιακές πίτες.
Ο cozy χώρος θα σε ταξιδέψει στον χρόνο καθώς είναι γεμάτος αντίκες και αναμνηστικά από άλλη εποχή, τα τραπέζια στρωμένα με καρό κόκκινα τραπεζομάντηλα και ξύλινες καρέκλες.
Ανακρέοντος 2, Καισαριανή
Άγιος Μερκούριος
Στη Βαρυμπόμπη θα βρεις τον «Άγιο Μερκούριο», μια κλασσική ταβέρνα παλιάς κοπής, εξωτικό κέντρο όπως το αποκαλούν ακόμη, με εσωτερική σάλα με τζάκι. Αν, πάλι, έχει καλό καιρό μπορείς να κάτσεις έξω στο μπαλκόνι, όπου θα αντικρύσεις μια συγκλονιστική θέα της Αττικής από ψηλά.
Εκεί θα απολαύσεις καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια, με μπόλικο χοντρό αλατάκι, τα οποία θα συνοδεύσεις τέλεια με τα απαραίτητα μπινελίκια: Τυροπιτάρι, χόρτα, λουκάνικο, πατάτες, τζατζίκι, κοκορέτσι, συκώτι κ.α. αλλά και εκλεκτά, ελληνικά κρασιά.
Α' Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη
Basegrill
To Basegrill των αδερφών Λιάκου αποτελεί μια σταθερή αξία στην κρεατοφαγία της πόλης. Εκτός από το Περιστέρι, το βρίσκεις πλέον και στη Γλυφάδα. Εκεί θα δοκιμάσεις αρνίσια παϊδάκια αλλά και παϊδάκια ελληνικού μαύρου xοίρου, μια πολύ ιδιαίτερη και πρωτότυπη γεύση που αξίζει μια δοκιμή.
Must συνοδευτικό είναι τα «Αυγά σαν τα μάτια μου» σε φωλιά πατάτας, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Ακόμη, θα βρεις premium κοπές, όπως μοσχάρι T-bone, σπαλομπριζόλες, flank steak, κόντρα φιλέτο αλλά και μια ενημερωμένη κάβα κρασιών και μπύρας.
Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι / Ζησιμοπούλου 5, Γλυφάδα
Πιπινιός
Αυτό κρεατοφαγικό στέκι της Σταμάτας άνοιξε τις πόρτες του και άρχισε να σερβίρει στους πεινασμένους το 1992. Είτε κάτσεις στην εσωτερική, περιποιημένη σάλα ή στην εξωτερική αυλή με τις μουριές, θα δοκιμάσεις φίνα, λεπτοκομμένα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος και προβατίνα με μελωμένες πατάτες.
Η διακόσμηση του εσωτερικού χώρου είναι υπέροχη με ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας, καδραρισμένα παλιά χαρτονομίσματα, χειροποίητες φιγούρες του Καραγκιόζη και διάφορα άλλα αντικείμενα.
Πέππα 1, Σταμάτα
Το Τζάκι
Το «Τζάκι» στο Πολυδέντρι είναι αυτό ακριβώς που περιμένει κανείς από μια ταβέρνα με αυτό το όνομα. Ζεστή, παραδοσιακή, με vintage διακόσμηση που υπόσχεται καλό, εκλεκτό κρέας για καλοφαγάδες. Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, κάτω από τις μουριές και μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα.
Μπορείτε να συνδυάσετε το φαγητό με μια βόλτα σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Λίμνη Μπελέτσι.
Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες και είναι ό,τι πρέπει για οικογένειες και παρέες. Ζεστό, ζυμωτό, καλοψημένο ψωμάκι, λαχταριστή φέτα λαδορίγανη, ζουμερά παϊδάκια και δροσερές σαλάτες είναι το απλό, λιτό και απέριττο μενού που σε περιμένει.
Λεωφ. Ειρήνης 4, Πολυδένδρι
Μαύρος Γάτος
Αυτή η παγκρατιώτικη ταβέρνα σερβίρει αρνίσια παϊδάκια-λουκούμι στα κάρβουνα και έρχονται από όλη την Αθήνα για να τα δοκιμάσουν. Τρυφερά, λεπτά, καλοψημένα με λιπάκι, έρχονται σε στρογγυλή ασημένια πιατέλα με μπόλικες πατάτες και λεμονάκι.
Εκεί θα βρεις και άλλα εκλεκτά κρεατομεζεδάκια όπως μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες, κοντοσούβλι, ψαρονέφρι, συκώτι, μπιφτεκάκια αλλά και μαμαδίστικα μαγειρευτά (όπως λαχανοντολμάδες) και χειροποίητες πίτες.
Το ημιυπόγειο της ιστορικής ταβέρνας του '60 είναι γεμάτο ζωγραφιές, καρό τραπεζομάντηλα στα τραπεζάκια και ζεστή παρεϊστικη ατμόσφαιρα.
Πολέμωνος 4, Παγκράτι
Τα Πλατάνια
Σε ένα μικρό στενάκι της Αγίας Παρασκευής θα βρεις τα «Πλατάνια» που άνοιξαν το 1967. Εκεί αγαπούν πολύ τη θράκα και το κάρβουνο και θα φας «άπαιχτο» παϊδάκι, αρνίσιο ή προβατίνας.
Θα το συνοδεύσεις τέλεια με φρέσκιες πατάτες τηγανητές, ψημένο ψωμάκι που σερβίρεται ζεστό-ζεστό και άλλα λαχταριστά μεζεδάκια για τη μέση, όπως τυροπιτάρι, τυροκαυτερή, επική μελιτζανοσαλάτα κ.ά.
Μπουμπουλίνας 31, Αγία Παρασκευή