Η Αθήνα είναι πανέμορφη κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Φορά τα καλά της και λάμπει με πολύχρωμα φωτάκια, χαρούμενα χρώματα, στολίδια, μουσικές κ.α.
Η βόλτα στο κέντρο της πόλης αλλά και στις όμορφες γειτονιές της είναι επιβεβλημένη τα Χριστούγεννα.
Από το πρωί, για ψώνια, καφέ και brunch μέχρι το βράδυ, για φαγητό, γλυκό και ποτό, η πολύβουη πόλη πάλλεται από γιορτινούς ρυθμούς. Η Αθήνα μοιάζει σα να μην κοιμάται ποτέ.
Οι επιλογές είναι πολλές και διάφορες, για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Πού θα βγεις, λοιπόν, φέτος τα Χριστούγεννα;
Εμείς βρήκαμε 10 επιλογές κυριολεκτικά για τα πάντα (από καφέ, γλυκό και brunch, μέχρι μεζέδες, δείπνο και ποτό) σε διαφορετικές περιοχές της πόλης και σας τις προτείνουμε.
10 μαγαζιά για χριστουγεννιάτικη έξοδο στη γιορτινή Αθήνα:
Για brunch και καφέ στο Lazy Duck
Στη πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο ιστορικό κτίριο που στέγαζε το Tailor’s House, άνοιξε το φθινόπωρο το Lazy Duck. Με την προτροπή «duck around and find out» η πάπια μας προσκαλεί να ακολουθήσουμε τους δικούς της χαλαρούς ρυθμούς.
Ο χώρος είναι εμπνευσμένος από την ενέργεια της Αθήνας, με urban design και διακόσμηση, άνετα καθιστικά και soundtrack με φρέσκους ρυθμούς, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για μια all day διασκέδαση, όπου μπορείς να απολαύσεις από εκλεκτό καφέ Area 51 μέχρι καλοφτιαγμένα cocktails.
Θα βρείτε signature cocktails όπως το Hanagasumi με ιαπωνικό σάκε, αρώματα απο πεύκο, ξηρό βερμούτ και αρωματισμένο με άνθη κερασιάς τόνικ και το Himitsu, ένα Νegroni με τη σφραγίδα του Duck χάρη στο κόκκινο βερμούτ από άνθη Sakura και Sisho.
Το μενού αποτελεί πόλο έλξης για τους απανταχού λάτρεις των σάντουιτς. Αγαπημένες επιλογές όπως το BLT και το beef sandwich συναντούν ελληνικές γεύσεις όπως το σάντουιτς με ταλαγάνι και μαρμελάδα ντομάτας και μια παραδοσιακή πρόταση με μοσχαρίσιο μάγουλο σιγομαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα και πατάτες αλλά και διεθνείς όπως το Double egg smash, το pulled pork και το fish and chips sandwich.
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, Αθήνα
Για κρέας στη λαδόκολλα στο Μπάρμπα-Μήτσο
Αν είστε λάτρεις του παραδοσιακού μεζέ, στον Μπάρμπα-Μήτσο στο Βύρωνα θα φας και θα φας καλά. Οι εκλεκτές και γενναιόδωρες μερίδες έρχονται στη λαδόκολλα συνοδευόμενες από ένα... βουνό πατάτες. Must επιλογή είναι η μισή-μισή μερίδα (με αφράτο μπιφτέκι και ζουμερό λουκάνικο) αλλά και τα μπριζολάκια.
Χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι, φέτα ψητή ή σαγανάκι, μαζί με μπύρα ή κρασί και θα φύγεις χορτάτος. Το ψωμάκι φρυγανισμένο, έτοιμο για βούτες. Και το σημαντικότερο: Δεν θα βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Είναι μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανή έξοδο με μεγάλη παρέα. Αν έχει ήλιο, καθίστε έξω και απολαύστε το, αλλιώς η σάλα είναι υπέροχα διακοσμημένη και cozy.
Επταλόφου 88, Βύρωνας
Για ανατολίτικα εδέσματα στη Μουσουρλού
Το νέο γαστροκαφενείο-κεμπαπτζίδικο του Ηλία Σκουλά και της Κατερίνας Σαλαμούρα, άνοιξε στα σύνορα Βύρωνα-Παγκρατίου και ακούει στο όνομα «Μουσουρλού».
Όπως μαρτυρά και το όνομά του, σερβίρει ανατολίτικη κουζίνα με εκλεκτά μεζεκλίκια όπως τόνο στον ατμό, σαρδέλες κονφί, τζιγεροσαρμάδες σμυρνέικους, 70s μπιφτεκάκια της Θεσσαλονίκης, μπακαλιάρο σκορδαλιά, μύδια-ντολμά, ούρφα κεμπάμπ, σασλίκ, ντονέρ κομμένο στο χέρι, λιβανέζικο κοτόπουλο με σάλτσα τουμ κ.α.
Ούζο, τσίπουρο, τζιτζιμπίρα, ρετσίνα, κρασιά και μπύρες συνοδεύουν άψογα όλα τα παραπάνω εδέσματα. Ο χώρος είναι ζεστός και παραδοσιακός με μοντέρνες πινελιές (όπως άλλωστε και το ιδιαίτερο μενού) αλλά και ψαγμένες μουσικές (από Καζαντζίδη και Ουμ Καλσούμ μέχρι Έλβις Πρίσλεϊ και Iggy Pop).
Κύπρου 70, Βύρωνας
Για new age μεζέδες στο Cinapos
Το νέο μεζεδοπωλείο του Πάνου Ιωαννίδη στο Θησείο είναι ένα από τα νέα hot spot της πόλης. To «Cinapos» βρίσκεται στην Ηρακλειδών, εκεί που κάποτε ήταν οι στάβλοι του βασιλιά Όθωνα αλλά και το εμβληματικό καφέ «Στάβλος» των φοιτητικών μας χρόνων.
Η πολυαναμενόμενη άφιξη στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας αφήνει μια υπέροχη γεύση που θυμίζει παλιά, καλή Αθήνα. Ο χώρος είναι πανέμορφος, ειδικά η υπαίθρια αυλή με την ελιά στη μέση ενώ το φαγητό είναι απλό και καλομαγειρεμένο σε πολύ φιλικές τιμές. Θα βρεις πεντανόστιμους μεζέδες with a modern twist για να μοιραστείς στη μέση με την παρέα σου.
Ηρακλειδών 10, Θησείο
Για τσιμπολόγημα και κρασί στο Niotena
Το νέο στέκι της Νέας Σμύρνης είναι ένα μπιστρό που μοιάζει με ζεστό σπιτικό με ρετρό αισθητική και κρητικές αναφορές. Θα βρεις λίγα αλλά εκλεκτά εδέσματα και καλοδιαλεγμένα ελληνικά κρασιά και αποστάγματα από τη λίστα που έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Σφακιανάκης.
Must try είναι ο ντάκος με γαλομυζήθρα, κάπαρη, κρίταμο και ελιές, ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο και πιπέρι Malabar, πολίτικα ντολμαδάκια γιαλαντζί και λουκάνικο με θρούμπι, όλα συνοδευμένα από το αφράτο ψωμί Niotena από αργής ωρίμανσης καλαμποκίσιο αλεύρι.
Είναι ιδανικό για τσιμπολόγημα με την παρέα, συνοδεία καλού κρασιού από ελληνικούς αμπελώντες στον cozy & vintage εσωτερικό του χώρο.
Δηλμπόη 11, Νέα Σμύρνη
Για tacos birria στο Señor Picante
Για κάτι πιο casual, μπορείς να δοκιμάσεις tacos στην πρώτη birrieria της Αθήνας, το Señor Picante στο Κουκάκι.
Εκεί θα φας tacos birria, τορτίγιες γεμιστές με μοσχαρίσιο σιγομαγειρεμένο κρέας (μαγειρεύεται για περίπου 6 ώρες), λιωμένο τυρί και κρεμμύδι πίκλα. Τα τάκος είναι ελαφρώς πικάντικα αλλά όχι καυτερά.
Αυτό το λαχταριστό street food μας έρχεται από το Μεξικό και είναι απλό και γρήγορο, ό,τι πρέπει μετά τη βόλτα και τα ψώνια. H συνταγή των birria tacos είναι από τη φύση της no waste, μια φιλοσοφία που ακολουθεί και το μαγαζί.
Φαλήρου 40, Κουκάκι
Για δείπνο στο Asωtos
Ο Asωtos κατάφερε να γίνει ένα από τα viral στέκια της πόλης από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του. Η «Rogue Taverna», όπως αυτοαποκαλείται, βρήκε το σπίτι της στην πλατεία Προσκόπων, εκεί όπου στεγαζόταν το Frater & Soror και σερβίρει κυρίως δείπνο. Κινείται σε comfort bistronomie μοτίβα με έντονο το ελληνικό άρωμα και απροσδόκητες επιλογές στην προσεγμένη πρώτη ύλη.
Λευκά τραπεζομάντιλα και πετσέτες που αναγράφουν «φαγόντες ευφρανθώμεν» με κόκκινα γράμματα, γυαλιστερά σερβίτσια, διακριτικός φωτισμός, τοίχοι διακοσμημένοι με μπουκάλια κρασιού συνθέτουν το ατμοσφαιρικό σκηνικό.
Η φιλοσοφία του μενού το «sharing is caring» με πρωτότυπες επιλογές όπως
παστίτσιο με τραγανό φύλλο κρούστας, με κρέμα από αρσενικό Νάξου και τρούφα, φρυγαδέλι, αρνίσιο καρέ, θεϊκούς λαχανοντολμάδες και προζυμένιο ψωμί με τραχανά. Από κρασί, θα βρεις ενδιαφέρουσες ετικέτες από Ελλάδα και εξωτερικό ενώ θα ολοκληρώσεις το δείπνο σου με ένα ντελικάτο μιλφέιγ κολοκύθας με κρεμ πατισερί.
Αμύντα 6, Παγκράτι
Για ψαροφαγία και παγωτό Chicago στο Ιώdio
Στο ολοκαίνουργιο Ιώdio της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη στο Κολωνάκι θα πας για καλό ψάρι, με ένα μενού που μοσχοβολά θάλασσα. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, η Ερασμία Μπαλάσκα και η Δανάη Βορίδου γνωρίστηκαν στο Funky Gourmet που έγραψε ιστορία στην αθηναϊκή εστίαση ενώ κέρδισε δύο αστέρια Michelin. Οι τρεις γυναίκες συναντιούνται ξανά για να φέρουν την ψαροφαγία στην πιο μοντέρνα της εκδοχή.
Θα δοκιμάσεις μια πεντανόστιμη μανιάτικη μακαρονάδα με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ψάρι ημέρας, γιουβαρλάκια σφυρίδας και σκουμπρί με σάλτσα jalapeno.
Θα κλείσεις γλυκά το γεύμα σου με «Chicago στο Κολωνάκι», με το ρετρό παγωτό σερβίρεται σε μια custom made συσκευασία με ετικέτα Iώdio ενώ σούπερ επιλογή είναι και το signature παγωτό φιστίκι.
Λουκιανού 36, Κολωνάκι
Για πίτσα και ζυμαρικά στο Ma Che Vuoi
Το ιταλικό φαγητό έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά (και το στομάχι) μας, έτσι δεν θα μπορούσε να μπει στη λίστα η νέα άφιξη στην γαστρονομική σκηνή της πόλης.
Το «Ma Che Vuoi?» άνοιξε τις πόρτες του στον αριθμό 15 της οδού Καλαμιώτου, στην καρδιά της Αθήνας. Πρόκειται για ένα στέκι που συνδυάζει το ιταλικό τρίπτυχο spritzeria, ιταλική τρατορία και πιτσαρία.
Θα ξεκινήσεις με αυθεντικά ιταλικά aperitivo όπως ένα δροσερό aperol spritz για ζέσταμα. Σειρά έχουν οι πίτσες, που ψήνονται μπροστά σου, με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης ναπολιτάνικης φιλοσοφίας.
Στο Ma Che Vuoi όλα είναι χειροποίητα, από τα αλλαντικά και τη φοκάτσια μέχρι τις σάλτσες, τα φρέσκα ζυμαρικά και φυσικά το ζυμάρι της πίτσας. Οι σαλάτες είναι δροσερές, τα ζυμαρικά λαχταριστά και οι πίτσες λεπτές σαν αφρός.
Καλαμιώτου 15, Αθήνα
Για γιορτινά γλυκά στο Tart Sweetdays
Στην καρδιά της Κηφισιάς, το κομψό pastry shop Tart επαναπροσδιορίζει τη ζαχαροπλαστική με ένα μοντέρνο αλλά και εκλεπτυσμένο περιβάλλον και μια μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα γλυκά.
Φέτος στις γιορτές, το Tart προσφέρει μια σειρά από εξαιρετικές χριστουγεννιάτικες προτάσεις που δημιουργούνται καθημερνά στο εργαστήριό του. Τα αέρινα και αφράτα panettone διατίθενται σε μια σειρά από ακαταμάχητες γεύσεις. Πέρα από τη κλασική γεύση, θα βρείτε panettone με επικάλυψη και γέμιση από πραλίνα σοκολάτα και ολόκληρα φουντούκια αλλά και με πραλίνα από φιστίκι.
Ακόμη, θα βρείτε βουτυρένιους κουραμπιέδες και υπέροχα σιροπιαστά μελομακάρονα. Μια ξεχωριστή προσθήκη στο μενού φέτος είναι η θεϊκή τάρτα με κρέμα κάστανο και μανταρίνι.
Λ. Κηφισίας 289 & Όθωνος, Κηφισιά