Μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε στην Αθήνα ένα γνήσιο θιβετιανό στέκι: μέχρι που ο σεφ, Γιάννης Δημητρίου, αποφάσισε να ανοίξει στην πλατεία Καρύτση το «Chomolungma».
Πόσοι, όμως, γνωρίζουν την γευστική παράδοση του Θιβέτ; Αν, έχετε, επισκεφθεί κάποιο momos bar στο εξωτερικό, ίσως έχετε πάρει μια ιδέα. Η ιδέα για το μαγαζί στην πλατεία Καρύτση προήλθε από ένα ταξίδι: «Με τη σύζυγό μου, τα καλοκαίρια πάντα προσπαθούμε να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι. Έτσι, πέρσι βρεθήκαμε στη Βόρεια Ινδία, στο Νεπάλ και το Θιβέτ. Περάσαμε χρόνο στις μειονοτικές κοινότητες Θιβετιανών και μάλιστα φιλοξενηθήκαμε σε ένα μοναστήρι. Εκεί, ο καθένας έπρεπε ανάλογα με τις γνώσεις του να συνδράμει στις καθημερινές δραστηριότητες. Εγώ, λοιπόν, μπήκα στην κουζίνα κι έμαθα τα μυστικά της γεύσης τους. Κυρίως, όμως, ήρθα σε επαφή με την κοσμοθεωρία αυτού του λαού. Κάπως έτσι μου δημιουργήθηκε μια μεγάλη αγάπη για την κουζίνα τους. Στη συνέχεια, μίλησα με νοικοκυρές, πλανόδιους πωλητές και μαγαζάτορες και γνώρισα από κοντά τις συνταγές τους, οπότε αποφάσισα να τις επικοινωνήσω και στην πόλη μας», δηλώνει ο Γιάννης Δημητρίου.
Η κουζίνα του Θιβέτ χρησιμοποιεί απλά υλικά που συνδυάζει με καρυκεύματα και μυρωδικά, δημιουργώντας εκρηκτικές γεύσεις. Το όνομα του λιλιπούτειου μαγαζιού στην πλατεία Καρύτση σημαίνει «κορυφή του Έβερεστ», αλλά και «θεά μητέρα της γης».
Διαβάστε λεπτομέρειες και δείτε φωτογραφίες του Chomolungma, στο Bovary.gr.