Ρόδια, για καλή τύχη και αντικείμενα τέχνης με το χαρακτηριστικό το «2» του 2020 κοσμούν τα γούρια του Μουσείου Μπενάκη.
Το Μουσείο Μπενάκη κυκλοφόρησε μία σειρά από γούρια για μία χαρούμενη και τυχερή νέα χρόνια, γιούρια που μπορούμε να βρούμε στο πωλητήριο του.
Τα γούρια του Μπενάκη, κοσμήματα και έργα τέχνης, αφορούν σε κυρίες και κυρίους, δερματάκια με ρόδια, ένα υπέροχο κρεμαστό μαρμάρινο ρόδι, γούρια για το τραπέζι, αλλά και σελιδοδείκτες με χαραγμένο το 2020.
Στο art shop τα γούρια του Μπενάκη
Τα γούρια του Μουσείου Μπενάκη αρχίζουν από 12 και φτάνουν τα 45 ευρώ, ενώ υπάρχουν και πολλά γούρια-αντίγραφα βυζαντινών έργων. Στο πωλητήριο θα βρούμε ένα Βυζαντινό νόμισμα όπου απεικονίζεται ο Ιουστίνος Β’. Είναι αντίγραφο χρυσού νομίσματος του αυτοκράτορα Ιουστίνου Β’ (565-578 μ.Χ. η βασιλεία). Στη μία όψη εικονίζεται ο αυτοκράτορας με κράνος και λοφίο στο κεφάλι κρατώντας σκήπτρο, το οποίο φέρει στη κορυφή στεφανωμένη Νίκη, και ασπίδα. Στην άλλη όψη εικονίζεται προσωποποιημένη η Κωνσταντινούπολη καθισμένη σε θρόνο φορώντας κράνος, χιτώνα και μανδύα.
Γούρια για το λαιμό, από ασήμι και μάρμαρο.
Κεραμικά γούρια για καλή τύχη.
Γούρι, σελιδοδείκτης δημιουργία της Ιόλης Λειβαδά
Γούρι-ημισέληνος για τη βασκανία
Γούρι κρεμαστό. Αντίγραφο φυλαχτού από τη Χαλκιδική (350-300 π.Χ.) σε σχήμα μισοφέγγαρου, διακοσμημένο με ασημένια σύρματα που σχηματίζουν φύλλα, κύκλους και τμήμα ενός λουλουδιού (ημιρόδακας).
Η ημισέληνος, ως σύμβολο σεληνιακών θεοτήτων, εμφανίζεται σε φυλαχτά κατά της βασκανίας και της μαγείας σε ολόκληρη την Ανατολή, ήδη από τη 2η χιλιετία. Ανάλογα σχήματα που αντιστοιχούν σε φάσεις της σελήνης (αύξων ή φθίνων μηνίσκος) πρωτοεμφανίζονται στον ελλαδικό χώρο ήδη από τη μυκηναϊκή περίοδο. Η παρουσία τους εντείνεται κατά τη διάρκεια του 7ου αι. π.Χ., στη συνέχεια εξαφανίζονται και τα συναντούμε ξανά σε καλλιτεχνήματα του δεύτερου μισού του 4ου αι. π.Χ., πάντοτε ως φυλαχτά.
Και τα τυπικά επιτραπέζια γούρια που στολίζουν κάθε στιγμή.
Και βραχιολάκι.