Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε η δημιουργία του πάρκου «Αρμός», του μεγαλύτερου πάρκου στην ιστορία του Περάματος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόκειται για 34 παραθαλάσσια στρέμματα στα οποία η δημοτική αρχή Περάματος σχεδιάζει τη δημιουργία παραθαλάσσιου πάρκου αναψυχής με θέατρο, δύο αναψυκτήρια, χώρους πρασίνου και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους και την δημιουργία ενός όμορφου λιμανιού στο οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από τον Δήμο Περάματος "οι αλιείς θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους αρμονικά με όλες τις νέες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν."
Το σημαντικό αυτό έργο βρίσκεται στη φάση υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο, που προέκυψε από τον ανοιχτό διαγωνισμό που προηγήθηκε, με προϋπολογισμό 4.944.814 ευρώ (συν Φ.Π.Α. 24%) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία νέου κτιρίου αναψυχής, νέου κτιρίου των ερασιτεχνών αλιέων και προσκοπισμού, ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου, χώρο περιπάτου, διαμόρφωση και τοποθέτηση οργάνων παιδικής χαράς, οργάνων γυμναστικής, αποκατάσταση, ανάδειξη και φωτισμό ολόκληρης της έκτασης του «Αρμού», δημιουργία χώρου πραγματοποίησης των υπαίθριων εκδηλώσεων, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης οχημάτων, διαμόρφωση λωρίδων κυκλοφορίας οχημάτων παράλληλα με το θαλάσσιο μέτωπο, κατασκευή νέας γλίστρας καθέλκυσης σκαφών, κατασκευή δικτύων φωτισμού και παροχής νερού για τα σκάφη αλιέων, αναβάθμιση των γηπέδων αθλοπαιδιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος θα είναι προσπελάσιμος κι εύχρηστος για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε είκοσι τέσσερις μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα όλη η παραθαλάσσια περιοχή του Αρμού ήταν μια πλήρως υποβαθμισμένη περιοχή, γεμάτη σκουπίδια και αποθήκη εγκαταλειμμένων σκαφών τα οποία παρέμεναν εκεί και σαπιζαν, ενώ η δημοτική αρχή, μόλις ανέλαβε την διοίκηση του δήμου, ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες των εγκαταλειμμένων σκαφών, να απομακρύνουν τα σκάφη τους και στη συνέχεια, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προχώρησε στον καθαρισμό του χώρου.
Ωστόσο όπως διευκρινίζεται από τον Δήμο Περάματος, "οι μεγάλοι χώροι πρασίνου που θα δημιουργηθούν, θα έχουν και ανάγκη από μεγάλες ποσότητες νερού για το πότισμά τους, για τις οποίες με ενέργειες της δημοτικής αρχής, αυτές ήδη υπερκαλύφθηκαν, τόσο για το πάρκο στον "Αρμό" όσο και για τις εκτάσεις στο όρος Αιγάλεω."
Για να επιτευχθεί μάλιστα η απαιτούμενη συγκέντρωση των υδάτινων όγκων, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος χρειάστηκε να καταθέσει πρόταση στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για αξιοποίηση και χρήση του καθαρού νερού που προκύπτει από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας, στους χώρους πρασίνου. Η πρότασή του έγινε δεκτή και σε συνάντηση που πραγματοποίησε πρόσφατα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, έλαβε τη διαβεβαίωση πως το 1 εκατομμύριο κυβικά καθαρού νερού που βγάζει ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας, θα επιστρέψει στους δήμους της περιοχής και ειδικά στο Πέραμα και θα χρησιμοποιηθούν στις ανάγκες ποτίσματος του πάρκου στον Αρμό και του όρους Αιγάλεω. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το αίτημα ο νυν δήμαρχος Περάματος το είχε θέσει ξανά στους αρμοδίους και την περίοδο 2002-2006 που ήταν πάλι δήμαρχος.
Σε ότι αφορά τον τόπο του Αρμού ο οποίος παραδοσιακά φιλοξενούσε τους αλιείς της περιοχής, η δημιουργία του νέου πάρκου αναψυχής, όπως διευκρινίστηκε, δεν θα διαταράξει αυτή την δραστηριότητα. Αντίθετα, το νέο λιμάνι, θα φιλοξενήσει απρόσκοπτα, με περισσότερες δυνατότητες, τη δραστηριότητα των αλιέων.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος, τόνισε: «Η εγκατάσταση του αναδόχου για το μεγαλύτερο πάρκο που θα έχει κατασκευαστεί στην ιστορία του Περάματος είναι γεγονός. Η αναβάθμιση αυτή του "Αρμού" αποτελεί ένα ορόσημο για την πόλη και τους κατοίκους της. Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και φέρνουν μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας στην περιοχή. Το νέο πάρκο θα αποτελέσει έναν σημαντικό χώρο αναψυχής και πρασίνου για τους κατοίκους του Περάματος και των γύρω περιοχών, προσφέροντας έναν χώρο όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν τη φύση και να χαλαρώνουν».
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκο «για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου έργου ήταν αναγκαία η συνεργασία όλων των φορέων και των πολιτών. Συνεργαστήκαμε και με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των αλιέων του Αρμού, κι έτσι δρομολογήθηκε η δημιουργία ενός όμορφου λιμανιού, το οποίο θα σέβεται και δεν θα διαταράσσει τη δραστηριότητα των αλιέων. Η δέσμευσή μας για την καθαριότητα και την οργάνωση όλων των ελεύθερων χώρων είναι ένας καθημερινός μας αγώνας. Ο Αρμός ήταν για χρόνια γεμάτος από σαπισμένα σκάφη τα οποία απομακρύναμε και καθαρίσαμε τον χώρο. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Πέραμα, καθιστώντας την πόλη ένα μέρος για να ζει κανείς, με πολύ καλές περιβαλλοντικές συνθήκες και που ο καθένας θα θέλει να επισκεφτεί. Για να πετύχουμε πρέπει να αγωνιζόμαστε», κατέληξε με νόημα ο κ. Λαγουδάκος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ