Με τις θερμοκρασίες να το επιτρέπουν και τον ήλιο να λάμπει τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, τι θα λέγατε να απολαύσετε μια διαφορετική βόλτα στην Αθήνα με ποδήλατο;
Υπάρχουν εξαιρετικές διαδρομές μέσα και γύρω από την Αθήνα που θα σας κάνουν να τη δείτε με άλλο μάτι. Μπορεί να μην είμαστε Άμστερνταμ ή Τρίκαλα, όμως η εξερεύνηση της πόλης με δυο τροχούς θα σας χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία και απίστευτη αίσθηση ελευθερίας!
Ποδήλατο στο ΚΠΙΣΝ
Το κόσμημα της Αθήνας, το Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δεν θα μπορούσε να μην ενδείκνυται για μοναδικές διαδρομές με το ποδήλατο για όλη την οικογένεια. Μπορεί να γίνει με το δικό σας ποδήλατο ή με τα ποδήλατα του ΚΠΙΣΝ, τα οποία μπορείτε να νοικιάσετε με ειδική κάρτα ή ακόμα και από το κινητό σας. Μάθετε ΕΔΩ περισσότερα.
Μπορείτε επίσης, να φτάσετε στο ΚΠΙΣΝ με ποδήλατο ξεκινώντας από την είσοδο του ποδηλατόδρομου της Αθήνας, κάτω από τη Γέφυρα Πουλόπουλου, στο Θησείο και καταλήγοντας στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Η διαδρομή είναι εύκολη και ασφαλής αφού ακολουθεί τον ποδηλατόδρομο.
Ποδήλατο στη Λίμνη Μαραθώνα
Ο γύρος της λίμνης του Μαραθώνα με ποδήλατο, ειδικά τον χειμώνα, είναι αναμφισβήτητα challenge. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα ειδυλλιακά τμήματα δίπλα στη λίμνη και μέσα στο δάσος, που, σίγουρα, αξίζουν τον κόπο. Ξεκινήστε από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Αγίου Στεφάνου και καταλήξτε πάλι εκεί, αν όμως είστε αρχάριοι, φορτώστε το ποδήλατο στο αυτοκίνητο και πηγαίνετε στη λίμνη. Εκεί απολαύστε χαλαρά τη βόλτα σας με ποδήλατο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την περιοχή που λέγεται Καλέτζι μέσα από το φαράγγι και να αναπληρώσετε τις δυνάμεις σας σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα.
Ποδήλατο στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά
Το Κωπηλατοδρόμιο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από τότε, λειτουργεί ως τόπος προπόνησης και διοργάνωσης αγώνων κωπηλασίας, και κανόε-καγιάκ.
Το ξέρατε όμως ότι σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα μπορείτε να χαρείτε τη βόλτα σας με το ποδήλατο; Ο ομαλός δρομίσκος γύρω από τον κεντρικό στίβο, επιτρέπει ακόμα και σε μικρά παιδιά να κάνουν ποδήλατο εκεί.
Ποδήλατο στο Τατόι
Η βόλτα με το ποδήλατο στο Τατόι θα είναι σαν να εξερευνείτε ένα υπαίθριο μουσείο. Η διαδρομή (4-5 χλμ.) έχει πολλά μονοπάτια αλλά και διαφορετικές πορείες για να επιλέξετε. Πρόκειται για μια έκταση 47.000 στρεμμάτων, με κάποιες περιοχές περιφραγμένες, και κάποιες άλλες αφύλαχτες.
Ενδείκνυται ακόμα και για αρχάριους ή σχετικά αγύμναστους αφού ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής γίνεται μέσα στο δάσος όπου υπάρχει σκιά από τα δέντρα. Η διαδρομή συνεχίζει σε παλιά άσφαλτο και κάποια χιλιόμετρα γίνονται σε καλό χωματόδρομο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαφορετικής διαδρομής θα απολαύσετε αρκετά αξιοθέατα, όπως τους παλαιούς Βασιλικούς τάφους και παρεκκλήσια, το θερινό ανάκτορο, τη βασιλική πισίνα και βέβαια την πανέμορφη φύση!
Ποδήλατο στην παραλιακή
Η βόλτα με ποδήλατο στην παραλιακή, ειδικά το απόγευμα, είναι μαγευτική. Σε όλο το μήκος της Παραλιακής, παράλληλα με τον δρόμο και τις γραμμές του τραμ, κοντά στη θάλασσα, υπάρχουν φαρδιά πεζοδρόμια και παράδρομοι ιδανικοί για ποδηλατάδες.
Στην Αργυρούπολη, ο ποδηλατόδρομος της οδού Γερουλάνου έχει μήκος περίπου 1,5 χιλιόμετρο, περνά από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου για να καταλήξει στο σήμα της Ολυμπιακής οδηγώντας και στο σταθμό του μετρό. Από εκεί μπορείτε να φτάσετε με το ποδήλατο σας στη Μαρίνα Αλίμου για μια απολαυστική βόλτα.
Η Βούλα διαθέτει επίσης έναν εκτεταμένο ποδηλατόδρομο, μήκους 2,6 χιλιομέτρων, ο οποίος ξεκινά από την παραλιακή λεωφόρο, περνά από το Αθλητικό Κέντρο Βούλας και το συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου Λυκείου για να καταλήξει στο τέρμα της οδού Παπάγου. Διαλέγετε και παίρνετε!
Ποδήλατο στο κέντρο
Κι όταν λέμε κέντρο, πιο κεντρικά δεν γίνεται! Ιδανικός για ποδήλατο στην Αθήνα, είναι ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες με ποδήλατα πόλης, είτε για ρομαντικές διαδρομές, είτε για μια βόλτα με την παρέα. Ξεκινήστε από από τις στήλες του Ολυμπίου Διός και περάστε τα γραφικά Αναφιώτικα. Συνεχίστε μέχρι το Θησείο, ακολουθώντας μια διαδρομή ιστορική με θέα ασυναγώνιστη.
Ειδικά τώρα που η τουριστική περίοδος δεν έχει ακόμα ξεκινήσει είναι ό,τι πρέπει γιατί δεν υπάρχει πολυκοσμία και θα το καταευχαριστηθείτε.
Τι να προσέξετε με το ποδήλατο:
Πέρα από τις καιρικές συνθήκες, αυτό που πρέπει να προσέξετε, είναι να έχετε μαζί σας τον απαραίτητο εξοπλισμό. Προμηθευτείτε το ειδικό κράνος και γάντια για ποδηλάτες ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Είναι επίσης σημαντικό να είστε ορατοί γι΄αυτό - ειδικά αν κυκλοφορείτε βράδυ - να έχετε το ειδικό φωτάκι στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου. Για τον Κώδικα Ειδικής Κυκλοφορίας, δεν χρειάζεται καν να κάνουμε λόγο. Εννοείται ότι τον ακολουθούμε πιστά. Σταματάμε σε STOP, σε κόκκινο φανάρι και όταν δεν έχουμε προτεραιότητα, όπως ακριβώς δηλαδή και με το αυτοκίνητο. Οδηγούμε δεξιά και αποφεύγουμε τα προσπεράσματα.
Τέλος, φροντίστε το ποδήλατό σας να είναι σε καλή κατάσταση. Ελέγξτε δηλαδή πρώτα τα λάστιχα, τα φρένα, τις ταχύτητες, το ύψος της σέλας και ύστερα είστε πανέτοιμοι για ορθοπεταλιές!