Πανέμορφες μονοκατοικίες μιας άλλης εποχής έχουν μετατραπεί σε γουστόζικα εστιατόρια.
Στην Αττική έχουν μείνει ελάχιστες πλέον αρχοντικές μονοκατοικίες και νεοκλασσικά κτίρια που μόλις τα βλέπεις σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.
Μερικά από τα αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε υπέροχα εστιατόρια και all day μαγαζιά που σερβίρουν από ελληνική και γαλλική μέχρι παραδοσιακή ινδική κουζίνα και προσεγμένα cocktails.
Οι μονοκατοικίες που πλέον μπορούμε να απολαύσουμε το δείπνο μας, να πιούμε ένα δροσερό cocktail και να περάσουμε τα Σαββατοκύριακα μας τρώγοντας brunch με την παρέα ή την οικογένεια μας αποπνέουν μια πιο φιλόξενη ατμόσφαιρα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές η παλιά αισθητική παντρεύεται με την μοντέρνα διακόσμηση και το αποτέλεσμα είναι άρτιο προδιαθέτοντας τον επισκέπτη να επισκεφτεί ξανά και ξανά το χώρο.
Όταν η αισθητική του χώρου συνδυάζεται με ένα γευστικό μενού τότε ο επισκέπτης θα ζήσει μια μοναδική εμπειρία που θα του μείνει πραγματικά αξέχαστη.
Balthazar
Ένα μοναδικό νεοκλασικό κτίριο του 1897, με έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες καταπράσινους κήπους στο κέντρο της πόλης, έχει μετατραπεί σε ένα υπέροχο εστιατόριο, το Balthazar. Το συγκεκριμένο αρχοντικό, που τώρα είναι ένα από τα πιο πετυχημένα εστιατόρια της Αθήνας, ήταν το σπίτι της ηθοποιού Κυβέλης.
Από το 1973 μέχρι σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο και όταν ο καιρός ανοίγει το γευστικό μενού και τα signature cocktails ο επισκέπτης τα απολαμβάνει στον περιποιημένο κήπο έχοντας την αίσθηση πως είναι μακριά από το πολύβουο κέντρο της Αθήνας.
Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Χριστόφορος Πέσκιας που έχει φτιάξει ένα μενού μεσογειακό με fusion αποχρώσεις. Τα πιάτα αλλάζουν ανάλογα την εποχικότητα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως οι προτάσεις του σεφ θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Πέρα από το μενού (χειμώνα/ καλοκαίρι) θα βρείτε επιλογές για σούσι (για να πάρετε μια γεύση από τις προτάσεις του σεφ επιλέξτε το combo) και finger food, μεγάλη ή μικρή ποικιλία, για να συνοδέψετε το ποτό ή το cocktails σας.
Και μπορεί ο σεφ κάθε σεζόν να προσθέτει νέα πιάτα ή να κάνει μικρές παραλλαγές, όμως οι μυημένοι στο Balthazar δεν φεύγουν ποτέ χωρίς να απολαύσουν τα κλασικά κεφτεδάκια του Πέσκια.
Info: Τσόχα 27, Αθήνα/ Τηλ: 210-6441215
Le Pavillion
Μια αυθεντική μονοκατοικία στο Χαλάνδρι της δεκαετίας του 1940, από εκείνες που δεν υπάρχουν πλέον ως αρχιτεκτονική κληρονομιά, σε μια περιοχή που έχει συνηθίσει να υπακούει στο εκσυγχρονιστικό κίνημα των πολυκατοικιών που την κατακλύζουν, μετατράπηκε σε ένα πολυτελές γαστρονομικό καταφύγιο.
Τους χειμερινούς μήνες οι επισκέπτες απολαμβάνουν το δείπνο στους εσωτερικούς χώρους της μονοκατοικίας με τη λιτή διακόσμηση, ενώ από την άνοιξη, καιρού επιτρέποντος, ο κήπος με το πράσινο γίνεται το ιδανικό σκηνικό για να ολοκληρωθεί μια άψογη βραδιά.
Ο βραβευμένος Γάλλος σεφ Jean Charles Metayer έχει ετοιμάσει δύο degustation menu βγάζοντας εντελώς το Αλα καρτ και παντρεύοντας τις γεύσεις των δύο αγαπημένων του χωρών;της Γαλλίας και της Ελλάδας. Δίπλα του στην κουζίνα έχει πλέον τον σεφ, Γιώργο Κωστή, ο οποίος έχει μια σημαντική πορεία στο εξωτερικό.
Το πρώτο degustation menu είναι το μικρό των 7 σταδίων και το δεύτερο είναι με 12 πιάτα παίρνοντας μια μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη γεύση.
Τα πιάτα που είναι πραγματικά σαν πίνακες ζωγραφικής θα σας εμπνεύσουν και θα απολαύσετε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα, ενώ η αρχή γίνεται με ποικιλία από νόστιμα φρεσκοζυμωμένα ψωμιά και κριτσίνια και αυθεντικό γαλλικό βούτυρο. Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν στο degustation μενού είναι ο κήπος λαχανικών, ο καπνιστός μαύρος μπακαλιάρος με μελάνι σουπιάς και η ψητή πάπια καραμελωμένη με Μαυροδάφνη.
Info: Περικλέους 31, Χαλάνδρι/ Τηλ. 2106815774
Aleria
Το εστιατόριο Aleria άνοιξε για πρώτη φορά το 2006, σε μια νεοκλασική μονοκατοικία του 19ου αιώνα. Σε μια φιλόξενη μονοκατοικία, προηγούμενων αιώνων, θα απολαύσετε ένα γαστρονομικό ταξίδι γεύσεων νιώθοντας την ζεστή οικειότητα που αποπνέει ο εμπνευσμένος χώρος.
Το εστιατόριο διαθέτει τρεις χώρους για να απολαύσετε το δείπνο σας, μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα για prive δείπνο, ενώ το καλοκαίρι τα ηνία έχει η καταπράσινη αυλή.
Τα ηνία της κουζίνας έχει ο καταξιωμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης με πολλές διακρίσεις και εμπνευσμένα πιάτα που διαμορφώνουν την νέα ελληνική κουζίνα που έχει ξεπηδήσει κερδίζοντας το δικό της πιστό κοινό. Η φιλοσοφία του Aleria παραμένει ίδια συνδυάζοντας το fine ding σε ένα ιδιαίτερα κομψό περιβάλλον.
Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του σεφ είναι το αποδομημένο παστίτσιο, ενώ αυτή τη περίοδο στο μενού του εστιατορίου, μεταξύ άλλων, θα βρείτε μουσακά με μανιτάρια, μελιτζάνα και μπεσαμέλ πατάτας, ψάρι ημέρας με φακές Δομοκού και ταρτάρ «Γιουβαρλάκι».
Info: Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Αθήνα/ Τηλ. 2105222633
Pink elephant Αthens
Η μονοκατοικία, χτισμένη το 1870 και σχεδιασμένη από τον Τσίλερ, που βρίσκεται στα όρια Νεάπολης με Κολωνάκι, έχει μετατραπεί σε ένα γουστόζικο, αυθεντικό ινδικό εστιατόριο.
Ο χρωματιστός χώρος παντρεύεται μοναδικά με τα αρώματα από τις ινδικές μαρινάδες δημιουργώντας στον επισκέπτη όμορφα συναισθήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την ίδια χαρά δημιουργεί και το προσεγμένο μενού που θα σας μυήσει σ΄ αυτή την εξωτική (και καυτερή) κουζίνα.
Στο Pink Elephant το μενού βασίζεται μόνο στα παραδοσιακά ινδικά πιάτα και στην κουζίνα του παρασκευάζονται οι σάλτσες με φρέσκα υλικά και οι μαρινάδες.
Από τα must taste είναι οι ινδικές πίτες Naan ψημένες στο tandoori στα κάρβουνα, το chicken tikka (φιλέτα από μπουτάκια κοτόπουλου με πικάντικη μαρινάδα, τζίντζερ και λίγο σκόρδο) και από ρύζι το Kasmir με αρωματικά μπαχαρικά, ρεβύθια, σταφίδες και καρότο.
Info: Δερβενίων 4Α Αθήνα/ Τηλ 2103632780
The Dalliance House
Η άλλοτε μεγαλοαστική κατοικία που βρίσκεται στην Κηφισιά έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο all day μαγαζί με ζεστό περιβάλλον ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας, το Dalliance House ή αλλιώς «το σπίτι του φλερτ».
Κάθε χώρος του μαγαζιού που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει και ευγενείς κρύβει όμορφες ιστορίες. Το εντυπωσιακό ψηλοτάβανο αρχοντικό κτίριο του 1890, αξιοποιήθηκε αρχικά ως μια μεγαλοαστική οικία, και πλέον έχει μετατραπεί σε all day bar- restaurant παντρεύοντας τον 19ο με τον 21ο αιώνα.
Στο Dalliance House θα απολαύσετε τον καφέ σας, το brunch, cocktails, αλλά και το δείπνο σας μέσα από ξεχωριστές γευστικές προτάσεις. Στο brunch μενού τα αυγά είναι ο πρωταγωνιστής και θα τα βρείτε από scrambled μέχρι στο φούρνο, ενώ όσοι ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή επιλέξτε την health εκδοχή της ομελέτας με ασπράδια και λαχανικά. Στα plus και τα pancakes με τρεις επιλογές σε γλυκές γεύσεις και μία αλμυρή.
Το μενού για το δείπνο έχει επιλογές από pasta και ριζότο, κρέας, υπάρχουν και προτάσεις στο grill και ψάρι. Αν θέλετε να απολαύσετε το ποτό σας το συνδυάζετε με προτάσεις από πιάτα που είναι ιδανικά για τη μέση -μεταξύ άλλων ταρτάρ μαγιάτικο, vitello tonato καιcevich.
Info: Κυριαζή 19 Κηφισιά/ Τηλ. 210 6230775
Κύριος Χιου
Το αρχοντικό του 1933,στα Άνω Πετράλωνα, έχει μετατραπεί σε ένα παρεϊστικο all day μαγαζί που συναντάς τους φίλους σου για να απολαύσετε το ποτό σας, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι από τα στέκια που θέλετε να απολαύσετε το brunch σας.
Σε μια γραφική γειτονιά των Πετραλώνων, το 2014, τέσσερις φίλοι άνοιξαν το παραδοσιακό καφενείο-μπαρ και σε σύντομο χρονικό διάστημα κέρδισε τους επισκέπτες με τα μοναδικά cocktails και την φιλόξενη ατμόσφαιρα που εκμπέμπει.
Από τα cocktails που προτείνουμε να δοκιμάσετε είναι το δροσερό Cucumber Martini και το Τiki Amigos, ενώ για φαγητό θα βρείτε επιλογές σε bagel, pancakes και french toast. Το μενού είναι μικρό, αλλά θα επιστρέψετε ξανά και ξανά.
Info: Υπερίωνος 1, Άνω Πετράλωνα, Τηλ.: 21 03423972