Το iefimerida περπάτησε στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, ρώτησε, έμαθε και δοκίμασε γεύσεις Street Food που θα βρούμε στους δρόμους της Αθήνας τα επόμενα χρόνια.
Τι γεύση έχει το φαγητό του δρόμου στα στενά της Αθήνας; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό θέλησε να δώσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Athens Steet Food Festival.
Οι street food λιχουδιές που θα τρώμε το επόμενο διάστημα
Περνώντας την πολύβουη Πειραιώς στο ύψος της Τεχνόπολης και ξεκινώντας τα πρώτα βήματα στο πλακόστρωτο της Ερμού, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται πως στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ γίνεται κάτι που μοιάζει με πάρτι. Και πράγματι, στο εσωτερικό του συναντά κανείς χρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο. Από τα πρώτα «στέκια» κανείς νιώθει πως έχει ταξιδέψει στην Καραϊβική με γεύσεις από την Κούβα και τη Τζαμάικα. Κι ακολουθούν παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, ιταλικό ταμπεραμέντο και ξανά μια εκπρόσωπος της Ανατολής, σε έναν σταθμό όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει πάπια Πεκίνου με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους.
Και ξαφνικά να σε σκανδαλίζουν τα μεγαλοπρεπή μπέργκερ με αμερικανική καταγωγή. Λίγο πιο κάτω, οι κυρίες από τη Βραζιλία με το φανταχτερό τυρμπάν και τα σκουλαρίκια από κοχύλια της θάλασσας προσελκύουν τον επισκέπτη στην ξεχωριστή, εξωτική τους «κρέπα». Καλώς ήρθατε στη γιορτή του φαγητού που έγινε σημείο συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας για λάτρεις του καλού φαγητού, παρέες και οικογένειες τις τελευταίες δύο εβδομάδες και θα ανοίξει τις πόρτες του σε όποιον αγαπά τα γαστρυμαργικά ταξίδια για ένα τελευταίο τριήμερο στις 24-25 και 26 Μαΐου. Μια γιορτή που έχει φιλοξενήσει ως σήμερα περισσότερους από 250.000 επισκέπτες.
Ενας MasterChef στην Κούβα
Συναντήσαμε τον Δημήτρη Τσίκιλη από το MasterChef 2 να μαγειρεύει εξωτικό κουβανέζικο φαγητό. Ο πρώην παίκτης του reality μαγειρικής μας εξήγησε πως γνώρισε το φαγητό του δρόμου στην Αβάνα, σε ένα ταξίδι του το 2012 στην Κούβα. «Ο κόσμος είναι πάρα πολύ ζεστός και πιστεύω πως ταιριάζει πολύ στην ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων» μας λέει ο σεφ που σερβίρει μπέργκερ με χοιρινό, τσιπς μπανάνας με γλυκόξινη σάλτσα και λαχταριστά τσούρος με σοκολάτα στους επισκέπτες του Athens Street Food Festival.
Το χοιρινό χαράσσεται, αρωματίζεται με μια σειρά από μυρωδικά και σιγοψήνεται στον φούρνο πριν μπει στα μπέργκερ του Cubano. Συνοδεύεται από μια ντεμί γκλας σος, από τα υγρά του χοιρινού που σιγοψήθηκε στο φούρνο, η οποία «κατεβαίνει» σε δυνατή φωτιά στην κατσαρόλα.
Εξωτικό κοτόπουλο από την Τζαμάικα
Λίγο πιο κάτω, τα χρώματα της Καραϊβικής κερδίζουν και πάλι τον επισκέπτη. Ο σεφ Στάθης Χρηστίδης μας περιγράφει τη φιλοσοφία του Cool Jerk. Τζερκ αποκαλούν οι Τζαμαϊκανοί τους συντοπίτες τους από το νησί. Το παραδοσιακό φαγητό του δρόμου περιλαμβάνει κοτόπουλο αρωματισμένο με ρούμι και μυρωδικά το οποίο ψήνεται στα κάρβουνα και σερβίρεται με καυτερή σος και ψητό καλαμπόκι.
Ο σεφ γνώρισε τη μαγειρική παράδοση της Τζαμάικα ενώ δούλευε στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου. Οπως μας εξηγεί, στην περιοχή αυτή ζούσε η τζαμαϊκανή κοινότητα και έτσι ήταν για εκείνον πολύ εύκολο να γνωρίσει τα μυστικά της εξωτικής τους κουζίνας. Κάποια χρόνια αργότερα ο Στάθης Χρηστίδης θα ταξιδέψει στο Μαϊάμι, όπου θα δουλέψει στο γκέτο των Τζαμαϊκανών αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία στην κουζίνα της Καραϊβικής.
Το Cool Jerk είναι μια ολόφρεσκη μαγειρική απόπειρα της ομάδας του κοκτέιλ μπαρ White Monkey στο Χαλάνδρι, σε συνεργασία με την συνιδρυτή του Διεθνούς Διαγωνισμού Ρέγγε, Μαρίας Παπαευσταθίου. Μέρος των εσόδων μάλιστα από την παρουσία τους στο Athens Street Food Festival θα δοθούν στο ιστορικό ορφανοτροφείο Alpha Boy's School που εδώ και 140 χρόνια περίπου γαλουχεί τη νέα γενιά Τζαμαϊκανών στην κουλτούρα της ρέγγε και της σκα και από το οποίο έχουν ξεπηδήσει ορισμένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της μουσικής αυτής στον κόσμο.
Γίνεται η γουρουνοπούλα street food;
Συνεχίζοντας το ταξίδι μεταξύ γεύσεων και πολιτισμών, συναντάμε ένα ξεχωριστό περίπτερο που θυμίζει παραδοσιακό πανηγύρι στην επαρχία. Κι όμως η γουρουνοπούλα που σερβίρουν οι υπεύθυνοι του Gurun στους επισκέπτες του Athens Street Food Festival έχει καταγωγή από την Ιταλία.
Η ομάδα του Gurun δεν διαθέτει κάποιο εστιατόριο, ούτε έρχεται ως pop-up με στόχο να διερευνήσει αν υπάρχει χώρος στην αγορά για μια κλασική συνταγή από τη γειτονική Ιταλία. Μυούν τους επισκέπτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην γευστική πορκέτα σε αφράτο ψωμάκι με μια πικάντικη σος και καραμελωμένα κρεμμύδια.
Τι είναι η πορκέτα; Το χοιρινό ξεκοκκαλίζεται ολόκληρο και αρωματίζεται με μια πάστα μυρωδικών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σκόρδο, αλατοπίπερο και μάραθο. Δένεται και μπαίνει στο φούρνο όπου σιγοψήνεται για ώρες. Στη συνέχεια το χοιρινό κόβεται σε φέτες και γεμίζει με την ξεχωριστή του γεύση το ψωμάκι των επισκεπτών.
Μια κρέπα αλλιώτικη από τις άλλες
Τριγυρίζοντας στο χώρο του αμαξοστάσιου, πολλοί ήταν εκείνοι που στάθηκαν να χαζέψουν το βραζιλιάνικο street food. Το φυτό μανιόκα χαρίζει στους ντόπιους της Λατινικής Αμερικής την πολύτιμη ρίζα του, την κασάβα. Από αυτή, έπειτα από συγκεκριμένη επεξεργασία εξάγεται το άμυλο για την ταπιόκα. Πρόκειται για μια λευκή μάζα που μοιάζει με νοτισμένο αλεύρι. Η σεφ περνά το άμυλο από σίτα απευθείας πάνω από το καυτό τηγάνι.
Το υλικό πέφτει σαν χιόνι και σκεπάζει την επιφάνεια του σκεύους, ενώ όσο περνά η ώρα σχηματίζεται μια στέρεη ολόλευκη κρέπα την ταπιόκα. Δεν μένει παρά να επιλέξει κανείς τα υλικά με τα οποία επιθυμεί να γεμίσει την ταπιόκα, όπως κοτόπουλο, χοιρινό ή γαρίδες, αλλά και στην γλυκιά της εκδοχή με καρύδα και αποξηραμένη παπάγια ή με μους σοκολάτας και καραμελωμένη μπανάνα.
Οι γεύσεις στο Street Food Festival δεν σταματούν εδώ. Συναντήσαμε το διάσημο τυλιχτό με προβατίνα του Hoocut, τσιζκέικ σε ξυλάκι και παγωτό στο λεπτό φτιαγμένο στην πλάκα του FBI, της διάσημης καντίνας από τη Νάξο που ταξίδεψε στην Αθήνα μόνο για τον διαγωνισμό.
Το ενδιαφέρον των γαστρονομικών προτάσεων έγκειται όμως και σε ένα ακόμη γεγονός. Πολλά από τα περίπτερα του Athens Street Food Festival αποτελούσαν μια πρώτη γνωριμία με το κοινό της Αθήνας, βολιδοσκοπώντας τις διαθέσεις των Αθηναίων για νέες γεύσεις και πιάτα από όλο τον κόσμο. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, πολλά από τα μυστικά του δρόμου με επιρροές από όλο τον κόσμο να βρουν τον δρόμο τους στον γαστρονομικό χάρτη της πρωτεύουσας τους επόμενους μήνες.