Επιλέξαμε πέντε διαφορετικά στιλ πίτσας, τα δοκιμάσαμε σε διαφορετικά μαγαζιά σε όλη την Αθήνα και σας τα προτείνουμε ώστε να απολαύσετε τη δική σας αγαπημένη, ανάλογα με το πώς προτιμάτε τη ζύμη και τον τρόπο γέμισης.
Πώς προτιμάτε την πίτσα; Ναπολιτάνικη που κόβεται με το ψαλίδι ή αφράτη καναδέζικη με τυριά που λιώνουν; Με διπλωμένη τρυφερή ζύμη με ελαφρώς ξεροψημένες άκριες ή τραγανή που κριτσανίζει σε κάθε μπουκιά; Πώς σας αρέσει η γέμιση: Με σάλτσα τομάτας, λευκή, μόνο με τυριά και ελαιόλαδο ή πασπαλισμένη με ρόκα και προσούτο; Όπως κι αν την επιλέγετε στις τρατορίες της Αθήνας που επιλέξαμε κατόπιν εξαντλητικών δοκιμών θα απολαύσετε εγγυημένα μια απολαυστική πίτσα. Στη λίστα που ακολουθεί σας προτείνω τις δικές μου αγαπημένες πίτσες που διαφοροποιούνται χάρη στη ζύμη και στη γέμιση.
Με λεπτή τραγανή ζύμη στο Vincenzo στη Γλυφάδα
Πρωτογνώρισα τη μεγάλη, ζουμερή πίτσα με την τραγανή ζύμη της τρατορίας Vincenzo στη Γλυφάδα, σχεδόν δύο δεκαετίες πίσω, στο πρώτο κατάστημα που βρισκόταν στην οδό Γιαννιτσοπούλου, πολύ πριν ο δρόμος και η παρακείμενη πλατεία Εσπερίδων γίνουν το νέο hot πέρασμα των Νοτίων Προαστίων. Στο εστιατόριο με την ξύλινη διακόσμηση και τον αυθεντικό ξυλόφουρνο μας υποδεχόταν ο θρυλικός ιδιοκτήτης του Vincenzo. Κάποια χρόνια μετά, το εστιατόριο μεταφέρθηκε λίγο πιο πάνω, στον κάθετο δρόμο, επί της οδού Φιλικής Εταιρείας, στον αριθμό 12.
Εκεί σήμερα, ο γιος του Vincenzo συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του έχοντας ανανεώσει το μενού και το design αλλά έχοντας κρατήσει την αυθεντική γεύση που μας έκανε να αγαπάμε την πίτσα του. Με ένα πλούσιο μενού σε πίτσες, πάστα, σαλάτες και antipasti, η τρατορία ξεχωρίζει γιατί ψήνει τα πάντα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, φτιάχνοντας μια πίτσα πιστοποιημένη με τη σφραγίδα ποιότητας Ospitalita Italiana του ιταλικού επιμελητηρίου που εγγυάται γνήσιες ιταλικές γεύσεις.
Tι άλλο να δοκιμάσετε: Ζητήστε οπωσδήποτε για αρχή τα χειροποίητα ψωμάκια του Vincenzo, ειδικά το σφιλιατίνο που είναι γεμισμένο με μελιτζάνα και μοτσαρέλα είναι καταπληκτικό. Από τα πλούσια πιάτα με ζυμαρικά, επιλέξτε τα λαζάνια με σπανάκι και κρέμα μανιταριών πορτσίνι, μέσα σε πήλινο που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Έρχεται στο τραπέζι καυτό, κάνοντας έναν θεϊκό ήχο που κάνει η καυτή κρέμα που αχνίζει. Σκέτη κόλαση! Μόλις βυθίσετε το πιρούνι στην καρδιά του, θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ.
Πού: Φιλικής Εταιρείας 12, Αθήνα, τηλ. 2108983448, vincenzorestaurant.gr
Με αυθεντική τρυφερή ναπολιτάνικη ζύμη στο Peccati di Gola στη Γλυφάδα
Στα φοιτητικά μου χρόνια, συχνάζοντας στον πεζόδρομο του Εν Δελφοίς για ποτά, πηγαίναμε για πίτσα σε μια μικρή αλλά πασίγνωστη τρατορία των '90s, το θρυλικό Il Parmiogiano. Εκεί, σε ένα υπέροχο ημιυπόγειο με την ανοιχτή κουζίνα και μια σειρά μόνο από τραπεζάκια μπροστά από έναν χτιστό ξύλινο καναπέ-πάγκο απολαμβάναμε τις πίτσες και τα ζυμαρικά μιας εμπνευσμένης Ελληνίδας που είχε παντρευτεί Ναπολιτάνο. Τις ίδιες γεύσεις, αλλά σε μια πιο gourmet ιταλική εκδοχή απολαμβάναμε τα καλοκαίρια και στο Yves Klein Blue στη Μύκονο. Χρόνια μετά, όταν το ζευγάρι έφυγε από τη ζωή και οι τρατορίες Il Parmigiano και Yves Klein Blue έκλεισαν, θυμόμουν τη χαρακτηριστική γεύση της πίτσας του με νοσταλγία.
Το 2019 επισκέφθηκα το Peccati di Gola στη Γλυφάδα και δοκιμάζοντας την πίτσα τους θυμήθηκα εκείνη την αυθεντική γεύση του Il Parmiogiano. Το είπα στο κορίτσι που μας υποδέχθηκε, ανακαλύπτοντας ότι είναι η κόρη της υπέροχης γυναίκας που είχε κάνει την Αθήνα να αγαπήσει την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα. Η Talita και η Naomi συνεχίζουν την παράδοση των γονιών τους στο Peccati di Gola, δημιουργώντας αυθεντικές ναπολιτάνικες πίτσες, ζουμερές και τόσο λεπτές που κόβονται με το ψαλίδι. Οι πίτσες του Peccati di Gola, γεμισμένες με πολύ καλής ποιότητας αλλαντικά και ιταλικά τυριά που λιώνουν στόμα, είναι λεπτές και τρυφερές αλλά έχουν φουντωτή, καψαλισμένη περίμετρο.
Τι άλλο να δοκιμάσετε: Η ταλιάτα με χοντρό αλάτι είναι ζουμερή και ακαταμάχητη, τα καυτερά στικς από ζυμάρι είναι πολύ πικάντικα και νόστιμα, ενώ το τρυφερό καρπάτσιο μοσχαριού με κόκκινη ρόκα, πίκλα κρεμμυδιού, λάδι τρούφας και φλέικς καλής παρμεζάνας, είναι εξαιρετική επιλογή.
Πού: Κύπρου 50, Γλυφάδα, τηλ. 2108981511, facebook.com/peccatidigola
Με Deep dish ζύμη του Σικάγου στο Στηβς ΑΕ στον Κεραμεικό
Η αυθεντική πίτσα του Σικάγου με την παχιά, ψηλή ζύμη μοιάζει με τάρτα, αλλά είναι φτιαγμένη από ζυμάρι πίτσας και γεμισμένη με έναν σκασμό λιωμένα τυριά και σάλτσα τομάτας. Αυτή την πίτσα ή τη λατρεύεις ή τη μισείς, δεν υπάρχει ενδιάμεσο. Είναι η πίτσα που έφτιαχναν εκεί οι Μεξικανοί που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Οι φανατικοί της deep dish pizza κλείνουν τραπέζι στο παλιό συνεργείο φορτηγών «Στηβς ΑΕ - Κατασκευαί & Συναρμολογήσεις Χάμπουργκερ και Πιτσών» του απίθανου ροκ ντράμερ Στηβ Στεφανίδης, στον Κεραμεικό (γιατί αν πας χωρίς να έχεις κλείσει τραπέζι θα καθίσεις στην τεράστια ουρά που μετατρέπεται σε πάρτι στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος).
Τι άλλο να δοκιμάσετε: Ασυζητητί πάρτε ένα από τα φοβερά μπέργκερ με μια φτυαριά φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες. Είναι αληθινή εμπειρία!
Πού: Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός, τηλ. 2111169126, instagram.com/steves_athens
Με καναδέζικη ζύμη από τα '90s με γλυκάνισο στο Pizza Zeas στη Νέα Σμύρνη
Μια από τις πιο παλιές πιτσαρίες της Αθήνας, η Pizza Zeas στη Νέα Σμύρνη, φτιάχνει μια νόστιμη, λαχταριστή πίτσα με την αυθεντική, αφράτη καναδέζικη ζύμη. Τρώγοντας νιώθεις στη σάλτσα να σκάει πού και πού στο στόμα σου η γλύκα του γλυκάνισου, ενώ το ελαφρώς πικάντικο πεπερόνι κάνει μια υπέροχη αντίθεση.
Η πίτσα αυτή έχει στοιχειώσει από το 1973 τη γευστική μνήμη όσων έχουν μεγαλώσει στην περιοχή, αλλά και σε όλους εμάς των γύρω περιοχών που την επισκεπτόμασταν συστηματικά. Είναι τόσο νόστιμη και έχει καλά υλικά που αν την ζεστάνεις την επόμενη ημέρα είναι το ίδιο αφράτη και ζουμερή όπως όταν ψήθηκε.
Τι άλλο να δοκιμάσετε: Μια παραδοσιακή μακαρονάδα μπολονέζ με μια σάλτσα από κιμά που είναι εθιστική.
Πού: Βιζυηνού 2-4, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109333335, zeaspizza.gr
Με μεσογειακή φουντωτή ζύμη στις άκριες στο Prac.Sitele στο Σύνταγμα
Στο νέο ιταλικό εστιατόριο με τους κρεμαστούς κήπους, που φιλοξενείται στο ισόγειο του κομψού boutique hotel Belle Epoque Suites στην οδό Πραξιτέλους, δοκίμασα μια μεσογειακή παραλλαγή της ιταλικής πίτσας με χορταστική ζύμη που είναι λεπτή στην καρδιά της, αλλά πολύ πιο φουντωτή στις άκριες από την αυθεντική ναπολιτάνικη.
Πάρτε οπωσδήποτε την πίτσα Burratina με πλούσια μοτσαρέλα, ιταλική μορταδέλα και ένα φοβερά νόστιμο πέστο από φιστίκι Αιγίνης και βαλεριάνα που αναδεικνύει το τυρί και γεμίζει χυμούς το ζυμάρι. Η πίτσα του Prac.Sitele είναι μια μέση λύση για εκείνους που θέλουν ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ παχιά ζύμη.
Τι άλλο να δοκιμάσετε: Τη σαλάτα Zucchine με λωρίδες από τραγανά κολοκυθάκια, καπνιστό σολομό και μια πολύ ενδιαφέρουσα σάλτσα εσπεριδοειδών με τηγανητό κολοκυθόσπορο και κατίκι Δομοκού. Επίσης εξαιρετικό πιάτο είναι τα Lasagne Al Ragù με μοσχαρίσια ουρά που έχει μαγειρευτεί αργά και μπεσαμέλ προβολόνε.
Πού: Πραξιτέλους 7, Αθήνα, τηλ. 2107000720, pracsitele.gr
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Πού τρώμε τις πιο νόστιμες παραδοσιακές πίτες στην Αθήνα -Με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο, αυθεντική συνταγή
- O ροκ ντράμερ που φτιάχνει τα ωραιότερα μπέργκερ της Αθήνας, σε ένα παλιό συνεργείο φορτηγών στον Κεραμεικό
- Πού θα φάμε πραγματικά καλά στην Αθήνα -Τα best εστιατόρια και street food από τη δημοφιλή foodie Surtuko