Το φαγητό πρέπει να είναι μια αρμονική αντανάκλαση όλων των αγαθών της ελληνικής γης. Με αυτή τη σκέψη επέστρεψε στην εστίαση ο Σταύρος Θεοδωράκης. Και στο Σύνταγμα στην οδό Λέκκα στον αριθμό 19, σε ένα χώρο που θυμίζει γαλλικό μπιστρό δημιούργησε ένα απολύτως ελληνικό στέκι.
Στη μεγάλη μπάρα - στο χρώμα της ελιάς - και στα επτά τραπέζια του λ19 σερβίρονται πιάτα και πιατέλες με πρώτες ύλες αποκλειστικά από μικρούς παραγωγούς.
Και δίπλα τους καλά κρασιά επίσης ελλήνων παραγωγών. Λούζα Τήνου αντί για προσούτο. Παλαιωμένες γραβιέρες αντί για γαλλικά τυριά. Αυγοτάραχο Μεσολογγίου αντί για πατέ. Χειροποίητα ψωμιά αντί για βιομηχανοποιημένα προϊόντα ζύμης. Μαζί, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, καλιτσούνια με άγρια χόρτα, μπριζολάκια μαύρου χοίρου από την Καλαμπάκα, βουβαλίσια λουκάνικα Κερκίνης, ψάρια από το Κρητικό πέλαγος. Αποκάλυψη το παραδοσιακό σουβλάκι, μόνο που εδώ είναι vegetarian με μανιτάρια από την Δίρφη τυλιγμένα μέσα σε πίτες καλαμποκιού.
Συνεχίζοντας αυτή την πορεία τον Φεβρουάριο, οι μάγειρες του λ19, μας καλούν μεσημέρι – βράδυ σε νέες γευστικές περιπέτειες με επτά πιάτα βασισμένα σε τοπικές συνταγές.
Τα 7 νέα πιάτα που σερβίρονται στο λ19
Παστιτσάδα με μαύρο κόκορα.
Κερκυραϊκή σπεσιαλιτέ πασπαλισμένη με ένα μοσχοβολιστό μείγμα 12 μπαχαρικών. Συνταγή της κυρίας Σπυριδούλας από την Κέρκυρα που συνδυάζεται υπέροχα με ένα Θρακιώτικο κρασί (Ανατολικός VINEYARDS, FINE ROSE, Μαυρούδι, Ασύρτικο).
Τσιγαριαστά χόρτα με πράσινες ελιές.
Ραδίκια, ζοχοί, σπανάκι, ρόκα, αντίδια, βρούβες, μαγειρεμένα με τσακιστές πράσινες ελιές. Συνταγή της κυρίας Ευδοξίας από την Κίσσαμο των Χανίων που συνδυάζεται με το λευκό Δαφνί του Λυραράκη.
Αλμπασάνι από την Δράμα.
Αρνάκι ξεκοκαλισμένο μέσα σε γιαούρτι και ψημένο στο φούρνο. Συνταγή τής κυρίας Σουλτάνας από την Δράμα που συνδυάζεται με το Λημνιό του κτήματος Βουρβουκέλη.
Σουτζουκάκια σμυρναίικα
Κιμάδες σιτεμένου μόσχου και αρνιού – όλα από τις Κυκλάδες - με πουρέ φρέσκιας πατάτας. Συνταγή της κυρίας Αθηνάς από την Δραπετσώνα που συνδιάζεται με ένα κόκκινο κρασί από το Παγγαίο (Κτήμα Βίβλια Χώρα, Βίβλινος).
Λαζάνια γεμιστά με ζαφορά και ανθότυρο.
Συνταγή της κυρίας Μαρίας από την Αστυπάλαια που συνδυάζεται με την Ρομπόλα του Οινοποιείου GENTILINI της Κεφαλονιάς.
Λεμονάτες αγκινάρες α λα πολίτα
Φρέσκες αγκινάρες με καρότα και μπόλικο άνιθο. Συνταγή της κυρίας Βαρβάρας από το Φάληρο που συνδυάζεται με την Μαλαγουζιά του κτήματος Γεροβασιλείου.
Και τέλος Καγιανάς με παστό χοιρινό και σφέλα.
Η συνταγή είναι της κυρίας Κωνσταντίνας, γιαγιάς του μάγειρα του «λ19» Γιώργου Λύρα. Το χαρακτηριστικό της συνταγής είναι το παστό χοιρινό αλλά και η σφέλα, η οποία παρασκευάζεται μόνο από αιγοπρόβειο γάλα της Μεσσηνίας. Συνδυάζεται με το λευκό Ξινόμαυρο του κτήματος Φουντή της Ημαθίας.