Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της 25η Μαρτίου. Επειδή όμως δεν έχουμε πάντα διάθεση και χρόνο να τον φτιάξουμε στο σπίτι, ιδού 12 διευθύνσεις για να τον απολαύσετε κάνοντας παράλληλα και μια ωραία βόλτα.
Ατλαντικός
Το έχω γράψει περίπου 100 φορές και θα το γράψω άλλες τόσες, αυτό το απομονωμένο ψαροταβερνάκι στην Ερμού κάνει πολύ ωραίο μπακαλιάρο και ευτυχώς τον σερβίρει όλο το χρόνο! Τραγανός και ζουμερός ταυτόχρονα, έρχεται σε λαδόκολλα και είναι ο απόλυτος μεζές. Όσο για τη σκορδαλιά είναι λίγο ελαφριά αλλά είναι φτιαγμένη με περισσή φροντίδα οπότε αξίζει μια θέση στο τραπέζι. Οι πατάτες του που κόβονται σε ροδέλες είναι επίσης πολύ νόστιμες και τραγανές. Κάνουν και ωραίο ψαροσάντουιτς, το δοκίμασε και η διάσημη τραγουδίστρια Rosalia που βρέθηκε να τρώει ινκόγκνιτο στα τραπεζάκια του πριν δύο καλοκαίρια, μετά τη συναυλία της στην Αθήνα.
Αυλητών 7, Ψυρρή
Λόγω τιμής
Βρίσκεται στα βόρεια της Αθήνας πάρα πολλά χρόνια ξέρει από καλό ψάρι και από φρέσκα θαλασσινά. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα από τα πιάτα που σερβίρει όλο τον χρόνο αφού οι θαμώνες του τον απολαμβάνουν τόσο που τον ζητούν συνέχεια. Επίσης στα ορεκτικά του θα βρείτε πεντανόστιμα ρολάκια μπακαλιάρου τα οποία συνοδεύονται κι αυτά από σκορδαλιά. Κατά τα λοιπά, φανταστικά χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί, σαλάτα με ντομάτα, πιπεριές τουρσί και καπαρόφυλλα, καλοφτιαγμένο σαγανάκι με γαρίδες, κουτσομουράκια τηγανητά κ.ά. συμπληρώνουν το μενού. Kαι το καλύτερο; Πάντα φέρνει σπιτικό γλυκό κέρασμα στο τέλος.
Λυκοβρύσεως 8, Λυκόβρυση

Αξώτης
Στον Αξώτη πας για τα εκλεκτά κρέατα από τη Νάξο, ειδικά για τα παϊδάκια, όλοι το ξέρουν αυτό. Εκείνο όμως που δεν ξέρουν είναι ότι η θεϊκή ρετσίνα της συγκεκριμένης ταβέρνας ταιριάζει εξίσου με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά τον οποίο κάνουν τέλειο. Την 25η Μαρτίου λοιπόν ανέβα με την παρέα σου στα Τουρκοβούνια και απόλαυστε τον όπως πρέπει, με ωραία βρασμένα χόρτα, τραγανά τηγανητά κολοκύθια και πατάτες, τυροκαυτερή, τζατζίκι, και φυσικά λεμονάτο χαλβά για κλείσιμο.
Παπαρσένη 15, Πολύγωνο

Ψαράδες
Εδώ δε μιλάμε για κλασική ταβέρνα αλλά για ένα μοντέρνο ψαροφαγικό στέκι που αντιμετωπίζει τα πράγματα πιο δημιουργικά. Στον ντιζαϊνάτο χώρο του λοιπόν θα πάτε για να απολαύσετε ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα μαγειρεμένο με έμπνευση από τον σεφ Κώστας Τσιτσάνης. Στρουμπουλές κροκέτες μπακαλιάρου με αγιολί παντζαριού, γύρος ψαριού, ριζότο κακαβιάς και φρέσκιες παπαρδέλες με ραγού σκορπίνας είναι μόνο μερικά από όσα σερβίρουν. Ιδανικό φινάλε, το ντελικάτα γλυκά του καταλόγου.
Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο

Η Λέσβος
Είναι ωραίες οι αργίες στο κέντρο, κι ας λένε ότι τέτοιες μέρες είναι καλύτερα να πηγαίνουμε στην εξοχή. Στο ουζερί η Λέσβος στα Εξάρχεια είναι χαλαρά και το σκηνικό θυμίζει παλιές εποχές. Οι νοστιμιές της κουζίνας και οι δεκάδες ετικέτες ούζων συνδυάζονται τέλεια με μια καλή παρέα, μικρή η μεγάλη δεν έχει σημασία. Best seller οι κολοκυθοκεφτέδες δε λείπουν από κανένα τραπέζι, το ίδιο οι ψητές σαρδέλες, η απαλή φάβα, το λαχταριστό κοκινιστό χταπόδι και κάθε λογής τηγανητά ψιλόψαρα.
Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια
Λελούδας
All time classic καπηλειό που φτιάχνει έναν από τους καλύτερους μπακαλιάρους με σκορδαλιά ολόκληρης της Αθήνας. Είναι τόσο ωραίος που πρακτικά δεν χρειάζεται να παραγγείλεις τίποτε άλλο παρά μόνο μια παγωμένη μπίρα για να τον συνοδεύσεις. Άντε στο τσακίρ κέφι και μια χωριάτικη ή χόρτα. Βέβαια ο Λελούδας κάνει τόσο ωραία λαδερά, όσπρια και λοιπά μεζεδάκια που είναι κρίμα να μην τα δοκιμάσεις κι αυτά, ειδικά αν πας για πρώτη φορά.
Σαλαμινίας 8-10, Βοτανικός

Γάκιας
Τα φρέσκα υλικά και η μαεστρική μαγειρική εξασφαλίζουν τη νοστιμιά όλων του των πιάτων. Ο μπακαλιάρος είναι αφράτος και γευστικός, το ίδιο και η δυνατή σκορδαλιά του. Φτιάχνει επίσης μύδια αχνιστά, μεγάλες γαρίδες, μπαμπάτσικο χταπόδι και καλαμάρια στη σχάρα. Για τις χειροποίητες πίτες, τις δροσερές σαλάτες και τους εξίσου δυνατούς κρεατομεζέδες θα μιλήσουμε άλλη φορά, τώρα είναι ακόμα νηστεία.
Ευαγγελιστρίας & Κρήνης, Νέα Ερυθραία
Ζάχος
Αυτή η φιλόξενη παραδοσιακή ταβέρνα στα Καμίνια έχει πιστούς θαμώνες για διάφορους λόγους. Πρώτα και κύρια γιατί φτιάχνει πεντανόστιμα μεζεδάκια κάθε λογής και ακολούθως γιατί ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι η σπεσιαλιτέ του. Σε κάθε περίπτωση, οι καλοφαγάδες τον προτιμούν και για τις γενναιόδωρες μερίδες του οι οποίες συνδυάζονται με λογικές τιμές.
Κομοτηνής 37, Καμίνια
Ρούλης
Αν πάτε Ναύπλιο για βόλτα λόγω εθνικής εορτής-αργίας μην καθίσετε στα εντός πόλης τουριστικά μαγαζιά για φαγητό που θα γίνεται χαμός. Κάντε τον κόπο να βγείτε λίγο πιο έξω, προς Νέα Κίο, και να οδηγήσετε μέχρι τον Ρούλη. Η ποικιλία φρέσκων ψαριών και θαλασσινών είναι τεράστια οπότε το τι θα επιλέξετε είναι θέμα εποχής και γούστου. Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι μακαρονάδες με θαλασσινά και η ψαρόσουπα κάνουν θραύση. Μεγάλο σουξέ έχουν βέβαια και οι κολοκυθοκεφτέδες, οι γαρίδες σαγανάκι, τα τηγανητά καλαμάρια και οι ψητές σαρδέλες.
Λεωφ. Παραλίας, Νέα Κίος
Σκοτάδης
Η Αίγινα είναι ό,τι πρέπει για την εξόρμηση του Ευαγγελισμού. Κοντινή και όμορφη, βοηθάει να ξεφύγουμε χωρίς να ταλαιπωρηθούμε. Επίσης προσφέρεται και για καλό φαγητό, αφού όποιος βρεθεί εκεί σχεδόν επιβάλλεται να πάει στον Σκοτάδη. Αν είστε των εθίμων επιλέξτε τον παραδοσιακό μπακαλιάρο ο οποίος τηγανίζεται σε μπουκίτσες και συνοδεύεται από βελούδινη σκορδαλιά και δεν θα χάσετε. Αν πάλι προτιμάτε πιο φίνες θαλασσινές γεύσεις απολαύστε την αχινοσαλάτα, τα χειροποίητα αλλαντικά θαλασσινών, τα αραχνοΰφαντα καρπάτσιο, το κριθαρότο με καραβίδες και το φρικασέ με φρέσκο ψάρι.
Λεωφ. Δημοκρατίας 46, παραλία Αίγινας
Καρνάγιο
Απολαμβάνεις το φαγητό σου κυριολεκτικά πάνω στο κύμα σε ένα ήσυχο σημείο και αυτό είναι το βασικό ατού της συγκεκριμένης ταβέρνας. Ό,τι φτιάχνουν εδώ είναι μερακλίδικο και φρέσκο από τις χεράτες πατάτες και την πληθωρική χωριάτικη μέχρι το ψητό καλαμάρι, το τηγανητό γαυράκι και τον μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά δίπλα. Μπίρες, τσίπουρα και ούζα σε ικανοποιητική ποικιλία συμπληρώνουν το μενού.
Αγίου Νικολάου 52, Σαλαμίνα

Λιμανάκι
Χαριτωμένο ταβερνάκι με θέα τη θάλασσα που αξίζει να το επιλέξετε για τον νοστιμότατο μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά που φτιάχνει αλλά και για όλα τα υπόλοιπα. Γενικά θα βρείτε εκεί φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, καλοτηγανισμένα και καλοψημένα, σε νορμάλ τιμές. Μαζί τους και τα απαραίτητα γύρω γύρω: ούζα, τσίπουρα, αλοιφές, σαλάτες, πατάτες κλπ. Όλα νόστιμα και οι μερίδες καλές. Τα δικά τους τουρσιά, η χειροποίητη ταραμοσαλάτα και κάποια πιο ιδιαίτερα πιάτα που φτιάχνουν κατά καιρούς όπως π.χ. σνίτσελ ξιφία και τόνου και καλαμάρι γεμιστό τυλιγμένο σε μπόλια αξίζουν δοκιμής. Στα συν, το γρήγορο και φιλικό σέρβις.
Ποσειδώνος 1, Λουτράκι
Όραμα
Στο δρόμο από Χαλκίδα προς Λευκαντί, πριν φτάσετε στην παραλία, θα πέσετε πάνω σε ένα ήσυχο ταβερνάκι που σερβίρει εξαιρετικούς μεζέδες πλάι στη θάλασσα. Ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά του είναι πραγματικά νοστιμότατα και έχουν σταθερή θέση στον κατάλογο ανεξαρτήτως εποχής. Τους πάνε ιδανικά τα παντζάρια, τα βραστά χόρτα, το σαγανάκι, οι γαρίδες και τα μύδια τα οποία είναι εξίσου καλοφτιαγμένα.
Ιτιάς 2, Βασιλικό, Λευκαντί