Ποδαρικό στη νέα χρονιά με τη γεύση μιας βασιλόπιτας που αποτελεί «συνάντηση κορυφής»: ο chef pâtissier που θριάμβευσε στη Γαλλία Κρίτων Πουλής, μαζί με την εικαστικό Κατερίνα Χάρου και τον διεθνή δημιουργό κοσμημάτων Γιάννη Σεργάκη, οδήγησαν σε μια βασιλόπιττα που φτάνει μέσα σε ξύλινο κουτί πολυτελείας.
Όταν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο Κρίτων Πουλής άφησε τη θέση του στο Παρίσι πλάι στον Pierre Hermé, τον εκπρόσωπο της haute couture της ζαχαροπλαστικής, και ήρθε στην Ελλάδα για να δημιουργήσει το δικό του εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με οδηγό όχι μόνο τις γνώσεις του αλλά κυρίως τις επιταγές και τις αρετές της ελληνικής φύσης, δημιούργησε έναν μικρό κρατήρα νέων εκρήξεωνστο χώρο της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Καθώς η πορεία του παρά την πανδημία εξελίσσεται -μάλιστα με νέο κατάστημα αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πετράκη 30, που άνοιξε μετά την πρώτη καραντίνα, επιστρέφει με μια ήδη σταθερά του: την βασιλόπιτα.
Μόνο που εδώ, μαζί με τα εσπεριδοειδή και τις μαρέγκες και το αλεύρι, μπήκε στα υλικά και η έννοια της δημιουργικότητας. Την βασιλόπιτα με το βαθυκόκκινο κύκλο στην καρδιά της σχεδίασε η εικαστικός Κατερίνα Χάρου που θα αναλάβει το σχεδιασμό πολλών γλυκών του Bon Bon Fait Maison. Eνώ το φλουρί φέρει την υπογραφή του Γιάννη Σεργάκη. «Επιθυμούσα να δώσω αξία σε αυτή την όμορφη παράδοση, όπως της αρμόζει, προσέχοντας προσέχοντας ιδιαίτερα την υφή της βασιλόπιτάς μου, αναδεικνύοντας τις μυρωδιές των εσπεριδοειδών της ελληνικής φύσης και του γνώριμου ανθόνερου της ελληνικής γαστρονομίας και φρόντισα ώστε να είναι ιδιαίτερη και γιορτινή η εμφάνισή της» λέει στο iefimerida o Κρίτων Πουλής.
Με το Bon Bon Fait Maison να δέχεται παραγγελίες για τη βασιλόπιτα ως και τις 27 Δεκεμβρίου -αφού θα βγει σε περιορισμένο αριθμό- έχει ενδιαφέρον ότι η βασιλόπιτα τοποθετείται σε ένα ειδικά κατασκευασμένο ξύλινο κουτί διαστάσεων 30 x 30 εκατοστά. Μια πλήρης εμπειρία δηλαδή. «Ηθελα να αγγίξω την τελειότητα με το να διεγείρω όλες τις αισθήσεις του δοκιμαστή και να δημιουργήσω μια ακόμα γευστική ανάμνηση-παρακαταθήκη με γνώριμα αρώματα και γεύση.» Ο σχεδιασμός σε συνεργασία με την Κατερίνα Χάρου έγινε μέσα από εξαντλητική ανάλυση και σύνθεση σε όλα τα στάδια δημιουργίας και παραγωγής του γλυκού.
«Θελήσαμε να παντρέψουμε αυτό το γιορτινό γλυκό με την ελληνική κουλτούρα και να είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικο και γιορτινό» λέει ο Κρίτων Πούλης. Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και απολύτως ταυτισμένη με τα Χριστούγεννα: Το κόκκινο χρώμα στο κέντρο, τα μαρεγκάκια σαν λευκά σκουφάκια, η άχνη ζάχαρη απαλή σαν χιόνι. «Mε φρεσκοαλεσμένα αμύγδαλα, με μετρημένη ζάχαρη και αγνό φρέσκο βούτυρο, με τραγανές και ανάλαφρες μαρέγκες -νωπή ως το τελευταίο κομμάτι. Πανδαισία αρωμάτων και γεύσης», περιγράφει ο Κρίτων Πουλής.
Η Κατερίνα Χάρου που θα επιμεληθεί σχεδιαστικά και άλλα γλυκά του Bon Bon Fait Maison -και αυτή με σπουδές και θητεία στο Παρίσι – έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων έργα της στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ από το 2011 συνεργάζεται με την ομάδα oper(o) ως σκηνογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης και η τελευταία της δουλειά στο χώρο της όπερας μαζί με τους oper(o) ήταν η δημιουργία της σκηνογραφίας για την σύγχρονη όπερα Orpheus στην Εθνική Λυρική Σκηνή.