Οι Βάσεις 2019 θα ανακοινωθούν σήμερα λίγο μετά τις 11:00 από το υπουργείο Παιδείας, βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.
Από σήμερα, οι εκτιμήσεις των ειδικών, που προέβλεπαν σημαντικές ανατροπές και εκπλήξεις στις Βάσεις 2019, θα έχουν ελάχιστη σημασία.
Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκαν οι βάσεις 2019 και τα αποτελέσματα (δείτε τα αναλυτικά εδώ) και οι χιλιάδες υποψήφιοι έμαθαν το τμήμα ή την σχολή εισαγωγής τους.
Ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος σταδιοδρομίας, δήλωσε χθες στο iefimerida ότι μετά την ανακοίνωση των Βάσεων 2019 περίπου 18.000 υποψήφιοι θα μείνουν «εκτός» πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ταυτόχρονα, κατά πολύ περισσότεροι πιθανώς να περάσουν σε σχολή που δεν ήταν της πρώτης επιλογής τους.
Ο πολύπειρος εκπαιδευτικός αναλυτής σημείωσε για τις Βάσεις 2019 πως «πρέπει να πούμε στα παιδιά ότι δεν κρίνονται τα πάντα σήμερα. Εχω δει παιδιά που πανηγύριζαν την ημέρα ανακοίνωσης των Βάσεων γιατί μπήκαν στη σχολή που είχαν ως πρώτη επιλογή και ένα χρόνο μετά έφευγαν καθώς δεν τους ταίριαζε».
Στρατηγάκης: Χρειάζεται ένας απολογισμός για το τί πήγε στραβά
Με αφορμή την ανακοίνωση των Βάσεων 2019, ο κ. Στρατηγάκης επικαλέστηκε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως δυο υποψηφίους που γνώριζε και «μπήκαν στη νομική με 19.100 μόρια, γιατί όλοι τους έλεγαν ότι με τόσο υψηλή βαθμολογία πρέπει να πάνε εκεί. Τελικά έφυγαν, ουσιαστικά, κλαίγοντας. Η μια πήγε το επόμενο έτος στη ψυχολογία και η δεύτερη για φιλολογία».
Επιπλέον, ο Στράτος Στρατηγάκης τόνισε ότι «τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά για αυτούς που αύριο, μετά την ανακοίνωση των Βάσεων 2019, θα στεναχωριούνται, καθώς θα νιώθουν ότι πέρασαν σε μια σχολή τέταρτης και πέμπτης επιλογής. Εχουν τύχει περιπτώσεις που να πηγαίνουν “μουδιασμένοι” σε μια τέτοια σχολή και τελικά να βρίσκουν ότι είναι εξαιρετική και πως κακώς δεν την είχαν βάλει ψηλά στο μηχανογραφικό» επισήμανε.
O κ. Στρατηγάκης ανέφερε καταλήγοντας ότι δεν κρίνονται τα πάντα με τις Βάσεις 2019. «Δεν πρέπει να τρελαίνονται τα παιδιά. Θέλει ψυχραιμία. Αυτοί που δεν τα κατάφεραν θα πρέπει να κάνουν έναν απολογισμό για το τί πήγε στραβά. Γιατί κάτι πήγε στραβά. Δεν χάνονται τα πάντα από μία αποτυχία, αλλά μία αποτυχία πρέπει να είναι το έναυσμα για να κάνουμε κάτι διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά.