«Βατό και κατανοητό», χαρακτηρίζει το θέμα της έκθεσης στις Πανελλήνιες 2021 που αφορά τις δεξιότητες και τα εφόδια για το μέλλον, η φιλόλογος καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου, Σίσσυ Κωνσταντάρα.
Επίσης, τα κείμενα ως προς την προσέγγιση των ερωτημάτων έχουν ακριβώς τη ίδια δομή με τα περσινά. Το ερώτημα στο ποίημα του Γκάτσου ήταν κάτι αναμενόμενο. Πιθανόν, η περίληψη του κειμένου (Θέμα Α1) να δυσκολέψει τους υποψηφίους, εκτιμά η κ.Κωνσταντάρα.
Ο σχολιασμός της ΟΕΦΕ για τα θέματα:
«Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα θέματα κρίνονται βατά. Οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο».
Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Υπενθυμίζεται ότι κείμενο με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο» κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων κατά την πρώτη ημέρα των Πανελλήνιων 2021 στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Το θέμα αφορά τα εφόδια και τις δεξιότητες, που πρέπει να έχουν οι νέοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής και πώς μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο. Επίσης, ζητήθηκε από τους υποψηφίους να σχολιάσουν το ποίημα του Γκάτσου «Στον Σείριο».
-Αναλυτικά όλα τα θέματα που έπεσαν φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις, εδώ.
-Οι απαντήσεις των θεμάτων στην Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, εδώ.
Όλες οι ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2021.