Τα κρύα βράδια του χειμώνα προορίζονται για κρασί, παρέα και ατελείωτες συζητήσεις.
Και μπορεί το καλοκαίρι να επιλέγουμε την παραλία για τα δροσερά και εντυπωσιακά cocktails, τον χειμώνα όμως όταν κάνει κρύο σίγουρα η frozen μαργαρίτα δεν αποτελεί ιδανική επιλογή. Δίνει λοιπόν τη θέση της στο ζεστό κόκκινο κρασί που είναι ίσως το πιο απολαυστικό ποτό που μπορείς να πιεις αυτή την εποχή.
Με τον καιρό να ευνοεί αρκετά μια τέτοια επιλογή, τόλμησε να κάνεις την διαφορά και στην επόμενη σου έξοδό να παραγγείλεις ένα ζεστό, κόκκινο κρασί με μπαχαρικά. Ιδού μερικά μαγαζιά της Αθήνας όπου μπορείς να το απολαύσεις!
Charlie
Cozy ατμόσφαιρα, παριζιάνικο στιλ και σύγχρονη διακόσμηση κυριαρχούν στο μίνιμαλ «Charlie» μπαρ – καφέ στη Γλυφάδα. Ένα μέρος που κάθε άλλο παρά mainstream θεωρείται!
Τα κρύα απογεύματα και βράδια του χειμώνα μην διστάσεις να παραγγείλεις ένα αρωματικό ζεστό κρασί με κανέλα και γαρίφαλο. Διαθέτει και τα ιδανικά συνοδευτικά πλατό αλλαντικών και τυριών.
Info: Charlie, Φοίβης 11, Γλυφάδα, τηλέφωνο: 211 4008550
Blue Bird
Αν θέλεις να πάρεις λίγη από τη μαγεία της παλιάς Αθήνας πρέπει οπωσδήποτε να πας στο Blue Bird. Ένα μικρό μπαράκι που κρύβεται (κυριολεκτικά) από τα πολλά μάτια της πόλης σε ένα στενάκι του Συντάγματος. Εκεί μπορείς να απολαύσεις το φημισμένο gluhwein σε γυάλινη κούπα, με φρούτα –μήλο, πορτοκάλι–, ζεστά μπαχαρικά –κανέλα, γαρύφαλλο, αστεροειδή γλυκάνισο– και μέλι.
Το περιβάλλον του με τη vintage διακόσμηση και τις αναφορές σε γαλλικό bistrot μετατρέπεται στο τέλειο σκηνικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Info: Blue Bird, Ηπίτου 4, Αθήνα, τηλέφωνο: 210 3249616
Barreldier
To Barreldier αποτελεί ιδανική επιλογή για after office συνάντηση με φίλους και συναδέλφους.
Το ζεστό κρασί του παρασκευάζεται με κόκκινο κρασί αγιωργίτικο, φρέσκο χυμό λεμόνι, φρέσκο χυμό πορτοκάλι, γαρύφαλλο, κάρδαμο, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και μέλι. Μετά το βράσιμο πασπαλίζεται με κανέλα και έλαια πορτοκαλιού, «διακοσμείται» με αποξηραμένο πορτοκάλι και είναι έτοιμο να το πιεις σερβιρισμένο σε speakeasy ποτήρι.
Info: Barreldier, Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, τηλέφωνο: 210 3254711
Monk Grapes & Spirits
Ένα μη κλασικό wine bar που στεγάζεται σε ένα φρεσκαρισμένο διατηρητέο του ιστορικού κέντρου και εστιάζει στο κρασί, με διαφορετικό, πιο φιλικό τρόπο.
Εδώ το ζεστό κρασί θα το βρεις με την ενδιαφέρουσα και σύγχρονη ονομασία Falernum & Wine με βάση το κόκκινο κρασί που σερβίρεται ζεστό και αρωματισμένο μέσα από το σιφόν με ένα blend από αμύγδαλο, ginger, lime και μπαχαρικά.
Info: Monk Grapes & Spirits, Καρόρη 4, Αθήνα, τηλέφωνο: 210 3211117
Γιασεμί
Αν νόμιζες ότι το Γιασεμί είναι μόνο για το καλοκαίρι, σε πληροφορούμε ότι τον χειμώνα ο cozy χώρος του ζεσταίνεται από το «αρχοντικό» ολόλευκο τζάκι στο βάθος.
Εδώ μπορείς να απολαύσεις το υπέροχο ζεστό κρασί με κανέλα και ψίχα αμυγδάλου. Το ειδυλλιακό σκηνικό ολοκληρώνεται με τα λαχταριστά γλυκά, όπως τη ξακουστή πορτοκαλόπιτα που θα απολαύσεις καθισμένος στα ξύλινα τραπεζάκια, όσο πιο κοντά στο τζάκι γίνεται.
Info: Γιασεμί, Μνησικλέους 23, Αθήνα, τηλέφωνο: 213 0417937
Η ιστορία του
Το κρασί με μπαχαρικά πρωτοεμφανίστηκε στην Ρωμαϊκή εποχή. Ζεσταίνανε το κρασί, προσθέτανε μέλι, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς. Με την επέκταση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το ζεστό κρασί διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη. Τον Μεσαίωνα υπήρχαν ήδη πολλές παραλλαγές, πολύ γλυκό, πολλά μπαχαρικά, κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο και φρούτα. Άλλωστε τα μπαχαρικά επιτρέπουν στο κρασί να διατηρείται για περισσότερο καιρό χωρίς να οξειδώνεται. Αργότερα έγινε πολύ γνωστό στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και το σερβίρανε ζεστό τις κρύες μέρες του χειμώνα. Gluhwein ή mulled wine, όπως είναι ευρέως γνωστό, η ουσία παραμένει η ίδια: αποτελεί μία από τις πιο καθιερωμένες συνήθειες των Ευρωπαίων, ιδιαιτέρως κατά την χειμερινή περίοδο με τις ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες.